用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 40網既家長,你哋派咗邊間呀?入嚟講&# ...
樓主: 溫柔
go

40網既家長,你哋派咗邊間呀?入嚟講吓呀! [複製鏈接]

Re: 40網既家長,你哋派咗邊間呀?入嚟講吓呀!

[quote]
ccll 寫道:
Kinmon,
5/good counsel

中文名是什麼?

呢求都好幾個派到仁紀喎,咁仁立是否都容易呀?

小女都係派到荔天, 係1st choice
Athena's Mama :roll:

請問荔天在深水埗區是否很好? 我是由葵涌區搬出來的, 不熟悉這區的小學排位, 請各位指教! 我排了去深水埗官立, 是否很差, 不聽你們提起, 我是將它排第3
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

有無住在深水步或長沙灣的家長可以話比我聽點解這一區的家長無人鍾意讀旅港開平?點解全部都是第六,七志願都入到?我熟悉的校網 (例如65網),第5 志願的學校已經不用考慮。因為新搬去深水步,只知英華好,其他學校不知道。選旅港開平為第二志願只因他有中學 (而中學是 band 1 英中),點解在這區無人選?   

franceshpm:
我個仔同你個女咪做咗同學仔law!

我派左聖多馬....第9志願呀!!!
你地覺得好嗎???

全日定半日+?
toby豆 寫道:
你地覺得好嗎???

Crabtree,
深官與荔天比較, 論程度,荔天是比較深d.但深官在小四已開始分精英班,而荔天則在小五.

那麼深官,荔天和旅港開平呢?

穎妍媽咪, 溫柔,

我大仔宜家係大角咀天主教小學(海帆道)讀(近奧運站果間), 當時都有去荔天叩門, 2間都收, 但我最後選擇大角咀天主教, 因為油尖旺男仔既中學net比sham po shui 好好多, 因為有華仁, 聖芳濟各同QE. 如果我小朋友係女仔, 我就會選荔天, 因為sham shui po 女仔就中學net好d (有上智, 聖母玫瑰, 德雅, 德貞).

荔天既校長係我以前小五, 小六既班主任(我以前係讀善導上午校), 我都好信任佢既教學理念.

溫柔 寫道:
全日定半日+?[quote]
toby豆 寫道:
你地覺得好嗎???
[/quote]
今年半日,出年轉全日

toby豆,

仲會唔會去叩門呀? 可以再試下其他....

那麼我是否應去荔天叩門呢? 面試會考什麼? 有什麼須要帶備? 其實我選深官是因為它是有聯系中學, 如要排深水埗40網小學, 你會怎様排呢
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

Crabtree,

我個人會覺得荔天好d, 佢地舊年都考幾多野, 有Individual Interview(1個小朋友對2個老師), 亦有Group Interview (4小朋友對2個老師). 跟住考7巧板, 同認字card and 集體遊戲. 佢地會好全面甘觀察小朋友多方面既野, 個人表現, 群體性.....最後校長and副校長會接見家長, 問下野, 最好爸爸媽媽都去, 以示誠意.

kinmom 寫道:
那麼深官,荔天和旅港開平呢?

論學校環境及設備, 當然是深官及荔天.
但旅港開平就有一間band 1的中學,但係是否一定能直升,也要看成績.

Bowiema 寫道:
toby豆,

仲會唔會去叩門呀? 可以再試下其他....

我會去叩呀

toby豆,

甘要準備好d lak.....希望你成功la...你諗住去邊幾間叩門?

好多謝你的意見. 我問過荔天要7-10號開始派表, 大概會留多少學位給後補生呢? 約幾時會知道結果? 是否一天內考晒全部嘢? 你有何心德, 請賜教

Crabtree,

如果想讀書輕鬆一點,我會選擇深官.   

‹ 上一主題|下一主題