用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小二先學phonics,會太遲嗎?
樓主: bbyau2010
go

升小二先學phonics,會太遲嗎?   [複製鏈接]

我自己係人版。幼稚園冇出去學咩phonics, 小學是英文小學有phonics 教,我從小默書冇乜大困難。到而家啲英文字好多時都係拼出嚟冇乜錯

bbyau2010 發表於 17-5-2 14:47
小朋友升小2,英文追得好辛苦,成日背英文背到好炆,有朋友話phonics可以幫助,係唔係呢?但好似成日聽到係 ...

當然不遲,日後都有幫助

Chichiban 發表於 17-5-10 23:50
我自己係人版。幼稚園冇出去學咩phonics, 小學是英文小學有phonics 教,我從小默書冇乜大困難。到而家啲英 ...
有些小學課程都有包phonics,不過我估似走馬看花,學生未必會夠時間吸收

MrBeast 發表於 17-5-14 15:24
有些小學課程都有包phonics,不過我估似走馬看花,學生未必會夠時間吸收

Yes. 例如一星期教幾個音節,冇乜e.g.記得先奇。

咁都要睇下間學校俾唔俾足料。我之前讀嗰間都好幫到我,完全冇再出去其他地方再學英文。

lui 發表於 17-5-14 23:58
Yes. 例如一星期教幾個音節,冇乜e.g.記得先奇。
仲有學了一個音,要每天花少少時間practise 運用下,咁印象先深

阿女十年前幼稚園已有學校的 phonics, 不假外求到小一已可用來默書, 不用死串。可能佢好彩。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-5-15 11:41
阿女十年前幼稚園已有學校的 phonics, 不假外求到小一已可用來默書, 不用死串。可能佢好彩。
...

我們第一間的happy 學卷 kg 都有,parents day net teacher 都有好advice 比我,但始終net time 少,都是要「門前清」。st cat 我覺得教得到好 k2 都仲係build foundation,遁步漸進,用synthetic phonics,有些小學(eg 做功課個間)反而用analogue。anyway,有fd sc 畢業,但同小朋友溫默書時冇特別運用phonics 幫小朋友,a couple yrs ago cottage 都唔識讀,我估e加已全部比返哂先生

MrBeast 發表於 17-5-15 19:13
我們第一間的happy 學卷 kg 都有,parents day net teacher 都有好advice 比我,但始終net time 少,都是 ...

幼稚園學好 phonics, 上小一默書啱啱好, 自已唔用梗係唔記得喇。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-5-15 21:12
幼稚園學好 phonics, 上小一默書啱啱好, 自已唔用梗係唔記得喇。
我個不才,屋企1st lang 又唔係英文,好多時都要remind 小朋友用phonics 去記串字,e加只間中朗讀下,等佢keep 住拚下

IloveJJ 發表於 17-5-15 22:58
我朋友仔女都係sc,但佢哋進度都唔能夠响畢業時學晒所有音,所以我朋友都响外面俾仔女响升小時學晒佢。
我 ...

點會冇幼稚園教得晒啲音呢?而且唔同phonics教材所教既音都有多寡之分,唔可以一概而論。我知有劵校(普通屋邨學校)唔止教得晒啲音,仲教埋節音節,K3上學期已經可以學新生字時只聽發音已能串出該生字。

我朋友仔女都係sc,但佢哋進度都唔能夠响畢業時學晒所有音,所以我朋友都响外面俾仔女响升小時學晒佢。
我 ...
睇下你全部音既定義係乜,基本26個音就一定,練習上見到digraph 和trigraph, eg br, str,以我所知有cover long e 和 vowel team,其餘就不清楚,不過phonics 一理通百里明的

IloveJJ 發表於 17-5-16 07:52
26個音當然唔叫教晒啦!你憑26個音能拼出字嗎?我去唔同學習中心攞syllabus看過,無一間會只當26個音係學 ...

來來去去都係26字母加一D blending sound, 點睇都唔係復雜野, 阿女幼稚園跟學校已學好。phonics 加上一些聽講默才會學得好。不過阿女當年成日話老師發音害佢串錯。

IloveJJ 發表於 17-5-16 07:52
26個音當然唔叫教晒啦!你憑26個音能拼出字嗎?我去唔同學習中心攞syllabus看過,無一間會只當26個音係學 ...
of course. eg fat, sat, pat.... 你有冇發覺低level 的 ort 用好多這類字,長d的甚至 如fantastic 都得架。當然係會好limited,但as mentioned, 一里通百里明,所以有些叻的小朋友可以無師自通

IloveJJ 發表於 17-5-16 09:39
phonics我自己只當係一個幫串字既工具,我亦覺得唔一定要學。但對於屋企無乜英文既人來講,用phonics幫串 ...

Phonics 作用遠大於默書。中文係形意文字, 英文係形聲文字。 phonics 聽同講也有用處。

bbyau2010 發表於 17-5-2 14:47
小朋友升小2,英文追得好辛苦,成日背英文背到好炆,有朋友話phonics可以幫助,係唔係呢?但好似成日聽到係 ...

妳學也不會遲, Phonics 一定要聽到自己讀音是否正確, 建議買以下一個 Hear Myself Sound Phone , 或者叫 Phonics Phone.

我 ...

Learning habit and rosaryhill 教曬兩個音節,部門三個音節
‹ 上一主題|下一主題