用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 CAPCL offer
樓主: cleversze
go

[小學] CAPCL offer   [複製鏈接]

回覆 daitauman 的帖子

Nord and Plk. I aim at CAIS but is in waiting pool. Hopefully can receive an offer later

macychu1988 發表於 20-12-24 10:25

Nord and Plk. I aim at CAIS but is in waiting pool. Hopefully can receive an  ...
I'm also waiting for result from CAIS...you going for prep or G1?

macychu1988 發表於 20-12-24 10:25

Nord and Plk. I aim at CAIS but is in waiting pool. Hopefully can receive an  ...

Wondering, did they ask u to pay the capital enrolment fee 100k for nord?

Year 1 is half day for nord right

回覆 rcja888 的帖子

Yes , but they give tai tam offer not Sai Kung.
And tai tam has lots of spots . So they put me on sai Kung waiting, I only need to pay when sai Kung has vacancies , otherwise I can take tai tam offer before May

回覆 Happi_Kiddie 的帖子

Pre , and u ? I’m with local passport , I’m not sure my chance though.

macychu1988 發表於 20-12-23 21:59
回覆 cleversze 的帖子

其他家長分享,英文唔係NET Teacher, 同你playground language 係中文今年開學,每 ...

我小朋友讀緊,佢班無人退學喎

老師只係中國人樣,native 英文,好有耐性教小朋友,暫時好滿意,亦無諗過轉校會繼續讀落去!

雖然佢唔係大校,見到校長好俾心機攪好間學校,見到每位老師都好有心,唔係hea 教就算。

pcpcdak 發表於 20-12-24 11:39
我小朋友讀緊,佢班無人退學喎

老師只係中國人樣,native 英文,好有耐性教小朋友,暫時好滿意,亦無諗過 ...

好多謝用家分享
Interview嗰日我自己感覺間學校好有愛
所以好鍾意
見到你咁講
我知道自己冇感覺錯了

我小朋友都讀緊,外國老師班主任,1 個普通話老師,1 個助教,課程唔淺,但我個人好buy subject based 既課程,活動教學 ,好開心,
我想講既係,傳聞係傳聞,真實用家先係準確,起碼我地一班家長都好滿意,我有外國護照,但都唔會考慮轉校

回覆 lukwinghong 的帖子

你y1? 傳聞中prep無net, 真😂?
利申好歡迎native local老師,我小朋友phonics都係native local老師教,非常之好~ 不過net有net好,幼稚園net玩得好癲,我小朋友都好like🤭

Prep ,所以咪話唔好信傳聞(emoji)

同埋我覺得甘細個小朋友,唔係應該著重佢既設施有冇游泳池,學校有幾大,因為依d設施基本上中學先會用得著,
反而甘細個,要睇下學校既教育模式,老師關愛度,係咪真係錫小朋友,遇到同學與同學仔有紛爭老師會點樣處理等等
依d,先係一個細路著重既野

甘當然,總有唔好不足之處,始終佢冇中學,冇左一條龍,而且普通話教數學,依樣野大家都有唔同意見
不過,校長係cais做左20 年,仲做過校長,之後先過黎(linkin搵到),我相信佢會知咩方式係對細路好

我仔讀緊Year 2,傳統學校轉入,其中中文科書本跟傳統學校用同一本,但教學模式好全面,以前傳統學校好快教完課文 應用就拿拿聲默書趕下一章,而家每課都教得好詳細,課文/應用再加朗讀。

欣賞學校好有愛心,小班教學,學校對疫情/教育署每項應對反應都好快,其中一例子係之前復課,學校收集家長對於返全日/半日既最向,再作出最終安排。相向互動令我一個由傳統轉入IS既家長感受好深。

多謝你回覆,就好想聽真用家意見

lukwinghong 發表於 20-12-24 12:19
甘當然,總有唔好不足之處,始終佢冇中學,冇左一條龍,而且普通話教數學,依樣野大家都有唔同意見
不過, ...

咁中學會諗住搵邊間呢?
其實唔係一條龍真係有啲唔放心

除咗學費,icn, 仲有冇其他雜費要俾?

午餐費,無咩雜費要俾

學校唔會成日叫人俾錢

回覆 pcpcdak 的帖子

good ar, 午餐係學校自己煮定餐廳送?唔好意思啊好多問題,因為幾鐘意間學校,但唔讀k3直接入is對於我地嚟講都幾大轉變

回覆 pcpcdak 的帖子

多謝分享,想問小朋友係學校playground language 係用中文or英文?

中學其實我又唔太擔心冇中學,因為始終IS都中學好多大把位,even esf, ics難入既都會易入,
我反而唸係佢適合咩模式,到時再幫佢轉,如果佢Alberta 適應到就考Cais,如果佢覺得難就或者去play based learning 學校,睇吓佢發展
‹ 上一主題|下一主題