用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教: 教統局名次點樣推斷出來?
樓主: March
go

請教: 教統局名次點樣推斷出來?   [複製鏈接]

2jkidsfather 發表於 17-3-17 13:35
全港性排名只是將 Pre-S1 作全港 Sorting.

讀什麼類型的學校較有優勢? ------->answer: 師兄姐不會整鬼師 ...

係。求神拜佛師兄師姐幫幫手做福師弟師妹。亦要教自己細路一樣

os_ecu 發表於 17-3-17 14:28
全港排名都係由學校呈分試成績 用之前 pre-S1 attainment test 既 result 嚟調整 calibrate, 得出一個 rank ...
I think it doesn't matter whether the school is located in a 強區.  What it really matters is 強校.  For instance, when students from a 強校 are to be relocated to another district (probably for a better school net), the parents do not have to worry whether their kids' banding will drop easily.

回覆 hkmom 的帖子

It explains why so many parents like putting their kids in KTAPS, KTS or SFA (the so-called 強校)

conniewktang 發表於 17-3-17 13:39

我估,包估津中中學自行面試前未必有報考學生排名,否則,可能會少左中學會選擇全in。但肯定交收生名單上EDB 前就有排名表。

hkmom  The rank order list is not yet ready at 1st in (held normally in Feb).  發表於 17-3-17 15:19
hkmom  This happens esp when schools have two interviews.  發表於 17-3-17 15:19

mcl203 發表於 17-3-17 14:39
我估,包估津中中學自行面試前未必有報考學生排名,否則,可能會少左中學會選擇全in。但肯定交收生名單上E ...
但我見有啲中學, 自行收生準則都有列明 主要因應教統局次弟揀見唔見個學生, % 佔唔少比率。

hkmom  ... when the rank order list has been received from EDB.  發表於 17-3-17 15:26
hkmom  This happens for schools whose interviews are conducted later (normally in Mar) when the rank order    發表於 17-3-17 15:20

我估,包估津中中學自行面試前未必有報考學生排名,否則,可能會少左中學會選擇全in。但肯定交收生名單上E ...

我知有啲學校唔會全 in, 如果學校手上無 rank order, 咁點樣客觀地 shortlist 呢 ?  

聽過教育局一個講座, 記得有提及過有收自行既學校會交 applicant 名單上 EBD, EBD 會俾返個 rank order 學校作篩選之用.  當然,學校係唔會話俾學生知佢係用 rank order 去 shortlist, 只會話係 overall 考慮.

全 in 既學校多數係名氣唔夠大,但想自主地收多啲相對好既學生 (大抽獎控制唔到有幾多 B1揀佢排頭),所以來者不拒.

Eat_Sleep_Play  喇沙都係全in  發表於 17-3-17 16:58
hkmom  ...format of the interview. e.g. 林護 will interview all applicants and then select 200+ into 2nd in   發表於 17-3-17 15:25
hkmom  全 in 既學校多數係名氣唔夠大 -- Not really.  It depends on the mode and format of the interview.  E.   發表於 17-3-17 15:24

March 發表於 17-3-17 14:55
但我見有啲中學, 自行收生準則都有列明 主要因應教統局次弟揀見唔見個學生, % 佔唔少比率。 ...

面試評分準則 定 選擇面試者準則?  可以好唔同,  但當然, 都要睇吓面試名單係幾時公佈既  ~~~

hkmom 發表於 17-3-17 14:36
I think it doesn't matter whether the school is located in a 強區.  What it really matters is 強校.  ...
同意,強校去邊都應該係強校。強區只係相對有弱區而分出嚟唧. 我所知弱區既所謂高既 rank order 去轉去 強區 先係會有分別 (e.g. 邊緣人有機會跌 band, rank order 後移)

hkmom  Agreed  發表於 17-3-17 15:27

mcl203 發表於 17-3-17 15:02
面試評分準則 定 選擇面試者準則?  可以好唔同,  但當然, 都要睇吓面試名單係幾時公佈既  ~~~
...

2者都有...
我見我選的學校有寫明:
面試準則 :教育局「申請學生成績次第名單」約首 150 人, 另加約 50 名於課外活動有突出表現同學。

os_ecu 發表於 17-3-17 15:00
我知有啲學校唔會全 in, 如果學校手上無 rank order, 咁點樣客觀地 shortlist 呢 ?  

聽過教育局一個講座, ...

我估, 排位名單可以參考吓某D直資面試時間表/取錄名單, SPCC/SPCS/DBS 都似乎未面試完/出收生名單,可能就係等呢D資料,但當然我係靠估~~

hkmom  Probably you are right.  SPCC will announce in a few days' time.  Fingers crossed....  發表於 17-3-17 15:28

March 發表於 17-3-17 15:04
2者都有...
我見我選的學校有寫明:
面試準則 :教育局「申請學生成績次第名單」約首 150 人, 另加約 50 名 ...

估估吓既睇法,面試可以無排位表㗎嘛, 都未正式要上收生名單俾EDB, 都係睇面試日期啦,又分1st and 2nd ~~~

mcl203 發表於 17-3-17 15:10
估估吓既睇法,面試可以無排位表㗎嘛, 都未正式要上收生名單俾EDB ~~~
我剛CHECK 返, 我其中睇過有間中學係咁寫: 面試準則 :教育局「申請學生成績次第名單」約首 150 人.....

錯。肯定有,年年中學面試前見到有排名。全in只做show, 收的學生,好睇排名。除非弱校的全級第一,會抽起特別留意。

conniewktang 發表於 17-3-17 15:11
錯。肯定有,年年面試前見到有排名。全in只做show, 收的學生,好睇排名。除非弱班級第一,會抽起特別留意 ...
係,我都相信佢地係有次弟表... 只係唔SURE 佢點計出來~ 到加埋呈3 次弟又係咪肯定會有所分別?

os_ecu 發表於 17-3-17 15:04
同意,強校去邊都應該係強校。強區只係相對有弱區而分出嚟唧. 我所知弱區既所謂高既 rank order 去轉去 強 ...

強校都有分本區強校和全港性強校~

mcl203 發表於 17-3-17 15:07
我估, 排位名單可以參考吓某D直資面試時間表/取錄名單, SPCC/SPCS/DBS 都似乎未面試完/出收生名單,可能就係等呢D資料,但當然我係靠估~~
EBD 講得好清楚 rank order 既計算方法 (呈分試成績 average 加 PS1-Attaintement Test adjustment), 應該同有無學校曾經取錄過某位同學有關係.

mcl203 發表於 17-3-17 15:15
強校都有分本區強校和全港性強校~
嗰啲我哋叫 "寶校"

Eat_Sleep_Play    發表於 17-3-17 16:59

os_ecu 發表於 17-3-17 15:15
EBD 講得好清楚 rank order 既計算方法 (呈分試成績 average 加 PS1-Attaintement Test adjustment), 應該 ...

我指係EDB幾時出申請者排位名單俾中學~~~

os_ecu 發表於 17-3-17 15:16
嗰啲我哋叫 "寶校"

有無偏離咗DD意思 ?

mcl203 發表於 17-3-17 15:19
我指係EDB幾時出申請者排位名單俾中學~~~

津中是自行面試前已收到。
‹ 上一主題|下一主題