用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 "2007年9月入讀K1" 的媽咪可否傾吓 ...
樓主: Evolution6
go

"2007年9月入讀K1" 的媽咪可否傾吓 [複製鏈接]

Re: "2007年9月入讀K1" 的媽咪可否傾

我細囡都係07年讀k1,依家仍在搵資料階段
不過我有諗過
維多利亞, 玫瑰崗, 聖心, 聖瑪加利大, SPK同woodland...

唔知港島區仲有咩好介紹??

Hi,

我個囝囝(細囝)都係07年讀k1,我依家開始搵資料, 請問港島區有邊間幼稚園好呀 ? 有冇一條龍學校可參考? 唔該幫幫忙, 我完全唔知點樣搵......   

Re: "2007年9月入讀K1" 的媽咪可否傾吓

我個BB今年9月K1,,想問你們說啟思牛津道,還是多分校的啟思,因我以報了牛津道個間和創價,還未選定 :-|  :-|  :-|

HIHI,
我囡囡04年7月出世,都係07年9月讀k1

而家暫時幫囡囡報左康怡國際n1,如果讀得好...
會考慮唔轉..但係都會報定幼稚園打底...

會報:聖心�聖瑪加利大�宣道

我之前收集既資料:

∼就係民生係直升,但係佢地幼稚園好淺,升小學時會比較辛苦(雖然同一學校)
∼st.cat係名校之一,但係學校地方都幾細,小朋友活動空間好少
∼spn...好似會揀家底好既小朋友,in小朋友之餘,都幾多問題問家長!感覺如果你本身唔係大富之家..小朋友可能都會幾有壓力~(唔知係咪真)
∼靈糧堂:小朋友上傳統小學都會幾辛苦,因為佢地真係好少寫字

catmilkw 寫道:
swallowng
我聽人講靈糧堂好難入?

系呀聽人講好難入,但我有朋友系度教•到時問吓情況•試下考啦'但都唔系首選靈糧堂嘅
仲有宝血一條龍、‥呂郭碧鳳可以考慮,但呂郭鳳都難入、可能近2年內常得到教署評估的第一啦   
:fighting1: :sick: :wave: :hammer: :-) :-) :-?

tmlklstkjtrl 寫道:
我細囡都係07年讀k1,依家仍在搵資料階段
不過我有諗過
維多利亞, 玫瑰崗, 聖心, 聖瑪加利大, SPK同woodland...

唔知港島區仲有咩好介紹??

My choice more or less same as you...except 聖心 and Victoria.

I will consider 聖公會幼稚園﹙畢拉山分校), .靈糧堂

Hello!各位媽媽,
我都要幫囡囡報, 我心中有下列幾間, 請大家比些意見:
1.明慧 ~ 囡囡會讀n1(因為近屋企),2. 靈糧堂,3.玫瑰崗,4.真光,5.聖公會,6.聖瑪加利大, 7.寶血, 8.St. Paul    
Don't worry!Be happy![/color purple]

chingbb,
1. Iwon't consider 明慧 as it is too commerical
2. I will apply
3. Not sure as some people said it has accepted a lot of Indian / Pakistan...etc  However, the school location is good and is big
4. I think it is good school for girl
5. I will apply but not the main school due to location issue.  some BK moms said graduated students can go to good school.  However, nothing has mentioned at his website even the teaching method, no. of classes, students....etc.  Look not very transparent to me.
6. Good school, same as 5 and you can locate a lot of information there.
7. Some people said the ENglish level is too low.......but it has primary school......
8. Keen competition, and people has 'pigeon eye'

各位媽咪你地好,我都係今年06/07要幫囡囡報k1,不過剛剛搬入屯門,唔知有邊間幼稚園好d?聽聞聖彼德堂唔錯,唔知大家有無資料可提供?我見大部份媽咪都係住香港九龍個頭,唔知有無屯門區既媽咪可以幫下我,因為我係第一任媽咪!!Thank you!!

mamay,
嘩!我今朝坐巴士返工經過St. Paul門口(今朝下雨), 個個小朋友唔係坐"的士", 就係私家車(仲要係Benz, BMW), 我驚我小朋友第時返工都唔知點算   
"pigeon eye"點解呢?
Don't worry!Be happy![/color purple]

chingbb,

點解你唔apply埋聖心呀?

chingbb 寫道:
Hello!各位媽媽,
我都要幫囡囡報, 我心中有下列幾間, 請大家比些意見:
1.明慧 ~ 囡囡會讀n1(因為近屋企),2. 靈糧堂,3.玫瑰崗,4.真光,5.聖公會,6.聖瑪加利大, 7.寶血, 8.St. Paul    
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

我買

我個女都係07 k1 bb, 家住九龍區, 請多多指教.

芝達,

Kentville is also my cup of tea. Besides, I like St Cat. too.  Which nursery your kid will study?

[quote]
芝達 寫道:
我買
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

chingbb 寫道:
mamay,
嘩!我今朝坐巴士返工經過St. Paul門口(今朝下雨), 個個小朋友唔係坐"的士", 就係私家車(仲要係Benz, BMW), 我驚我小朋友第時返工都唔知點算   
"pigeon eye"點解呢?

白'甲' eye...

Fionyiu,
因有朋友講過, 話"聖心"現在麻麻地, 你點睇?   

mamay,
我諗諗下都唔會同囡囡報St. Paul, 因為就算佢地會收我囡囡, 我唔想佢在這環境下成長(我地又唔係"有錢佬")   

del

chingbb,

我都覺得小朋友會有影響...

始終小朋友大大下就會識分...

但係聖心依然好多人考喎~

請問有沒有mami 報TKO 的幼稚園呀, 可否俾d 意見
‹ 上一主題|下一主題