用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資學費
樓主: babeggma
go

直資學費 [複製鏈接]

回覆 YuTungMaMa 的帖子

好似好多津校廁所都沒有廁紙供應!

回覆 supermom1 的帖子

原來係咁

babeggma 發表於 17-12-16 09:41
點解D直資學校同樣有政府資助,但價錢可以差甘遠?每年由1xK 到6xK不等...

在政府資助以外,多收既學費可以提昇資源,譬如,外教,普通話老師,額外設備,課外活動等等。

唔少直資用校本課程,用工作紙較多,課本較少,所以書薄費會少D。

其實直資學校年報,應該內含財務報表,列明支出及收入,我理解係有要求統一格式既報表。

1998Ruby1998 發表於 17-12-17 16:29
回覆 Charlotte_mom 的帖子

d 人話津貼唔洗錢,其實唔係,只係分開畀錢唔覺原來畀左咁多。

有冇校友捐款幫忙?

校舍舊要交冷氣費好似唔少係咁。

有冇要捐錢請多個NET?

回覆 retriever 的帖子

校友捐款有的話銀碼應該唔大,唔多覺學校有大轉變,最近果次就係安兩部電視,再對上一次係免費校園雨傘。小學部就唔覺有任何改變。
冷氣機年年壞,冇辦法,佢唔漏水滴到成張檯濕曬已經收貨。成日都要搬檯避漏水。冷氣費我唔知算唔算平,400 蚊算平定貴?好似冇加過價。同埋我地唔畀長開冷氣,開 10 分鐘左右就要熄,所以影響都唔太大。

至於 NET,我地 d NET 唔教英文科,只搞聚會、派對同教下話劇,一個已經夠曬。另一個 NET 就完全唔教書,只搞話劇。

1998Ruby1998 發表於 17-12-20 07:55

校友捐款有的話銀碼應該唔大,唔多覺學校有大轉變,最近果次就係安兩部電視,再對 ...

咁好似男校校友捐款大方D。

其實如果校友支持,狠心D 換左冷氣機,可能平過維修冷氣費。

換曬咁多部冷氣機太大工程了。每個班房都有問題,一係漏水,一係唔夠力,一係好嘈,之前換一部冷氣都搞左好耐。
最正係教員室冷氣,一行過,d 冷氣真係同高級商場果種陣陣涼風感覺一樣,就算摸教員室 d 牆都比課室 d 牆涼好多。所以我呢 d 雪條人一年四季都熱到流曬汗,黐住教員室 d 牆就即刻降溫涼爽,有老師開門的話就正吖!

不過好彩女仔多數都係怕凍,好少好似我咁冬天都可以流汗甚至生熱痱嘅人好少。夏天真係咪搞我,諗起以前大汗滴細汗,老師都係一句「心靜自然涼」。

retriever 發表於 17-12-20 08:01
咁好似男校校友捐款大方D。

其實如果校友支持,狠心D 換左冷氣機,可能平過維修冷氣費。

男校同女校有別,男生長大後多數會出社會工作,有收入,財政比較獨立,而且唔少傳統男校舊生畢業後仍然積極參與舊生活動,對學校向心力充足。反觀女校唔少畢業後結婚生仔,未必出外工作,財政未能獨立,就算睇住老公財政都好難將屋企(或老公)尐錢攞去捐俾母校。早前同紅磚女校舊生會幹事傾過,佢地90週年校慶都係以上理由,籌款亦未如理想,而且唔少舊生因為仔女有測驗考試跟功課等原因而未能擁躍參加校慶晚宴及活動,女性始終以仔女為重。但男舊生除咗工作,好少聽到呢尐理由缺席聚會。所以男校同女校捐款條件有好大差別。

Soundervolt 發表於 17-12-20 14:13

男校同女校有別,男生長大後多數會出社會工作,有收入 ...

謝!

原來有咁既理由。

一般家庭成員,女生會較顧家。但原來母校除外。

retriever 發表於 17-12-20 14:28
謝!

原來有咁既理由。

呢尐就係男校真正既Brotherhood!

https://hk.lifestyle.appledaily.com/lifestyle/columnist/daily/article/20171220/20249616

Soundervolt 發表於 17-12-20 14:13

男校同女校有別,男生長大後多數會出社會工作,有收入 ...

衹是女生的藉口。而家女人揾錢多過男人。

其實,男女性格大不同。男校舊生對母校的感情及所謂的 brotherhood, 不嬲都大大大於女校生。

kwunpa 發表於 17-12-21 01:23

其實,男女性格大不同。男校舊生對母校的感情及所謂的 brotherh ...

呢個又未必完全係借口,我身边都有唔少女仕畢業於傳统名女校,甚至世界名牌大学都選擇相夫教子而放棄事業。
不過我同意男女性格大不同,男人之間既感情並非一般女仕可以瞭解,就好似"義氣"呢兩個字,彷彿係男人既專有名詞,女仕已经唔容易明白箇中意義。

Soundervolt 發表於 17-12-20 23:59

https://hk.lifestyle.appledaily.com/lifestyle/columnist/daily/artic ...

正!!!

就係呢D。

Soundervolt 發表於 17-12-20 23:59

https://hk.lifestyle.appledaily.com/lifestyle/columnist/daily/artic ...
今昔大有不同,上一代的多義氣仔女情懷,現今一代媽寶,變哂少爺仔、小姐。在大中華價值觀、搵快錢、重物質文化薰陶之下,可以懷著一顆正直純樸的心已經是極其可貴。

陶才子係左校出身,比誰都更反共。

Soundervolt 發表於 17-12-21 01:57
呢個又未必完全係借口,我身边都有唔少女仕畢業於傳统名女校,甚至世界名牌大学都選擇相夫教子而放棄事業 ...

我都覺得唔係借口,見身邊家境越好,做full time mum 越多。

artroboy 發表於 17-12-21 08:26
今昔大有不同,上一代的多義氣仔女情懷,現今一代媽寶,變哂少爺仔、小姐。在大中華價值觀、搵快錢、重物質 ...

所以阿仔由謮K到宜家差不多每個星期都去做義工,俾佢學懂正確嘅人生價值觀。

唔少傳統男校喺灌輸Brotherhood呢方面真係不遺餘力,高年班會做小老師幫助低年級同學功課上嘅問題,出外比賽聯群結隊去捧場,經常喺聚會講團結精神,薪火相傳嘅重要性,brothers in arms。舊生經常返母校擔任Mentors,幫助師弟申請升學,甚至offer internship.....所以大多數學生都對貢獻學校為榮。有尐慨嘆樓上討論唔報氣學校硬性捐款(幾百蚊)。如果學校轉直資就可以令到呢尐聲音消失。如果學校經濟鬆動,唔會無喇喇申手問學生攞幾百蚊,而且捐款會用回學生身上,我相信若果家貧到幾百蚊都有問題,學校亦會諒解。如果捨得用幾百蚊補一個鐘頭習,而捐款比學校就斤斤計較,呢個價值觀實在有少少問題。

RunningPig 發表於 17-12-21 09:40
我都覺得唔係借口,見身邊家境越好,做full time mum 越多。

就算  full time mum 自己有錢有時間,都唔會好似男校舊生甘回饋母校。
呢D 同男女性格有關。

kwunpa 發表於 17-12-21 01:23

其實,男女性格大不同。男校舊生對母校的感情及所謂的 brotherh ...
就算喺思想同經濟相對發達嘅國家/地區, 男性仍然主導住個經濟體系. 男性嘅平均薪金仍比女性高, 甚或出現同工不同酬嘅情況. 更枉論嗰D落後嘅國家/地區. "女人揾錢多過男人" 恐怕只係一個美麗的誤會.
不過喺捐款呢個議題上, 除咗經濟能力外, 都同意你所講, 性格使然......  

男女性格大不同呢!

男仔無論係B1/2/3男校出身, 大部份都唔會厭惡母校

女仔呢..... 常常數落母校不是既我見過唔少
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題