用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日見宣道勁想投訴個老師
樓主: islychiang
go

今日見宣道勁想投訴個老師   [複製鏈接]

回覆樓主

我個組個老師就好好,好斯文有耐性,坐側邊個小朋友冇反應佢都會比時間比機會佢做。

我諗佢地想慳時間所以group in, 的確冇一對一咁好

回覆樓主:

岩in完,除咗周圍太吵令到小朋友容易分心之外都無乜其他問題,我個team老師幾好

回覆樓主

我個囡都係坐側邊,但成個interview我最唔滿意係最后果part叫家長同小朋友講故事,d家長一齊大聲向小朋友講故事,好嘈,令到我已經唔想講落去,做乜要鬥大聲啫?閱讀係要安靜既環境先可以專心,就算大人都係。今次interview,係我陪囡囡interview安排得最差的一次

Hkrazorback 發表於 17-11-10 11:02
我個人鍾意宣幼group interview模式,因入校比例肯定小過四份一機會,個面試就係一個stand out 機會,反而1 ...

我認識一位很有經驗的老師(入行廿多年),她曾說過面對反應太快的小朋友,可嘗試不要即時滿足他們,因為他們通常是比較心急冇耐性的一群,延遲滿足他們/給他們反應,就是讓他們學會等侯。這個面試,未知是否在測試小朋友的耐性。對於比較被動的小朋友,老師集中觀察,又未知是否在測試小朋友的互動能力。大家其實未必太介懷。

上一年,老師面試時,她也沒有特別把注意力放在我的小朋友,只集中在比較被動的小朋友,但我也有offer (不是大B)。大家不用太擔心。

回覆 cassidywong 的帖子

我個唔係咁喎,係俾本英文書叫個小朋友講故事俾父母聽,我朋友個邊都係咁,本書大部分係字,我個無興趣睇完直接俾番老師,所以先覺呢間學校安排好差又唔會尊重人

ylylylyl 發表於 17-11-10 11:36
我認識一位很有經驗的老師(入行廿多年),她曾說過面對反應太快的小朋友,可嘗試不要即時滿足他們,因為 ...
我個小朋友係慢熱既人,group in絕對不利,而個老師對雙眼發光個兩個相反講野叻好多,不過拼圖完全失敗但老師用3分鐘俾佢地試,其餘小朋友座係到等,相反我個用5秒做完老師已經急住收走啲野,我個都呆一呆點解咁急,完全見識個老師幾有愛心!

回覆樓主:

快D 投訴啦

ylylylyl 發表於 17-11-10 11:36
我認識一位很有經驗的老師(入行廿多年),她曾說過面對反應太快的小朋友,可嘗試不要即時滿足他們,因為 ...

你都講得啱,我都認同心急嘅小朋友係有可能需要延遲滿足。但唔似我個case,因為老師根本望都無望到我小朋友,佢個頭淨係擰左去左手邊望住嗰兩個需要協助嘅小朋友度。佢根本唔知我小朋友嘅反應係點咁係咪意味將來就算入左去讀,細b就會得到老師好多嘅attention,而大b就唔需要理呢?
anyway我本來都已經係將呢間學校排喺後備list上,in完之後更加扣晒印象分

eye contact 好重要, 我諗至升小一, 訓練呢樣嘢及笑容都係重點, 兩樣都無既呢間學校我一定唔考慮, 大家唔駛燥, 好在唔係入到去至知..
我諗最激氣一群係撞時間選了見宣道果啲, 如係我果日巳即時爆炸. :)

回覆樓主

我都係咁

Fluteli 發表於 17-11-10 16:27
我都係咁

咁多人遇到?究竟係咪同一個定有幾個

回覆 cassidywong 的帖子

叫大人講係好事呀

szeti 發表於 17-11-10 13:48
eye contact 好重要, 我諗至升小一, 訓練呢樣嘢及笑容都係重點, 兩樣都無既呢間學校我一定唔考慮, 大家唔駛 ...

仲有無禮貎!完全唔望人,答又唔比人答埋,去完interview極度後悔,浪費我個小朋友午睡時間!未見識過一間安排咁差學校!

Sumika_san 發表於 17-11-10 23:03
仲有無禮貎!完全唔望人,答又唔比人答埋,去完interview極度後悔,浪費我個小朋友午睡時間!未見識過一間 ...
好彩我唔係撞時間選呢間,如果唔係我即時鬧佢都似,幼教可以無禮貌又唔尊重,我都係第一次見識,話曬我已經見過6間,呢間係我覺得好有問題既學校,申請多過佢我去過,屋邨校國際校我都去過,白鴿校都去過,教會傳統都去過,但唔係好似呢間衰成咁囉

islychiang 發表於 17-11-10 23:51
好彩我唔係撞時間選呢間,如果唔係我即時鬧佢都似,幼教可以無禮貌又唔尊重,我都係第一次見識,話曬我已經 ...

請問咩野係白鴿校?

宇晴 發表於 17-11-11 06:26
請問咩野係白鴿校?
一間如果我攞愛瑪士入既機會都大啲既學校

islychiang 發表於 17-11-11 07:24

一定係 VIC & CCkg

islychiang 發表於 17-11-11 07:24

白鴿眼校

islychiang 發表於 17-11-10 12:53
我個小朋友係慢熱既人,group in絕對不利,而個老師對雙眼發光個兩個相反講野叻好多,不過拼圖完全失敗但老 ...

中間果兩個好可愛??

我星期四in, 2樓的,我個老師超好,有耐性,4個輪流兼顧,估唔到原來其他老師咁
‹ 上一主題|下一主題