用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維記vs學之園
樓主: fluty
go

維記vs學之園 [複製鏈接]

99dogdog 發表於 16-7-24 12:29
點解要認定維記好難銜接到傳統小學呢?會否太主觀?
幾年前去考在focusgroup中校長也曾提過vic這方面是要提升,e加係點就等用家分享。

99dogdog 發表於 16-7-24 12:25
Agree!我身邊有親友響30年前、20年前10年前甚至近呢兩三年畢業於維記上傳統名津(包括MPS, St Jo, 天神等 ...
之前ek有個分享,好似係vic(or similar kg) 上傳統谷小學,幾年後小朋友由愛發問變成十分靜,可能只是個別例子,但target 什麼小學家長要考慮埋

引用:咁無話一定入到ga+ma. 龍校當然會報。 其

原帖由 fluty 於 16-07-24 發表
咁無話一定入到ga ma.
龍校當然會報。
咁妳話target唔係考直資⋯妳目標好似唔多清晰喎!

回覆:維記vs學之園

維記

引用:Quote:原帖由+fluty+於+16-07-24+發表咁無

原帖由 ming1i823 於 16-07-24 發表
咁妳話target唔係考直資⋯妳目標好似唔多清晰喎!
樓主話唔target新直資!

可能講得唔清晰。最想入:有宗教的龍校
其次:舊一派的傳統學校(直資又好津貼又好)。如果最後讀唔黎先再考慮國際學校,錢唔係大問題。

我真心唔想做怪獸家長唔想谷爆個女。

引用:Quote:99dogdog+發表於+16-7-24+12:25+Agre

原帖由 MrBeast 於 16-07-24 發表
之前ek有個分享,好似係vic(or similar kg) 上傳統谷小學,幾年後小朋友由愛發問變成十分靜,可能只是個別 ...
點解會咁呢?

MrBeast  enquire base ->傳統,ur guess is as good as mine  發表於 16-7-25 08:04

引用:可能講得唔清晰。最想入:有宗教的龍校其

原帖由 fluty 於 16-07-25 發表
其次:舊一派的傳統學校(直資又好津貼又好)。如果最後讀唔黎先再 ...

最想入:有宗教的龍校 其次:舊一派的傳統學校(直資又好津貼又好)。 我真心唔想做怪獸家長唔想谷爆個女。 《— 唔好意思!!真心覺得好矛盾…天主教女龍出名谷到爆,傳統直資津校二線都已經谷谷地....唔好話一線....我諗維記再上國際學校....啱你理念多d!!

引用:+本帖最後由+Yeahly_ly+於+16-7-25+02:34+

原帖由 Yeahly_ly 於 16-07-25 發表
所以我覺得會唔會樓主唔理解⋯傳統學校&舊直資有邊間唔谷⋯新直資就活動教學多啲。

回覆:fluty 的帖子

仲想分享多樣⋯維記n班都未開學,妳咪比幾十蚊報左先算,過多幾個月都已經知道返左維記係咪岩自己個小朋友,到時可能妳龍校都唔會報。

去學之園啦,維記唔啱你的。想入傳統小學但你想學校出力多d,on academic 同考小一配套,lh 明顯是多,透明度高。考唔考到也是小朋友自己能力多,但你想要嘅嘢,lh 強好多。lh 一樣有人去int'l Sch
你住沙田個頭,vsa 呢個半龍你也太遠了

睇黎兩邊都有支持姐。我都知sc會適合d ,今年會再報。

引用:可能講得唔清晰。最想入:有宗教的龍校 其

其次:舊一派的傳統學校(直資又好津貼又好)。如果最後讀唔黎先再 ...
讀維記唔進補,又想讀傳統小學,上到小學多數會出事。

不過Lh 入傳統小學真係麻麻(睇佢呢幾年既數據)。讀維記一定開心ga,又行Ib。考入傳統小學(我指非新進直資)既數據仲好過LH添。不過就唔知入到既家長們係咪都要谷佢先入到呢?

講真,入左傳統小學真係唔掂先番去國際都未遲。但一黎就國際就返唔到轉頭了。不過聽完大家既comment. 我覺得最可悲是傳統小學是一定要谷爆個小朋友。真心覺得而家既小朋友好可憐。

引用:不過Lh+入傳統小學真係麻麻(睇佢呢幾年既

不過Lh 入傳統小學真係麻麻(睇佢呢幾年既數據)。讀維記一定開心ga,又行Ib。考入傳統小學(我指非新進直資 ...
不是每間傳統小學都谷到爆,問題係小朋友有冇準備好上小學。

引用:Quote:原帖由+fluty+於+16-07-25+發表可能

原帖由 bubuG 於 16-07-25 發表
讀維記唔進補,又想讀傳統小學,上到小學多數會出事。
但我識d 已畢業既維記媽媽話幼稚園時真係唔駛補。
佢個仔女好多同學仔都入左傳統名牌小學。(佢聲稱係男 /女拔果d).雖然我對女拔一d興趣都無。所以我覺得好奇怪,點解方間同真正用家既分享咁唔同呢?

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+16-07-25+發表讀維

佢個仔女好多同學仔都入左傳統名牌小學。(佢聲稱係男 / ...
唔外補阿媽自己教,效果更好。

不過Lh 入傳統小學真係麻麻(睇佢呢幾年既數據)。讀維記一定開心ga,又行Ib。考入傳統小學(我指非新進直資 ...
今時今日,你要入好D嘅國際並唔係你諗咁易,有錢有passport都大把人入到,你都係做多D research 先咁大口氣話讀唔到再轉國際啦....

個人覺得lh 入直私,或可以考的叩的本地學校,更多offer,更well-equipped。
維記的課程不是設計比小朋友專考直私,而且你見d人入名小,可能家庭背景,siblings,或能力也有不同,正如不要以為入Kv sc 就一定可以有一缐名小的offer 一樣

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+16-07-25+發表讀維

佢個仔女好多同學仔都入左傳統名牌小學。(佢聲稱係男 / ...
你朋友在cwb campus ?
九龍campus 成績冇咁好,何文田上年有7個dg,今年又變返2個。

‹ 上一主題|下一主題