用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 迷茫
樓主: cowkingb
go

迷茫   [複製鏈接]

回覆 cowkingb 的帖子

樓主

建議你問問學校師長, 以往成績在級10 內的小朋友會考進什麼學校, 或許如網友小時了了所言, 你應該搏更上一層樓的英中呀 !

cowkingb 發表於 18-8-23 11:51
回覆 gracelam 的帖子

都希望佢保持到成績。。。咁多年成績都係級10名內,呢兩年成績更進一步,但緊張情 ...

學樓上小時話齋, 唔試唔知時運高, 基督教中學可試埋DBS同SPCC, go go go!!

王家爸爸    發表於 18-8-27 15:58
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

如果是我會盡地一鋪
直接放棄直中,唔止直資,自行派位都玩埋。
因為小朋友成績幾好,派位都唔驚。

除非好想讀直中,否則冇理由明明b1頭同學,要俾錢讀B2中學

b3410 發表於 18-8-23 12:56
如果是我會盡地一鋪
直接放棄直中,唔止直資,自行派位都玩埋。
因為小朋友成績幾好,派位都唔驚。

嗱! 大家大膽假設及搏喇, 如果我係樓主仔仔播X英小級10/150 以內, 資優同中大資優學員身份, 我會考嘅直資:

首選搏高一線考: SPCC & DBS
樓主心儀考: SPC & 英華
保底保守考埋: 港同 & 優才 & 匯基(東九龍) & 羅氏 & SSC (如果唔怕遠或可考慮住宿舍)

直資中學 List: https://www.schooland.hk/ss/direct-subsidy

其實樓主睇返上年最勁果10個讀乜學校都心裏有數啦,級10都咁多野怕,真係唔知後面果佰幾個點算!依家所有學校多數都係睇成績,除非你攞到全港性獎項或港隊,但呢D有幾多人呢!

回覆樓主

如果楼主唔係住TKO而係住band1位充足嘅網

真係唔簽直中走去玩埋自行同大抽獎都ok

不過如果住址校網唔靚,放棄直中去玩自行同派位就風險高了

進取的,咪以為神校係神人先讀倒,不過好多家長認為叻學生,去邊間讀都一樣.

Cliokohonda    發表於 18-8-23 14:24

回覆 IYY 的帖子

你小朋友讀得開心嗎?聽聞SPC多活動,係咪真架?我家小兒學術方面興趣大,但又係一般男孩子既弱點,易分心,太多活動怕佢掛住玩。上年錯過簡介會日子,未能親身了解。

他如魚得水, 全年 F. 1 都是 honey moon。不過日日都掛住玩, 成績就麻麻。

回覆 小時了了 的帖子

其實都好想試,但感覺神級學校讀既都係富家子弟。。。有朋友同我講,想入讀呢類學校,要先買車,預備有車接送先好去報,年年遊學團,講到好誇張。

我自己就有少少擔心,神級會唔會個仔太大壓力呢?但個仔又好進取,想叩門英皇。。。

回覆 29XX86 的帖子

我都覺得老師預左大部分唔識答,講真都好正常,唔係個個有特異功能。。。

傳言中面試第一個問題:"小朋友,你剛才坐咩車嚟學校亞",只收學生答:"我屋企司机送我嚟".....如果信呢個古老傳言,咁算喇.

IYY    發表於 18-8-23 14:32

以前两個"皇"都好"神",一個皇帝,一個皇后.但而家個皇帝好似瞓咗好多年,由個皇后話事.

kkhon    發表於 18-8-23 16:36
IYY    發表於 18-8-23 14:42
2jkidsfather    發表於 18-8-23 14:38

cowkingb 發表於 18-8-23 14:21
回覆 小時了了 的帖子
其實都好想試,但感覺神級學校讀既都係富家子弟。。。有朋友同我講,想入讀呢類學校,要先買車,預備有車接送先好去報,年年遊學團,講到好誇張。
我自己就有少少擔心,神級會唔會個仔太大壓力呢?但個仔又好進取,想叩門英皇。。。

其他神校我唔係好了解, 但 SPCC 我識 2個係裏面讀. 我上個月去嗰個男孩屋企同佢媽有聚會, 當時我有呻過我女間直資課外活動全部都要錢, 我要洗唔少錢係阿女學校課外活動上, 聚會中 SPCC & SSC 嘅兩個媽媽反而異口同聲講佢哋間學校課外活動無咩要錢.

一個男孩小五-六考級3, 大埔中文津小考入(校長推薦嗰個途徑入), 之前住大埔普通私樓(依家住藍田居屋), 依家升中五, 男孩搭公共交通返學.

一個女孩小五-六考級1, 北區中文津小考入, 之前住北區村屋(依家住深水步), 依家升中二, 女孩搭公共交通返學.

回覆 IYY 的帖子

唉。。。學校連4-150名既排名都拒絕透露,即使班內4-30名都唔肯講,擺明唔想比多資料出來,問只會比人耍走。以我所知,有唔少家長同小朋友問排名,老師一概話唔會講,唔使再問!

我地只係問到有好幾個入左DGS,一個入YW,唔同年份,資料好少。。。

IYY    發表於 18-8-23 14:44

回覆 ilyrd 的帖子

哈哈。。。。我諗我朋友咁講係誇張左,佢可能想提我,入呢類學校要預備有大把錢洗跟尾。我呢個朋友響中上環有自己地產公司,可能見唔少呢類家長啩?!

我住沙田 , 會報SPCC 去見識下。就算收,都傾向吾會讀,吾知點返學。

回覆 小時了了 的帖子

SSC真係好吸引,小兒兩個老表都響SSC畢業,一個入左中大,一個入左城大。。。可惜對我地來講,地點實在太遠。

回覆 siden 的帖子

區內實在唔多B1位,講真亦好難擔保呈二係咪一定可以保持到或更好。。。 考試既嘢。。真係好難講。。。

回覆 IYY 的帖子

可以透露中一面試有咩考嗎?謝謝
‹ 上一主題|下一主題