用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我覺返學無咩用, 上補習班先有效果, 有無人一樣? ...
樓主: cocokan2004
go

我覺返學無咩用, 上補習班先有效果, 有無人一樣? [複製鏈接]

他是SEN. 我已經選了一間出名輕鬆既小學給他.  希望好D.   不過我覺得係學術上最好都係搵專人一對一.  而係社交方面, 我唔覺得返本地小學有太多幫助.  我見好多在本地學校畢業男仔都好宅.  好無自信, 又唔識同人溝通.  一D社交技巧都無.  只有小部份男仔係識溝通, 而呢小部份都係本身係SOCIAL型, 同學校無關.  係學校好多男仔只係抑壓同掩飾自己.  本地小學老師和課程對他們(SEN)的身心發展負面影響多過正面.  
學多學少我唔擔心, 有人快有人慢, 最驚係返學令他更無自信, 不快樂, 更唔識SOCIAL.

回覆 longlokma 的帖子

你好勁, 我真係好唔認同本地學校課程同老師.  但我從來唔會講, 但我小朋友已經FEEL到.  佢係超SENSITIVE 孩子.  

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

好多小朋友同一間學校出來, 但係社交/自理/禮貌/協作/群體生活/解決問題能力上都是天壤之別.  因為呢D野是父母/朋友影響多於學校.

引用:+本帖最後由+cocokan2004+於+16-6-17+22:53

引用:Quote:cocokan2004+發表於+16-6-16+23:40+

原帖由 mwfwinnie 於 16-06-17 發表
小朋友專心上堂,就明白老師教咩。 反而唔需要去補習社。
認同

唔怕輸在起跑線!最緊要將勤補拙!

引用:小朋友學野好慢又心散,+只有去補習時1對1才

原帖由 cocokan2004 於 16-06-16 發表
小朋友學野好慢又心散, 只有去補習時1對1才OK, 才學到野. 返到學校好多時都遊遊下.  真係想唔返學, 只返補 ...
我仔都有專注力不足問題,佢從小學已在課堂上發夢,聽書唔入耳,但夠聰明,補習或我教功課時一點就明,所以完成小學課程升上band 1 英中。到中學學習情況一樣,上課冇法專心,因為老師講課太悶,依書直說,佢主要自己讀返睇返書,唔明問補習社,但補習係專科一星期一課,不是每天,就係咁既學習模式讀到中四了。佢都坦白同我講佢真係覺得返學浪費時間,因為佢所學的課本知識大部份不是來自學校!但學校生活係絕對重要,一個正常的人就要慢慢學習及過群體生活,唔係學校教,係佢地自己去領略同體會,學校就係一個社會縮影。

回覆 nc2000 的帖子

很感謝你的分享.  其實我也明白人真是群體動物.  需要與其他人接觸.   我也希望他有社交生活, 但現在的小學都是全日,回家還要做功課. 根本無咩時間單對單學習及做一些自己喜歡的事情. 最理想是上學半天(享受群體生活), 留返半天真正學習和閱讀.  他有些地方很強, 但是有讀障, 比常人需用多一至二倍時間去閱讀.   所以小學課程對他來說太沉重....

若普通1:1能學習到,咁是否專注力和讀障問題不是太嚴重,可以用行為治療?if so, 那倒不如張時間放在這方面。

ps 好奇一問,樓主小朋友只5歲,做過評估證實讀障了嗎?

引用:Quote:原帖由+cocokan2004+於+16-06-17+發

原帖由 IloveJJ 於 16-06-17 發表
小學可以俾佢學習社交既意思,唔係學校會教佢社交,而係俾到一個機會佢有社交問題,而媽咪就响呢個時候去引 ...

但真的會有家長認為無需要學社交。

回覆:我覺返學無咩用, 上補習班先有效果, 有無人一樣?

呢個時候我會問:大學過百人上lecture咁點算?

回覆 cocokan2004 的帖子

有沒有跟學校、老師討論功課的調適,例如減少抄寫、數學題只做單數、詞語寫少啲等等,普遍小學老師都不太明白他們的困難,所以SEN家長要幫小朋友把關。

引用:回覆+cocokan2004+的帖子 有沒有跟學校、

原帖由 haihaimom 於 16-06-19 發表

有沒有跟學校、老師討論功課的調適,例如減少抄寫、數學題只做單數、詞語寫少啲 ...
我諗大部份小朋友都好享受在學校可以跟同學一起學習,一起玩耍。不單結果,過程也重要,小朋友跟同學老師間既互動,補習俾唔到。

才5歲,這個階段小朋友一般情況,專注力該是數分鐘至十分鐘,似乎須要一對一專注地接受思想教育的是家長吧。
時間,是可以分配,專注度,上堂留心與否既影響很多因素

如真是有學習問題,跟學校商討,找出原因才能對症下藥。

引用:回覆+cocokan2004+的帖子 有沒有跟學校、

原帖由 haihaimom 於 16-06-19 發表

有沒有跟學校、老師討論功課的調適,例如減少抄寫、數學題只做單數、詞語寫少啲 ...
建議樓主觀察小朋友是屬於視覺、聽覺,還是觸覺學習型,如是後者,傳統單向的授課模式未必適合,應該選一些活動教學的小學。

引用:呢個時候我會問:大學過百人上lecture咁點

原帖由 momama 於 16-06-19 發表
呢個時候我會問:大學過百人上lecture咁點算?
根據專業人士及醫生所講,當小朋友慢慢長大時,佢地既自我控制能力及學習能力都會有所提升,因為佢地從成長中學識及意識到何時是自己最佳學習時間,盡量在有限的專注時間去做最大的生產能力。亦因為漸長,懂得一份責任感及來自社會及週邊的壓力來自我約束及不斷提醒自己要專心學習、做事等。 樓主小孩5歲罷了,何需提出大學幾百人上課如何是好呢?!對於有特別需要的孩子只可以加倍耐性及配合他的需要,而不是質疑他的學習異於常人。個人愚見,只希望所有小朋友都得到合適的學習環境。

引用:Quote:原帖由+momama+於+16-06-19+發表呢個

原帖由 nc2000 於 16-06-19 發表
根據專業人士及醫生所講,當小朋友慢慢長大時,佢地既自我控制能力及學習能力都會有所提升,因為佢地從成長 ...
絕對同意你的講法!5歲只是幼兒,大學生可是成年人!

回覆:我覺返學無咩用, 上補習班先有效果, 有無人一樣

其實每個小朋友有佢本身的個別需要!尤其SEN學生很多都需要正規課堂學習以外的額外幫助!因為佢哋很多都需要運用一些特別方法才學得懂。這些小朋友亦需要得到別人的明白同接納!
如果SEN學生能適應校園生活,返學開心,學習都已經變成是其次,因為開心上學已是很不容易的一課!
我仔係ADHD,我最關心係佢係學校會否出事,其次才是學唔學習得到。我仔個班主任極唔滿意佢坐得唔好,班主任唔理解坐得唔好,在於ADHD的小朋友已經只是小問題!但我仔都要學習如面對唔同人的要求!
樓主的心情是可以理解的,但對校園生活的期望或許可以調整一下!

回覆 wan_sosin 的帖子

他有學障及資優問題, 要係本地小學返得開心, 真是遙不可及.   但求少D投訴(小朋友投訴學校,學校投訴小朋友 )都要還神.      我已經調整左自己既期望.  只希望唔好遇到衰老師   有D老師仲係好無知, 唔知什麼叫ADHD, 讀障...等. 以為小朋友刻意唔專心.   

回覆 MrBeast 的帖子

他將會6歲, 5歲時做了評估.  懷疑讀障+專注力緊緊合格.  我是FTM, 我99%信他是讀障, 他要望個字好耐先認到.

行為治療?! 有無好介紹?!

‹ 上一主題|下一主題