用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求指點Band 1C女生:港島民生/聖馬可/嘉諾撒 ...
樓主: anpanman_kb
go

求指點Band 1C女生:港島民生/聖馬可/嘉諾撒 [複製鏈接]

回覆 hkpapa852 的帖子

相信老師見我將嘉諾撒/筲官放乙三以外已經唔會放過我,系咪一定要經學校交?我系buy呢度大神們的看法多過學校老師囉。。。

mmmandddy 發表於 22-12-22 10:21

相信老師見我將嘉諾撒/筲官放乙三以外已經唔會放過我,系咪一定要經學校交?:think ...
統一派位表一定要經學校交
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

tpmon 發表於 22-12-22 09:47
如果你不要那23個聯繫位,呈3是B1 Pool 大抽獎,不怕B1C讀B1A校辛苦,也可跟部份東區B1A女仔咁填

乙一 BP ...
1C生入嗰3間1A校,可能日日12點瞓

hkpapa852 發表於 22-12-22 09:56
睇你有幾大信心呈三後都維持係B1水平
如果認為一定得, 咁好簡單, 自行盡搏,  大抽獎乙1 同 2先搏心儀中學,  ...
會唔會係B2生聯繫位入?

hcpp 發表於 22-12-22 10:27
會唔會係B2生聯繫位入?

今年有校外本區B2女生抽中嘉諾撒

mmmandddy 發表於 22-12-22 10:21

相信老師見我將嘉諾撒/筲官放乙三以外已經唔會放過我,系咪一定要經學校交?:think ...

你要預老師同你打discount,因小學想保持派頭三志願的高%

試過有東區家長同我講,她原本乙9才選衛理 (乙4-乙8填了他區借位的B1中學),老師要她乙4開始填B2選衛理。她最後同小學bargain 到乙6才選衛理。

hkpapa852 發表於 22-12-22 10:16
不過班老師見你放乙30, 一定唔放過你
請指教乙11-29漏空後果會點。

回覆 tpmon 的帖子

最煩惱就係要同老師bargain,但爲左個女,又無得唔爭取。。。煩

hcpp 發表於 22-12-22 10:24
1C生入嗰3間1A校,可能日日12點瞓
想指教1C生入1A學校與1A生入1A學校有乜分別?1A生會早啲瞓?其實教既野係相同,學既野係一樣…當然兩者1a,1c兩者質數有分野..但因為有大抽獎,相信每間1a學校都有一定數量既1C生。

mmmandddy 發表於 22-12-22 10:56
回覆 tpmon 的帖子

最煩惱就係要同老師bargain,但爲左個女,又無得唔爭取。。。煩 ...

你女兒級一。

你校老師叫你自2選筲官完全不專業。自行和大抽獎不要再相信這類對升中完全不專業的老師。

回覆樓主:

想問下你嘉諾撒級幾多先係band 1C?如果考級50至60,可以搏其他band one校嗎?

HK-MAN 發表於 22-12-22 11:02
想指教1C生入1A學校與1A生入1A學校有乜分別?1A生會早啲瞓?其實教既野係相同,學既野係一樣…當然兩者1a,1 ...

B1A校B1C生相對較少
B1C生大抽獎未必乙1放B1A校
要考慮高中選到心儀科目把握

tpmon 發表於 22-12-22 09:18

看你想不想入返嘉諾撒讀。

佢填乙一,抽唔到聯繫位,仲可以抽多次公海
嘉記小學真b1女未必甘心乙一就書院

gigiyyc 發表於 22-12-27 18:49
...

總有些家長好細膽,不是個個進取。聽過有嘉諾撒學校女生(B1C)家長,乙一選嘉諾撒書院,在升中派位前也好怕入不返,準備定叩門多間中學。

放榜日當然派入得返,不用周圍叩門。

想借個帖請問分1A-C係咪用來自行時判斷入到的機會
到大抽獎其實分1A-C的沒有什麼意義的?因為抽獎時只分Band1-3。

gigiyyc 發表於 22-12-27 18:49
...

但band 1c入返書院保險一點。如果係band 1c,乙一選其他,乙二書院,但唔中,咪好慘。

tpmon 發表於 22-12-27 19:03
總有些家長好細膽,不是個個進取。聽過有嘉諾撒學校女生(B1C)家長,乙一選嘉諾撒書院,在升中派位前也好怕 ...

如果我係band 1c,我都唔會搏。但有冇人知級幾開始係band 1c?

booboozi 發表於 22-12-27 21:22
想借個帖請問分1A-C係咪用來自行時判斷入到的機會
到大抽獎其實分1A-C的沒有什麼意義的?因為抽獎時只分Ban ...

自行: 是 (但 B1A 中學,自行大多要B1A生的頭,才有機會。如級3、級5、級10內等等看不同中學的名氣和競爭。)

大抽獎: 是(但家長也是留意,B1C生如選擇並抽入B1A校讀,有冇信心孩子有能力跟得到? 如跟不到,可能要考包尾、甚至最差的有機會要留班。)

小艾美 發表於 22-12-27 21:42
但band 1c入返書院保險一點。如果係band 1c,乙一選其他,乙二書院,但唔中,咪好慘。
...

即使同一間小學,每位家長的性格不同,有進取、有保守型。

上面有多位EK資深會員對東區女生B1學位和大抽獎的分析,請自己決定信唔信。

請問港島民生好d定聖馬可呢?邊間著重運動呢?
‹ 上一主題|下一主題