用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聯繁 \ 直屬位
樓主: fckmama
go

聯繁 \ 直屬位   [複製鏈接]

Marie_m 發表於 18-4-23 06:02
想知清楚係因為已有規定係band3無份,定因直屬唔夠位先無份?

如果間中學係b1,學生係b2,b3,其實都無得抽

hkpapa852 發表於 18-4-23 14:21
其實EDB網上份FAQ講得好清楚:

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-s ...

謝謝回覆,現在我較清楚了

ccllmama 發表於 18-4-23 14:30
如果間中學係b1,學生係b2,b3,其實都無得抽
聯繫少位就係,直屬位既通常講緊有8,90到100都有,收完小學部band1都仲有位收band2,不過可能要抽

hkpapa852 發表於 18-4-23 14:21
其實EDB網上份FAQ講得好清楚:

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-s ...

如連繫中學選擇同時取錄學校網第三派位組別的學生,則該組別學生亦符合資格 <=== 我以為呢項已經取消咗, 乜原來仲有。唔知邊間會咁好收埋B3呢。不過, 一定唔會係熱門B1中學, 因為正常直屬既B1中學B2生都要抽, 唔會有位俾B3。又如果呢間學校B2都可以收晒仲有位剩, 即係好多B1跳船, 咁又無乜可能keep到B1成績。

如果直屬學校,都係派完B1 先派B2 學生?
咁直屬學校放乙1 ,但同小學唔同校網,咁係計全港banding 定學生果區既banding 派先
咁啱小女當區可能係邊緣人,但全港老師就話係band1 ,所以想問清楚,thx

little_yolky 發表於 18-4-23 15:58
如連繫中學選擇同時取錄學校網第三派位組別的學生,則該組別學生亦符合資格  ...

咁又存在可能直屬係自行或叩門階級收B3學生~

grass0720 發表於 18-4-23 16:06
如果直屬學校,都係派完B1 先派B2 學生?
咁直屬學校放乙1 ,但同小學唔同校網,咁係計全港banding 定學生果區 ...

計小學果區既Banding ~~~

mcl203 發表於 18-4-23 16:11
咁又存在可能直屬係自行或叩門階級收B3學生~
叩門可以理解, 自行好罕有, 因為B2都入唔晒, 學校要盡收, 正常都收B2先。

little_yolky 發表於 18-4-23 15:58
如連繫中學選擇同時取錄學校網第三派位組別的學生,則該組別學生亦符合資格  ...
上年份FAQ無咗呢句, 今年又加番

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

明白。 謝謝大家

沙田唯一一間女校就係面對咁嘅情況。佢係B1 好學校,好嗰啲學生就跳船,就經常出現要收B2 原校生加外來B2 生。沙田太多好中學,本區B1生唔選佢。九龍城區又B1 生又因為位置唔會點考慮。

YuenBaBa 發表於 18-4-23 22:50
沙田唯一一間女校就係面對咁嘅情況。佢係B1 好學校,好嗰啲學生就跳船,就經常出現要收B2 原校生加外來B2  ...
我知你講邊間。我諗沙田區好多人唔揀佢, 係因為唔想讀女校。我哋新界人無讀齋校傳統, 唔知齋校好嘢。而且, 「聽聞」呢間學校都好谷好嚴, 有D驚。

不過, 話舊年開始直屬位都已經無乜剩了, 所以相對應該係有一定數量既B1生了。如果收咁多B2生都有咁既DSE成績, 學校既教學團隊都真係厲害。

little_yolky 發表於 18-4-24 09:30
我知你講邊間。我諗沙田區好多人唔揀佢, 係因為唔想讀女校。我哋新界人無讀齋校傳統, 唔知齋校好嘢。而且,  ...
請問係邊間?

回覆 little_yolky 的帖子

呢間小學時已谷行英文,大部份囡囡直上到中學都慣了這種教法。

happyfamilybaby 發表於 18-4-24 10:29
請問係邊間?
St. Rose/聖羅撒

熱媽 發表於 18-4-24 12:43
回覆 little_yolky 的帖子

呢間小學時已谷行英文,大部份囡囡直上到中學都慣了這種教法。 ...
所以佢哋Top 嗰班囡囡不愁有其他好學校會接收。

回覆 YuenBaBa 的帖子

如果中學同區,應該唔會流失咁多囡囡

YuenBaBa    發表於 18-4-24 16:40

little_yolky 發表於 18-4-23 16:16
叩門可以理解, 自行好罕有, 因為B2都入唔晒, 學校要盡收, 正常都收B2先。

近年都有聽聞, SPSS 和 SSGC都近乎全接收,除非,否定左佢地無B3生~~~

mcl203 發表於 18-4-24 15:26
近年都有聽聞, SPSS 和 SSGC都近乎全接收,除非,否定左佢地無B3生~~~
好好既學校。

tonylihk 發表於 18-4-20 18:21
我想問聯繫學位是抽先還是甲一乙一之後先抽?

先係公海抽非保留位,抽唔到餘下的再抽聯繫位。
係家長會分別由主任,校長,老師共講三次,我都驚聽錯今日問埋班主任都係咁講。
‹ 上一主題|下一主題