用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 20分的選擇
樓主: sillypapa
go

20分的選擇 [複製鏈接]

taiyeung 發表於 18-9-17 13:10
諗下九官舊生多定天主教徒多?->
我都會咁諗

但係九官舊生只可揀九官,天主教徒可揀任何一間天主教小學喎。

九官, 男女校, 有細佬既一定揀呢間, 如果冇更係女校好, 升中煩小好多.

回覆樓主

天主教徒可揀任何一間天主教小學-》
手持20分會搏既天主教學校,都不外乎果十幾間

FYR, 2012-2013領洗人數
一歲以下              1,217       
一歲至七歲        2,004
七歲以上              3,587

sillypapa 發表於 18-7-9 22:19
舊同學個女,當年順利20分入讀九官,但入唔到精英班,最後升中派彭學高 。佢眼見入唔到精英班的 ...

所以如果九官係谷,天主教女校都係谷,咁好似讀天主教女校谷得嚟有回報.....

雖然我唔知九官有幾谷,但我認識既天主教女校谷既程度真係非一般,就算有三數間出名happy既,家長背後都會谷,所以我諗谷既程度同力度都唔一樣既.....

taiyeung 發表於 18-9-17 16:34
天主教徒可揀任何一間天主教小學-》
手持20分會搏既天主教學校,都不外乎果十幾間

有20分在手,若無弟弟跟尾,又搬屋都唔係問題,我會搏12網3女小,搏到有12年書讀,可以一次過~~~

mcl203 發表於 18-9-17 17:46
有20分在手,若無弟弟跟尾,又搬屋都唔係問題,我會搏12網3女小,搏到有12年書讀,可以一次過~~~
...

係呀,所以雖說有好多天主教小學,但不受地校網限制既自行階段,20分者搏黎搏去(尤其是女仔同有中學部既)都係果十間八間

sillypapa 發表於 18-9-17 14:49
但係九官舊生只可揀九官,天主教徒可揀任何一間天主教小學喎。

唔係九官舊生的人,係唔會有方法成為舊生。唔係天主教徒,要信教隨時可以,各天主教名校舊生好有誘因入埋教,即那些受歡迎的天主教小學,每間都會有堆25分的人、再加舊生唔信教、再加非舊生教徒,咁一定多過九官舊生!不過如果我係教徒有20分,我都會搏天主教名校,九官讀到top 30%都唔一定入到那批天主教名校,但那批名校的小學生,只需保住中上名次就穩上中學

Ann.F 發表於 18-9-16 01:19
請問MPS and  St Paul cat係邊間?thx

MPS: 瑪利曼小學
St. Paul Cat: 聖保祿天主教小學

回覆樓主

其實好多基督教學校都有宗教分俾天主教徒
‹ 上一主題|下一主題