用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: saw-mum
go

開學了! [複製鏈接]

Re: 開學了!

G-Ma,

Sorry to bother U again. I am going to have interview on 19 Oct. Would like to know whether it is for the kid only ? or seperate interview for kind and for parents ? Any idea about what to do in the interview ? any 2nd interview ? etc.....sorry to have long questions.

Many many thanks :

Hi freddielau,

我去年的經驗是家長及學生是分開interview.  

考試分6個環節, 有中, 英, 數, 常識, 音樂, 體育, 大部以英文發問, 但都是普通問題, 沒有太深的題目. (今年唔知有無變)

希望你成功!!!

醒目開學勳章

freddie lau:

I also applied for this school but I didn't receive their notice for interview. Please tell if they call you or send letter to you and when? thanks!

school called me y'day and no letter. they give me several date and time slot for choice.  U better call the school today

G-Ma

Many thanks for yr info.Yr info is very helpful.  
BK 這裡很少談論此學校,是否很低調.希望你們家長多提供資料,我會不斷睇這TOPICS.
THanks again.
catcatmom

catcatmom,

因為此校每級只有80個學生, 相對其他學校有百多個到二百個學生, 人丁是單薄了點. 而且學校才新辦幾年, 仍然在改革當中, 所以可能因此較少家長回應.

有時我也不想加太多自己意見, 因為每位家長對學校要求都不同, 我心目中的好學校或許別人會覺得不外如是.  所以最好是家長自己親身去學校觀察多一點

Hi freddie lau

今日我同啊女去了interview,之前係學校打電話嚟confirm,唔會再出信。Interview係分開嘅,啊女大約見咗30分鐘,番嚟就好開心咁攞住好多糖,話係老師送嘅。至於內容,問極都話唔記得,淨係話有中文及英文同唱咗兩首歌!
希望啊女同各位都成功啦!因為見到D學生上堂時都很開心。

醒目開學勳章

Thank you freddielau! I will call school to check my application. As I remember at the school seminar, the teacher told that instructed by the Principal, they will interview for every applicant.

醒目開學勳章

I believe most parents don't like this school because they thought it is a very commerical school and the education level is lower than other famous school. May be because of its previous image. Before this school is only a girl secondary school located in Kwai Fong, the students' behaviour quite bad and the acadamic result no good. Now it becomes a DSS co-ed school with primary and secondary school. I think to apply the subsidize from government with a place that located in Sham Shui Po area is not so easy they must have very good proposal and well developed plan. The other reason that the school is not so popular is that the school fee is quite expensive when compare with other DSS school even Tsun Tsin or Tak Nga school are almost at the same rate but they are more famous. But no matter what the reasons are, I still support St Margaret and believe it will provide a happy and harmony environment for their students.

catcatmom 寫道:
G-Ma

Many thanks for yr info.Yr info is very helpful.  
BK 這裡很少談論此學校,是否很低調.希望你們家長多提供資料,我會不斷睇這TOPICS.
THanks again.
catcatmom

stephanieshum,

好多謝你咁支持我地學校. 希望你小朋友可以順利入到聖瑪加利. 的確好多家長都對學校前身有誤解, 所以認為一定唔會辦得好.  如果呢間學校無左呢個背景相信會更受歡迎.  不過時間係最好既証明, 辦得好與唔好, 過幾年自然大家會有目共睹.  

如果講到學費其實$2,200.00都唔算貴, 如果你去同區既祟真讀國際班都要$3xxx.00.  以現時小班教學加上每班有一位外籍班主任其實都唔算貴.  其餘較便宜既dss一係就唔係小班教學, 一係就無外籍班主任, 咁相對地佢地既收費自然可以平d, 都係一分錢一分貨.

G-ma,

U are right. I completely agreed. By the way, 祟真讀國際班都要$4560. So it is cheaper in St. Margaret. By the way, I can't find the school bus details from the school web site.  Is there any route to TKO ?

Hi Freddielau,

應該有既, 你可以打去學校問下. 不過因為到今年st.margaret都只係去到四年班, 所以學生仲係未足, 每條校巴既路線都要多去d地方, 所需時間會比較長d.  除住學生增長情況應該會改善.

Hi G-Ma,

好開心係 BK 有呢個 Topic, 因我對 St. Margaret 都好有興趣,  阿仔雖然讀緊 K1, 但我以經不停搵學校, 因為想知多D 每間學校對收生的要求, 而 St.Margaret 係可以比小朋友生活在英語的環境下, 是我心想的學校.

有些問題想請教 : 想知 St.Marg 對收生的要求 ? 如是否對英語/普通話要求高D ? 課外活動是否有幫助 ?

Many Thanks    

Hi baby_hc1208,

我都係係囡囡k1時開始幫佢揾小學, 當時St. Margaret剛剛開, 好新, 我對學校了解不深, 所以每年的簡介會都有到學校參觀, 多點了解學校.  亦不時上bk搵該校家取經.

開頭我都以為新校會易考d, 所以只係比囡囡係出面上一d外籍老師教的oral class.  但我朋友仔仔程度同我囡囡差不多早我一年去考都只係waiting list, 所以我係囡囡k.2下學期轉左佢入國際學校, 經過半年操練, 總算順利係第一輪考入左.  囡囡舊校有幾位同學去過考都考唔到.  

我自己感覺學校收生要求一年比一年高, 因為知名度開始高左, 競爭會大d.  所以最緊要英文可以簡單對答到.  普通話我囡囡考果年無問過, 但因為明年開始全部小一會用普通話教中文, 所以可能都會考小小普通話 (不過我唔係好肯定, 你可以等今年去考的家長回答你).

課外活動....學校梗係鍾意女仔識跳舞(男仔識可能加好多分)因為校長係舞蹈協會會長. 另當然最好琴棋書畫樣樣階精.  我唔知有無特別幫助, 不過我都做齊哂.  因為我囡囡係千禧bb, 果年好大競爭, 可以做既都儘可能準備好d.

Hi G-Ma,

Thank you so much for all information    

而家我都係比阿仔讀國際班, 仲有兩年半時間, 希望到時ok 啦, 學校都有普通話教, 睇下遲D再同佢搵多間學.

佢而家都學梗游水, 在學校學梗畫畫, 遲d再安排其他課外活動,有沒有好提議 ?     

Hi baby_hc1208,

男仔不如學拉丁舞啦     校長一定鍾意.

如果你仔仔已經讀國際應該問題不大.

G.Ma,

從你的留言開始了解這校.  因我兒都是2000's baby, 但我都很regret 我之前無預備得太充足, 一心只想 near st. margaret 的英華, 結果

可能真是2000 年 的關係, 我兒考了數間我喜歡的活動教學dss or private, 都不收, 只有傳統私小收.  心想如讀傳統就讀政府啦.  但現在已一月, 那小學比我心想的不同, 不太活動及注重英文, 依我兒說同學的程度很低. 使我很不開心.  想盡快安排我兒轉校.

以你所知, st. margaret 是活動教學嗎, 程度深嗎,
似不似國際小學模式, 我打去問, 現在已沒位, 只可等明年p. 2.  你知不知p.2 易不易考呢.  男女比例平均嗎
有沒有人退學呢?

Hi lamsuetwai,

St. margaret初小係活動教學, 高小會轉回傳統教學.  我囡囡上學個多月, 天天都好開心, 又無咩壓力, 剛剛先開始有默書, 都係10個英文字.  基本上都唔駛點溫, 因為學校有教phonics, 小朋友好容易知道個生字由咩字母組成, 串字唔係好難.  囡囡每日都寫好多工作紙返嚟, 但功課一d都唔多.  大部份科目都係英文, 所以英文進步好快.  大部份主科都是由外籍老師教授, 幾似國際小學模式.  英文課程係學校自己編既, 每月都有個主題, 9月係family, 今個月係my friends.  通常會叫小朋友寫下自己感受, 久而久之可以操練到小朋友寫作能力.

男女比例算好平均.  我相信要考p.2都有一定難度, 雖然程度唔算深, 但英文底子一定要好, 如果唔係學校會驚佢追唔上.

G-Ma,

謝謝你的答覆.  英文就不用擔心, 甘普通話怎樣呢? 中文科用普通話教呢? 學校對學生有什麼特別要求呢?  如要活動些定要學術水平高些的(除英文外). 還是數學要叻些呢?對家長要求怎樣?

唔, 甘依你所知, 有沒有人退學呢?  p. 2 是否都是 3 班.  你以前提過, 是native做班主任, 是否每級同每班呢?  甘要many native teachers? e.g. 每級3班 x 6 級, 要18 個??
可以請 so many native teacher??

另一方面, 課外活動怎樣呢, 要自費嗎?

hi lamsuetwai,

今年小一中文科都係用普通話教.  我唔知interview有無需要考, 可能你問問今年考既家長吧.  我都唔太清楚學校有無特別要求, 不過會喜歡敢於表達既小朋友.

學校現有10位native teachers, 亦有一些英文帶外國人口音既中國人老師.  暫時見到p.1到p.2都有雙班主任, 再高年班有無就要問下先知.

其實直資既好處係家長會比學費之餘, 政府亦同時會資助, 換句話講就係我地雖然比緊二千幾蚊學費, 但實際上享用到既資源係多於呢個數目.  所以佢地可以請到咁多native teacher.

課外活動有免費亦有自費, 自費既活動亦有d好平, 好似我囡囡參加左由香港芭蕾舞團協辦既"beauty & the beast"計劃, 有戲曲, 話劇, 舞台藝術及舞蹈學, 全年都係收hk$312.00.  上課都係係課堂時間.
‹ 上一主題|下一主題