用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 全級106人,考100,咁係咪band 3呀
樓主: hellohelloruby
go

全級106人,考100,咁係咪band 3呀 [複製鏈接]

little_yolky 發表於 17-10-16 10:55
但係B3同學仔主要搵校風好唔學壞啫, 成績已經係其次了。

一間商業化既學校, 校風如何好難講

佛教同道教學校係呢方面會做得好D

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-10-16 10:57
一間商業化既學校, 校風如何好難講

佛教同道教學校係呢方面會做得好D
所以我家姐話搵間校風好既B3俾佢阿仔, 佢長期英文肥佬, 但其實中數常都唔錯的, 有8X-9X分, 係英文永遠唔合格。佢阿仔話想學爸爸, 大個做機電維修。其實如果校風好, B3都未嘗不可。

little_yolky 發表於 17-10-16 10:59
所以我家姐話搵間校風好既B3俾佢阿仔, 佢長期英文肥佬, 但其實中數常都唔錯的, 有8X-9X分, 係英文永遠唔合 ...

想有一技之長, 最好係去一間校風好既B3中學, 高中轉去VTC開既青年學院.

好過留係中學浪費多3年時間去考過9成9過唔到關既DSE
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

我有個親戚個仔都係, 讀唔到書, 長期唔合格, 中五轉左去VTC讀 "印刷技術", 要讀4年, 今年第二年

hkpapa852 發表於 17-10-16 11:03
想有一技之長, 最好係去一間校風好既B3中學, 高中轉去VTC開既青年學院.

好過留係中學浪費多3年時間去考過 ...
我朋友之前响VTC度教, 佢話VTC俾中三既課程係唔得既, D學生又唔係讀書, D老師又唔係教書, 但俾中五果D好唔一樣, D學生認真好多, 教既老師都認真好多。中三完咗去VTC, 怕識埋班朋友學壞。

回覆 little_yolky 的帖子

所以咪叫中五轉去囉, D課程都唔同架

hellohelloruby 發表於 17-10-14 09:18
唔鍾意讀書,平時做功課做好耐,唔專心,好擔心佢會入到間差學校學壞

唔係睇返咩學校咩?

一百美金同一百韓圜唔同喎 。

little_yolky 發表於 17-10-16 12:18
我朋友之前响VTC度教, 佢話VTC俾中三既課程係唔得既, D學生又唔係讀書, D老師又唔係教書, 但俾中五果D好唔 ...
VTC青年學院2004年先開, 同以前VTC既課程未必一樣.

而且VTC近年有心攪好佢, 應該唔會好似以前咁差

little_yolky 發表於 17-10-16 12:18
我朋友之前响VTC度教, 佢話VTC俾中三既課程係唔得既, D學生又唔係讀書, D老師又唔係教書, 但俾中五果D好唔 ...

課外話,果今同承包商同事傾起,話佢細路讀書學校唔太在意無所謂,而家兩件讀緊 “阿蘇”, 其他自資課程。

其實 VTC 既課程或其他學院自資課程一點都不平宜。

父母既資金放在幼稚園,小學俾細路打好個底,是否比前面 “無所謂” 後面俾錢讀呢D BRIDGING COURSE, 甚至送國外讀高中是否化算?

retriever 發表於 17-10-16 12:34
課外話,果今同承包商同事傾起,話佢細路讀書學校唔太在意無所謂,而家兩件讀緊 “阿蘇”, 其他自資課程 ...
VTC青年學院既課程,

職專文憑課程(中三程度)
        中三畢業生一般可獲三年學費豁免;中四畢業生一般可獲兩年學費豁免。

職專文憑課程* (中六程度)
        2017/18學年職專文憑課程(中六程度)的全年學費為港幣$20,500元,分兩期繳付。
        (備註:入讀職專文憑課程的學生如於香港中學文憑考試英國語文取得第1級以下成績,或不曾應考此科,須修讀英語增潤課程,並須另繳費用。)

比起AD/HD, 應該有更高既性價比.

就其明知小朋友讀唔掂NSS, 早D係中四轉過去試吓(反正可免學費), 好過浪費光陰係NSS身上

hkpapa852 發表於 17-10-16 09:05
匯知..... 自從陳葒走後, 成日用"勵志"故事賣廣告, 商業化咗好多..... 而且成績其實真係嘛嘛
...
就係成績麻麻先有機會收BAND 3生, 至於你提到的商業化/校風問題, 真係要樓主下D苦工自己研究下了.
我呢排係咁砲D中學網頁都睇到頭都大埋, 實在太多野要考慮有時真係覺得無寧兩可唔知點楝好, 間間中學都有好有唔好真係好難取捨同做決定.
希望每天開心渡過 ;-)

hkpapa852 發表於 17-10-16 12:39
VTC青年學院既課程,

職專文憑課程(中三程度)
其實中六去讀阿蘇, 不如去讀VTC, 起碼叫實用, 阿蘇真係高不成低不就, 學費又貴, 銜接埋大學, 第日還錢都還到氣咳。

little_yolky 發表於 17-10-16 12:47
其實中六去讀阿蘇, 不如去讀VTC, 起碼叫實用, 阿蘇真係高不成低不就, 學費又貴, 銜接埋大學, 第日還錢都還 ...
成績唔夠好, 但如果有自資既Degree收, 我會建議讀.

但如果只係AD/HD, 真係不如讀VTC好過.....

little_yolky    發表於 17-10-16 12:50

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 17-10-16 12:47
其實中六去讀阿蘇, 不如去讀VTC, 起碼叫實用, 阿蘇真係高不成低不就, 學費又貴, 銜接埋大學, 第日還錢都還 ...
我都識人讀完asso再去插返ugc funded degree course year 3,時間同學費計起上嚟同直接讀degree差不多

bobbob 發表於 17-10-16 13:06
我都識人讀完asso再去插返ugc funded degree course year 3,時間同學費計起上嚟同直接讀degree差不多 ...
真係可以由AD銜接返去讀degree, 其實只有少數

更多的, 係AD, AD 再 AD.....

回覆 hkpapa852 的帖子

我大家姐個女就係讀HD 2年之後銜接去理大讀多2年大學, 已經畢左業了, 不過真係好少可以過到去, 仲要係GPA係歷史最高, 銜接過去

Jessy 發表於 17-10-15 23:26
TKO 匯知中學

學費合理, 唔係剩係讀書可以接觸下其他野.

我都有睇匯知,佢哋好似好多元化。但校風唔知係點?學費今年9千幾一年。
B3直資聖道迦南校風唔錯,但學費就要2萬3一年。

Soundervolt 發表於 17-10-14 16:18
可以考慮下呢間,不過佢好似係B2學校。 http://www.creativehk.edu.hk/

呢間無初中, 由中四開始

kwankwanchun 發表於 17-10-16 14:21
我都有睇匯知,佢哋好似好多元化。但校風唔知係點?學費今年9千幾一年。
B3直資聖道迦南校風唔錯,但學費 ...
但係聖道收好多B2。

‹ 上一主題|下一主題