用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 有關入學規定
樓主: joycewong311
go

有關入學規定 [複製鏈接]

Re: 有關入學規定

LTS:
但係我想規舉不可能是由校長來訂,有受浸証明才可有宗教分的5分應該是教統局訂的,只是那些宗派才會承認才可由辦學團體決定!

Re: 有關入學規定

mayc,

Oh sorry! 應該係父或母其中一方是有受浸(不是中華基督教也可),而小朋友只是恆常出席教會聚會並未受浸,可接受牧師證明,得5分宗教分.

醒目開學勳章

原文章由 mayc 於 06-5-22 09:03 發表
Longlongmom:
1.宗教分是一定要父或母其中一方有受浸証明才算.
2.英華書院畢業的學生仔仔是無舊生分的,因為是小學
   畢業生才有舊生分,而英華小學早於196x年巳經停辦
   所以仍健在的舊生都年過70的,而搬到新校舍的 ...

"英華書院畢業的學生仔仔是無舊生分", 這資料是來知何處, 是英華公佈的嗎 ?

[ 本文章最後由 monkey05 於 08-7-27 23:27 編輯 ]

this post is outdated in 2006.  

原文章由 monkey05 於 08-7-27 22:36 發表
"英華書院畢業的學生仔仔是無舊生分", 這資料是來知何處, 是英華公佈的嗎 ?

英華書院畢業的學生仔仔有冇舊生分就唔知,但如果係舊生會藉超過兩年,份申請表係會有個copy去舊生會度(好似今年亦特別用另一款申請表for舊生仔),聽說舊生會會對每一個入不到的申請同校長研究研究.

醒目開學勳章

原文章由 pppp41 於 08-7-28 15:29 發表

英華書院畢業的學生仔仔有冇舊生分就唔知,但如果係舊生會藉超過兩年,份申請表係會有個copy去舊生會度(好似今年亦特別用另一款申請表for舊生仔),聽說舊生會會對每一個入不到的申請同校長研究研究. ...

唔錯唔錯, 咁做先係架 ma.
‹ 上一主題|下一主題