用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔區大女細仔 得15分 甲一乙一應否幫家姐博間有英中的 ...
樓主: winniehowy0201
go

灣仔區大女細仔 得15分 甲一乙一應否幫家姐博間有英中的MPS? [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-9-13 17:41
姐弟是否要分開讀書, 自己諗吓日後點樣處理以下問題:

如果小朋友分開兩間讀書:

姊弟不同學校,接送真的好麻煩

winniehowy0201 發表於 17-9-13 15:13
灣仔區大女細仔 得15分 甲一乙一應否幫家姐博間有英中的MPS? or 軒小? 先謝各位前輩意見! ...
讀邊間幼稚園?細仔會考私小嗎?我偏向博,細仔小一時都可以博到st joe架,因為我兩個讀半龍幼稚園,有私小back up

Buggyjai 發表於 17-9-13 16:42
其實乙一放MPS機會抽到係高唔高?因為仲有st Francis 同st Paul catholic

我舊年係咁計嘅……

以我有限嘅時間揾到嘅資料,估算灣仔區大約有一千個學生參加統一派位,

有一半係男仔,再減去有啲考慮埋有細佬跟尾唔選女校嘅女生(會揀兩軒/聖雅各),
再減play safe嘅乙一揀咗寶血/李豪(當然只有少數),
剩返嘅女仔會揀三大女校(就當450人,易計啲),應該各有fans,平均分每間150人,

如果mps比另外兩間較多人揀,保守啲當係250人,大抽獎乙一有54個位(如無記錯),
咁中獎率應該唔多於兩成

以上絕大部份計算純粹靠估,若大家有不同睇法或資料,可以分享吓優化吓個計法。

(不過啱啱諗起今年有人乙二中St Francis,咁抽mps嘅機會率應該再細啲)

你個細仔唔係兔、龍B,到時大抽獎如果填表策略穩陣,入冷門學校嘅機會應該不大,就算派得唔好,叩門都應該揾到二線學校

不過真係要諗掂接送安排、兩校測考時間、及參加學校各種活動嘅時間等問題

HK-MAN 發表於 17-9-13 16:31
入到都唔值得唔係掛??

入到先咁大口氣講、因為已經入左

回覆樓主

我想當年家姐都有細佬跟尾都冇理抽 MPS, 好彩入到。

到仔 抽 聖若瑟 又 好彩入到。

唔博唔知時運高,總之唔好做令自己後悔的決定!

hkpapa852 發表於 17-9-13 17:41
姐弟是否要分開讀書, 自己諗吓日後點樣處理以下問題:

如果小朋友分開兩間讀書:

鍾意就去馬!諗咁多未知既野做咩

回覆 zuzu888 的帖子

so lucky!!

winniehowy0201 發表於 17-9-13 15:13
灣仔區大女細仔 得15分 甲一乙一應否幫家姐博間有英中的MPS? or 軒小? 先謝各位前輩意見! ...

我搏,細仔咪到時再搏St Jo

Charlotte_mom 發表於 17-9-13 17:22
我唸無人會用「高」黎形容囉。瑪利曼係兵家必爭之地

我識幾個放marymount乙一都「無寶不落」(中了寶校)

個人認為...今年搏女校真係搏得過
華小搬家...當佢往年有200人放乙1
今年局晒放落SJC...2軒小...聖雅各
即係心儀男女校既機會率低左 ~~~

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 17-9-14 17:03
個人認為...今年搏女校真係搏得過
華小搬家...當佢往年有200人放乙1
今年局晒放落SJC...2軒小...聖雅各

點會咁計
少左間一級男校,其他男女校競爭大左,唔會令某女校易入左吧!

Charlotte_mom 發表於 17-9-14 17:09
點會咁計
...
係喎, 正式來說男女的學位都緊張咗 !

Charlotte_mom 發表於 17-9-14 17:09
點會咁計
...

我指若係女仔,弟弟跟尾,去選女校係無受華小搬家影響啫。搏得過非機會大咗呀~

mcl203 發表於 17-9-14 17:12
我指若係女仔,弟弟跟尾,去選女校係無受華小搬家影響啫。搏得過非機會大咗呀~
...

仲有間玫小守尾門,若弟弟池幾年抽唔中,都可以諗一諗,用現在報考情況,似乎唔難考~
‹ 上一主題|下一主題