用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有沒有人知道如報讀音統短期課程,能否再報讀音統的 ...
樓主: KWT
go

請問有沒有人知道如報讀音統短期課程,能否再報讀音統的長期課程? [複製鏈接]

Re: 請問有沒有人知道如報讀音統短期課程,能否再報讀音統的長期課程?

哈里波特:

小女是學大提琴。
無錯, 今年是第二年。

另我想你誤會是一個老師對8人, 有兩班。

Re: 請問有沒有人知道如報讀音統短期課程,能否再報讀音統的長期課程?

Emouse,
你是否觀塘centre on every Saturdays?  

Emouse,
Thanks, cello不易學, 你個女學了一年可以考四級,真好叻喎!需要在外面加課堂嗎?

小兒有幸插班收了, 但正打算放棄, 因地點不就. :cry: sorry, 再請問:
1. 入音統樂團有什麼利弊?
2. 考皇家試前音統會否協助練習?
3. 入音統對升學有幫助嗎?

Emouse,
Emouse 寫道:

係呢你小朋友想申請中樂or西樂or管樂?

其實還未決定,視乎那種樂器能入選機會大些?有沒有提議?不過,信心不大,太多人競爭,每次都很有陪太子讀書的感覺.不申請,完全沒有機會,所以都會嘗試,希望時來運到.謝謝.

KWT:

請收PM

youma 寫道:
Emouse,
Thanks, cello不易學, 你個女學了一年可以考四級,真好叻喎!需要在外面加課堂嗎?

小兒有幸插班收了, 但正打算放棄, 因地點不就. :cry: sorry, 再請問:
1. 入音統樂團有什麼利弊?
2. 考皇家試前音統會否協助練習?
3. 入音統對升學有幫助嗎?

youma:

我個女正式學了19個月, 一年可以考四級無咁勁。我只係跟音統, 老師話外面有D琴行是騙飯食。

1. 入樂團是音統一定要, 如入是為興趣。
2. 我老師叫我們考, 皇家試全是老師教, 校際音樂都有教。其它班老師會唔會幫,我唔知。
3. 升學有無幫助, 我答唔到你。我只知就算唔考皇家試, 音統都有張成績給你, 多張紙升中。

哈里波特  :

對唔住, 我唔想講邊個center, 係every sat.

Emouse, youma :

很開心呀, 剛知道阿囝抽中了音統小提琴(基礎二)短期班, 9月開課.
不過我都會試報長期班的呢.

aoj

aoj 寫道:
Emouse, youma :

很開心呀, 剛知道阿囝抽中了音統小提琴(基礎二)短期班, 9月開課.
不過我都會試報長期班的呢.

aoj

你咁快知既,你去睇抽籤呀?

Sindy,

我都係打電話去問by quoting the ref no., 抱著試下的心態咋.  個職員很好很講我聽.

aoj

aoj 寫道:
Sindy,

我都係打電話去問by quoting the ref no., 抱著試下的心態咋.  個職員很好很講我聽.

aoj

thanks

[quote]
youma

小兒有幸插班收了, 但正打算放棄, 因地點不就. :cry:

插班都考到, 你小朋友都好叻仔。 我本人認為係好難收, 儘量唔好放棄。 佢是否給你第二選擇時間?

aoj, sindy:

恭喜!恭喜!

Emouse,

Thanks. 音統沒有給第二選擇時間或center。

已經放棄了, 因考慮到花太長時間車程, 加上車費, 要人手接送,…始終有點可惜。

aoj,
恭喜!恭喜!   

昨日收到信話小兒亦有辛入到短期初級柳琴班,我都想報長期課程,可惜冇柳琴!

LEON
昨日收到信話小兒亦有辛入到短期初級柳琴班,我都想報長期課程,可惜冇柳琴! [/quote]

恭喜!恭喜!

以我淺見短期班的樂器係要自己賣, 當你考到長期你一定有柳琴   

Emouse ,

亞仔已經學緊柳琴,所以已有琴在手,不用買!

LEON,

請問你音統處學琴係咪要面試?係咪好難入呢?自己揀樂器嗎?我睇過好似要七歲開始?謝謝

LEON 寫道:
Emouse ,

亞仔已經學緊柳琴,所以已有琴在手,不用買!

傻妹,
短期班唔駛面試但要抽籤,冷門既樂器唔難入,以亞仔既柳琴為例,名額只有10個但只有8個報名,所以唔駛抽還有2個位剩!長期訓練班要面試,6歲起,但今年for6歲可以報名既course唔多,中樂只有二胡!

係,我剛剛都睇過,長期課程,我果區直頭無得學,最近都要去荃灣.
點解你揀柳琴俾囝囝學?佢喜歡嗎?好泠門咁   

傻妹,
柳琴係小學已經好common,仔仔學左半年,唔可以話鐘意但唔抗拒,願意學願意練!我揀佢就係因為佢冷門 ,而且柳琴細細部易上手,音色響亮清晰,可獨奏或合奏,遲d佢有天份既就可以試考入中樂團!我報短期班要到旺角上堂,都唔方面架,但鬼叫佢平靚正咩,我想俾仔仔補下堂加上同其他人一齊學會開心d,佢一直都係單對單學有時好悶架!

LEON,

亞囡而家學緊琴,如果音統處有琴學就正囉.   

‹ 上一主題|下一主題