用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德雅中學和聖瑪加利如何選擇?
樓主: ANDY2023
go

德雅中學和聖瑪加利如何選擇? [複製鏈接]

lambeanmama 發表於 23-7-26 16:34
Very encouraging and happy for you.

SMC是我很欣賞的學校。當年放手真的很肉赤。個仔升小多年後我仍會 ...

我當年和你一樣放左手,選擇了一線津小,幸好中學入番,小女很喜歡(SMCESPS),現在還問我點解唔一早揀小學部,她的童年應該更加開心

twhkleung 發表於 23-7-29 16:27
冇錯!

不过, 選間合適既學校好似都好重要.

對! 選啱學校好重要。

我見過一位揀錯另外一間直資,過於寬鬆,孩子變得太過懶散。

亦見過 入了普通津校,發揮唔到本身強項。

你兒子的例子好勵志,亦都幫到好多父母思考。

chingyu 發表於 23-7-29 21:54
對! 選啱學校好重要。

我見過一位揀錯另外一間直資,過於寬鬆,孩子變得太過懶散。

順有感而發的分享...

當年SMC未有名气時(今時今日也不太算有), offer比d叻學生大部份最後都沒有入讀,學校為有用心interview,發掘d獨特的學生泥收,呀仔才有机会得已改变,但到了今天,以过去幾年的亮麗成績,以有一定叻仔叻女願意入讀,变相好似我仔这种b2仔,恐怕已入不到这校了。
矛盾心態,其實希望學校变名校,以後只收叻學生,定係希望學校好似以前咁,冇名气,冇乜人睇得起,咁d有獨特性的b2生还有機会被發掘!
这類b2生,其實得到發掘後,能力可能唔會差过1A生,什致可能叻过部份1A生都唔定,因為小學/初中偕段要讀的多科,但到了高中,大學,变得很專,只集中一两科,这類學生(如果有机会走到这一步的話),就有机会展現才能。
以HK填鴨式教育制度,部份受谷,多做業作,多補課,教早一年半年,成績確实可能好特出,但去到大學偕段,什致研究院偕段,唔再係多谷多做,教早一年能補上. 最后还是要語文好,愛閱讀,和強求知慾。

twhkleung 發表於 23-7-30 02:02
順有感而發的分享...

當年SMC未有名气時(今時今日也不太算有), offer比d叻學生大部份最後都沒有入讀, ...

我淨係記得SMC一開校的 Open Day, 男校長定校監用咗半個鐘教家長 phonics.

另外一位女仕,就講佢自己喜歡的中國舞。

當時真係唔係咁睇好,估唔到又辦得唔錯。

語文好、求知欲強、懂得照顧自己、對鄰人有愛 和 負責任心,父母已很安慰。

只著重成績,出到嚟社會真係經不起挫折。

香港大部份是津校, 升學只以分數收學生, 想發掘獨特才能有潛力的學生真是渺茫, 好多上到中學都操到滑牙, 天份都磨滅了. 所以香港還是要周圍搶人才
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊