用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 去小學簡介會都爭崩頭,真無奈~~
樓主: popomama2012
go

去小學簡介會都爭崩頭,真無奈~~ [複製鏈接]

盡力預備好面試, 報多幾間學校.

Charlotte_mom 發表於 16-6-15 12:44
都岩。我仔女讀果間,果時唔岩時間無聽簡介會,咁就一讀11年(兩個)。又的確試過有接觸學校反覺得唔對唔唔 ...
讀得好地地咪好,若果讀得唔開心...(例如老師講,簡介會時候已經講咗係咁架喎)..到時就怪自己當年冇了解多啲.

mimi222shi 發表於 16-6-15 12:46
盡力預備好面試, 報多幾間學校.
唔需要刻意準備既,睇下小朋友本身有幾多斤兩都係一件好事...

我當年無俾小朋友參加面試班, 所以都有自己預備下.

我無諗住特別操,平常心,當比呀女見識下

apple~y 發表於 16-6-15 13:36
我無諗住特別操,平常心,當比呀女見識下
我都係..

hkpapa852 發表於 16-6-15 11:03
參加簡介會只係遊戲既開始..... 其實有不少家長知道簡介會一位難求, 有D係K1時已開始參加一D無限制(有D小 ...

早啲分開係好事,無親身聽過,人地話好你就會15,16....乙1得果一個位咋,點填呀.

聽過Ian Tsang話唔鍾意去簡介會,因為覺得簡介會係反映學校的marketing skill多過學校其他方面嘅表現、理念…其實很多資料校網都有。報到簡介會當參觀下校舍,報唔到都唔駛咁緊張,唔係大損失呢!

醒目開學勳章 王國長老

引用:聽過Ian+Tsang話唔鍾意去簡介會,因為覺得

原帖由 歐文 於 16-06-15 發表
聽過Ian Tsang話唔鍾意去簡介會,因為覺得簡介會係反映學校的marketing skill多過學校其他方面嘅表現、理念 ...
唔識睇咪睇marketing門面野lor。識睇緊係睇背後師生互動,校長對教職員態度,尤其係對後勤support會唔會指指點點。學生會唔會勁緊張定係做得開開心心。老師對服務生係咩面口。我好衰,播片睇校園生活一定望後面d配角。(有學校播片時露餡,播普教中片段俾我見到後面學生口up up唔知想點,扣晒分)
仲有,老土講句,要sell都要有野sell得架。知己知彼至唔會俾人呃。我果時就係去一間學校簡介會問社交支援,校長挺起胸膛好威咁答我:我地個個星期都有社工。但我知道其他學校係長駐。就因呢句說話我決定唔申請。

Charlotte_mom 發表於 16-6-15 17:16
唔識睇咪睇marketing門面野lor。識睇緊係睇背後師生互動,校長對教職員態度,尤其係對後勤support會唔會指 ...
早兩年有個知名専欄作家, 話係簡介會睇個校長點接水樽, 因為接水樽個態度姿勢唔靚, 所以無報.

我都想去睇吓他的女兒學校簡介會, 睇吓個校長接水樽又有幾靚

回覆:去小學簡介會都爭崩頭,真無奈~~

同意有一啲學校當聽完簡介會你之後未必想申請。而有啲學校本來冇打算去聽或報名,但機緣巧合下,最終小朋友仲入埋去讀。所以我有啲相信,有時候真係講緣份。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+16-6-15+17:16

原帖由 AgapePa 於 16-06-15 發表
早兩年有個知名専欄作家, 話係簡介會睇個校長點接水樽, 因為接水樽個態度姿勢唔靚, 所以無報.

我都想去睇 ...
呈分試定DSE要考接水樽

AgapePa 發表於 16-6-15 18:17

我都想去睇 ...
好多人都鍾意矯枉過正, 懶係睇到D人地睇唔到嘅嘢. 然後突顯自己與別不同.
‹ 上一主題|下一主題