用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問邊間女或男女校重視西樂團
樓主: merrypris
go

請問邊間女或男女校重視西樂團 [複製鏈接]

猴子爸 發表於 24-1-9 10:22
如果小学时已经玩8级或以上乐器,又有乐团经验,若是不可以在中学时参加校际乐团比赛,是很遗憾的事。一起 ...
諗清楚想子女點發展, 邊樣係主菜, 邊樣係配菜呢個世界沒有完美, 只有在有限的選擇, 資源同能力下, 睇餸食飯
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 24-1-9 11:08
諗清楚想子女點發展, 邊樣係主菜, 邊樣係配菜呢個世界沒有完美, 只有在有限的選擇, 資源同能力下, 睇餸食飯 ...
现在是:我要薯仔这个配菜,看看有哪些菜色有这个配菜,原来牛扒有,羊扒有,猪扒有,三文鱼扒都有,那就不是问题啦,反正选择多的是。

猴子爸 發表於 24-1-9 11:13
现在是:我要薯仔这个配菜,看看有哪些菜色有这个配菜,原来牛扒有,羊扒有,猪扒有,三文鱼扒都有,那就不 ...
學校重視西樂, 但相信都係限"入到校隊"個班, 入唔到校隊的話, 又會有幾重視呢?
不過, 入到校隊既人就一定會有"人生交叉點", 如: 兩星期後考試, 但下星期要比賽, 咁繼續操練至比賽完結定係去溫書?

現實中, 唔係個個都係天才, 18般武藝皆精兼唔駛溫書又可以考到高分
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

HK-MAN 發表於 24-1-9 10:27
我就覺得奇怪想一問,重視西樂團都要自己西樂玩得叻先有得入架...你玩得叻既話坊間大把樂團搵你啦?想將來係 ...

咁又吾係間間要玩得叻先有得玩吓
小姐中一課外活動才開始玩那樂器,中二去玩Band,中三夠膽死去玩樂團,中五做埋section leader ,佢樂器級數幾多= 0。

hkpapa852 發表於 24-1-9 11:18
學校重視西樂, 但相信都係限"入到校隊"個班, 入唔到校隊的話, 又會有幾重視呢?
不過, 入到校隊既人就一定會 ...
听闻,即使比赛大过天的DBS, 因为撞着校内考试,所以也没有参加管乐比赛,只参加管絃乐比赛。入乐团,正如其他校队一样,从来都需要考核的,当然没有必然这回事。
在中学,要过得充实,不是死读书,我个人认为最好是起码参加其中一个:乐团/运动校队/辩论队/奥数队。这些都是可以参加校际比赛的,当中所学到和经历到的东西,比测验考试多拿几分更宝贵。

無論玩咩運動或者樂器,幾叻幾頂級都好,最後都回歸現實考文憑試上大學。我朋友個女讀音中,兩頭唔到岸,音樂唔夠精,七級八級多種樂器大把人有,明年考DSE目前測試緊緊夠分入大學。

Rpp 發表於 24-1-9 11:38
無論玩咩運動或者樂器,幾叻幾頂級都好,最後都回歸現實考文憑試上大學。我朋友個女讀音中,兩頭唔到岸,音 ...
其实不太有冲突的。只要在小学时已经有一定程度,升初中时已经可以做正选入局,参加校际比赛。到高中最后一两年,就退场,专心读书,考好公开试。当然,在每个关键点上都是有竞争的,但人生就是这样啦,保持自己的竞争力,就可以在自己选择的范畴中取得所需。

猴子爸 發表於 24-1-9 10:22
如果小学时已经玩8级或以上乐器,又有乐团经验,若是不可以在中学时参加校际乐团比赛,是很遗憾的事。一起 ...

是的,雖然未有八級,但所習樂器冷門所以自小入選小學樂團表演比賽,佢希望中學可以繼續玩學校樂團。眼見我另一個仔女中學一開學已入樂團表演比賽,真係好有團魂同好快適應學校生活。

猴子爸 發表於 24-1-9 11:48
其实不太有冲突的。只要在小学时已经有一定程度,升初中时已经可以做正选入局,参加校际比赛。到高中最后一 ...

完全同意你的講法。真係個個細路性格都唔同,當小朋友大大下真心鍾意咗件樂器之後,我發現佢哋覺得練琴好舒服,亦都寧可練琴,唔去打機,亦見到佢哋同一班樂團嘅朋友,冇嘢做的時候,一齊攞件樂器出嚟jam歌,好似好好玩咁

猴子爸    發表於 24-1-9 14:23

lm251099 發表於 24-1-9 11:26
咁又吾係間間要玩得叻先有得玩吓。
小姐中一課外活動才開始玩那樂器,中二去玩Band, ...
當然啦,但睇樓主留言我以為佢想將來以音樂/樂團為工作...咁就要搵間可持續性發展既...

猴子爸 發表於 24-1-9 11:30
听闻,即使比赛大过天的DBS, 因为撞着校内考试,所以也没有参加管乐比赛,只参加管絃乐比赛。入乐团,正如 ...

非常同意你的睇法,過一個充實愉快的中學,真係好重要。

樂團又好,合唱團又好,球隊又好,一大班人一齊練一齊拼,嗰種熱血、快樂、滿足感.... 係一世的美好回憶。亦係繁重學業之中非常有效的舒緩壓力方法。當然針無兩頭利,亦可能會成為親子關係中的矛盾來源

猴子爸 發表於 24-1-9 11:13
现在是:我要薯仔这个配菜,看看有哪些菜色有这个配菜,原来牛扒有,羊扒有,猪扒有,三文鱼扒都有,那就不 ...

比喻得好

B.B.BaBa 發表於 24-1-9 13:28
樂團又好,合唱團又好,球隊又好,一大班人一齊練一齊拼,嗰種熱血、快樂、滿足感.... 係一世的美好回憶。 ...

真係。去睇interflow, 攞奬果三間學校啲仔係文化中心門口dem cheers.,係好熱血。熱血跑完幾個表演後潛足幾個禮拜溫考試,之後師兄再call 亡命操練,又熱血過。好鬼死開心。啲細路有方法搞點時間分配。

我認識好多人,同學、團友,可能係一世朋友。

回覆樓主:

成績跟到就梗係玩多幾樣嘢啦, 莫負青春

回覆樓主:

其實我見玩樂團運動校際比賽嘅,好多成績都係ok, 成績唔得嗰啲已經就專心讀書

回覆樓主:

當然,如果一心想做學業尖子咁就可能要計盡啲

adriantai 發表於 24-1-9 13:49
當然,如果一心想做學業尖子咁就可能要計盡啲

係open AI ChatGPT 的世代,我比較希望細路有學習能力,對學習感興趣,有好嘅社交能力,解難能力,做學業尖子對我家講不太重要。希望佢哋係良好學習環境及有好朋友,中學玩多啲,不會特別要求細路入Band 1A.   睇完年少日記後更覺得重要。佢哋鍾意樂團屋企幫手做下研究。萬一冇,又會幫佢發掘其他興趣。

猴子爸 發表於 24-1-9 11:30
听闻,即使比赛大过天的DBS, 因为撞着校内考试,所以也没有参加管乐比赛,只参加管絃乐比赛。入乐团,正如 ...

同意,有音樂陪伴嘅讀書生涯係幸福的。有一班同學一齊rehearsal,一齊努力比賽都會係難忘嘅回憶。唔一定要將來行呢條路。

猴子爸    發表於 24-1-10 10:37
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊