用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 maths & futher maths
樓主: Anniemun
go

maths & futher maths [複製鏈接]

Ruby1219 發表於 18-12-2 09:58
另外有家長提到話專注讀好大學要求嗰四科都啱嘅,我仔lower six 初都係讀5 科,話鍾意讀history (佢大學報 ...
請問drop history 嘅主要原因,係因為打算focus啲 science subjects, 還是因為history 好難讀得好。我個仔讀4科當中有history, 其實我都有担心…

Anniemun 發表於 18-12-2 13:47
再請教一下,那些香港同學中文是自修的嗎?謝謝!

對!是自修

Anniemun    發表於 18-12-2 15:34

Anniemun 發表於 18-12-2 13:32
其實他都知4科夠,但原來你兒子都曾經修5科,所以我諗你會明白如果年青人有上進心,真的好難阻止,在我眼中 ...

有三個可能 :

A 2020 (M, Phy, Chem, Bio)
B 2019 (M) 2020 (FM, Phy, Chem, Bio)
C 2020 (M, FM, Phy, Chem, Bio)

乜都唔做, 即是A
現在你考慮 B

我會選 A or C.
據我所知,有些學科是不考慮Combine Cert
若B 衰了科 FM 同 C 衰了科 FM 有明顯分別

keleina 發表於 18-12-2 14:32
請問drop history 嘅主要原因,係因為打算focus啲 science subjects, 還是因為history 好難讀得好。我個仔 ...

both reasons. history 佢學校仲要係Pre-U, 好難考高分,不過佢主要係要集中火力考好主要四科同預備報大學。

kls12 發表於 18-12-2 15:04
有三個可能 :

A 2020 (M, Phy, Chem, Bio)
對,如果能力夠,choice C 比 B 好。

Anniemun 發表於 18-12-2 15:20
對,如果能力夠,choice C 比 B 好。

我意見是 A 都 好過 B, 冇理由選條難行的路

回覆 Ruby1219 的帖子

我仔最想讀嗰間學校history 都係pre u syllabus !!🤔但只係讀4科喎! 所以冇得drop科…值唔值得為咗咁轉揀一間可讀5科嘅學校,會唔會有彈性啲?

keleina 發表於 18-12-2 19:33
回覆 Ruby1219 的帖子

我仔最想讀嗰間學校history 都係pre u syllabus !!🤔但只係讀4科喎! 所以冇 ...

其實讀五科真係more 為虛榮,practically 係唔需要,4科已經好足夠。

醒目開學勳章

回覆 Anniemun 的帖子

我個agent話一個A level 是講緊一個 2-year frame, 不少學校是要笫一年完成AS+A2 Maths, 第二年AS+A2 FM,  而且Maths 不達標是不會讓你第二年修FM的. 所以去拿conditional offer的時候就是拿著一個final grade + 3 PG去申請. 有錯請指教.
[img]http:/

CHTmami 發表於 18-12-2 21:56

我個agent話一個A level 是講緊一個 2-year frame, 不少學校是要笫一年完成AS+A2 Ma ...
你說的阿仔都有講過, 現在暫時想問學校能否加修 futher maths, 但要看學校安排, 謝謝!

CHTmami 發表於 18-12-2 21:56

我個agent話一個A level 是講緊一個 2-year frame, 不少學校是要笫一年完成AS+A2 Ma ...

你幾時問的?

在新制下,分兩年考便要combine cert, 香港有些學系話不接受。

kls12 發表於 18-12-3 13:27
你幾時問的?

在新制下,分兩年考便要combine cert, 香港有些學系話不接受。

我昨天都有問囡囡這個問題:她說有學校唔多like combine certificate. (即係upper six 一次過考晒2科 數學)
其實係一家四口子

醒目開學勳章

回覆 kls12 的帖子

今年幫我孩子搵 Sixth Form 學校的agent得知的. L6修 Maths U6修FM 應該是比在A level 修呢兩科的學生所用的模式, 如果冇修FM的, Maths就在A2時才考. A 工廠 Cardiff 就是其一例子

Combine cert 應該指該科考多過一次/種公開試或 outside the 2-year frame 吧?! Oxford Maths Dept 的admission FAQ:

I took the full Maths A-level in Year 12, rather than AS Maths and Further Maths, is this okay?

• Yes, we have no problem with students taking the full Maths A-level in Year 12 and will count the A* achieved as going towards your conditional offer. We would then make you an offer based on you taking Further Maths in Year 13 (as a full A-level) and one other A-level.

牛大數學系都冇問題,香港的大學冇理由唔知A level 修Maths + FM 是這個模式吧?

我都係學習中, 有冇理解錯呢

CHTmami 發表於 18-12-3 17:44

今年幫我孩子搵 Sixth Form 學校的agent得知的. L6修 Maths U6修FM 應該是比在A level  ...

或者先理解甚麼是舊制和新制。phy已行了新制兩年,數學是2019 第一年行新制。

醒目開學勳章

大概知新舊制的分別, 但我見GOV.UK列出的時間表, 新制Maths 2017開始, "A level can be first awarded in 2018 after one year of study".
不過保險d係咪就算學校L6 full Maths U6 Full FM 都應該將Maths留在U6考?

CHTmami 發表於 18-12-3 21:32

大概知新舊制的分別, 但我見GOV.UK列出的時間表, 新制Maths 2017開始, "A level can be ...

先要弄清事實,有學系説明不接受combine cert, 因他都想收些能力高的學生,Oxbridge 真的接受combine cert?

L6 考 maths U6 考 Further maths, 在新制下是否要 combine cert? 我的理解是,但我問不到小女的學校,因要求考AS都話不贊成。或者問問你學校?

我諗你哋理解錯了。舊制A level maths係modular。可以L6先考兩個module(又叫AS Level),U6再考兩個。加埋一個A level總分,所以係combined cert。新制已經變返linear,即係一次過讀晒,一次過考晒。一般人要讀兩年,不過無話唔可以讀一年就去考。

Combine cert唔係將Maths同Further Maths combine埋一張cert。

因為分開module咁考,部分大學覺得斬件去考令到容易過一次過教晒考晒。何況先考AS兩個module如果有咩出錯,重可以by module咁重考,而combine cert只會list最高分嗰幾個module,所以大學會唔sure究竟考生考咗幾多次先攞到個grade。

beastiebistro 發表於 18-12-3 22:53
我諗你哋理解錯了。舊制A level maths係modular。可以L6先考兩個module(又叫AS Level),U6再考兩個。加埋 ...

新制數學是四張paper,AS即是考2張,若讀Further  Maths,應在L6 已讀完Maths 四張,是可考A2 Maths.
Q 1 ) L6 Maths, U6 FM , possible?
Q 2) Requires to click “cash” option?

在香港的大學開放日上,有說明是要同一年考的。考幾多次同是否同一年考是不同的情況。謝謝

我嘅認知係:
- 舊制係modular,第一年(L6)教AS Level,考兩張paper。第二年(U6)教A2 Level,考另外兩張paper。最後A Level嘅grade係combine埋AS同A2 level嘅分計。
- 可以一次過第一年考晒四張paper直接攞A Level。
- 新制係linear,AS Level同A level完全分家。整個A level syllabus正常用兩年教,然後一次過考試。可以第一年照考AS Level,不過AS Level啲分係唔會carry落A Level啲總分度。而無論有冇考AS Level,到考A Level嘅時候都要考晒三張或四張paper (depend on exam board. edexcel同AQA都係三張)。最後A Level嘅grade只會淨係計A level paper嘅分。
- 當然有能力嘅可以L6直接一年考A Level啦。
- 重點係舊制係modular,所以如果個別module細分唔夠好可以第二年retake。而新制係linear,所以無細分,如果成績未如理想就要全科retake。
- 而出cert嘅型式係以年計。meaning,無論舊制下L6先攞AS (say both math and FM),然後U6再攞A2 (又係 math and FM);或者新制下,U6一次過考晒兩科,咁U6張cert就會見晒兩科。但係如果L6先考一科Math,咁L6會有一張cert for嗰科Math。到U6時嗰張cert唔會再有返L6嗰科個分。(個學生變咗有兩張cert)。傳聞有啲大學唔鍾意兩張cert。對佢哋嚟講,唔係indication of ability(得先提前考),反而係indication of handle唔到咁多科。
- 新制2019年全面實行。2018係最後過渡。
- 有錯歡迎指證

CHTmami    發表於 18-12-4 10:04

beastiebistro 發表於 18-12-4 08:20
我嘅認知係:
- 舊制係modular,第一年(L6)教AS Level,考兩張paper。第二年(U6)教A2 Level,考另外兩 ...

是的,很清楚。

坦白說,數學背書不多,我不會分兩年考。
‹ 上一主題|下一主題