用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 樂器考級
樓主: kktsk
go

樂器考級 [複製鏈接]

Oboe_FRSM 發表於 16-7-25 17:49
I would follow your son's teacher.
謝謝意見

yannie_man 發表於 16-7-26 14:00
Hanon嘅重複pattern係針對唔同手指、手腕、前臂嘅肌肉訓練,雖然形式上較機械式,但的確有助於改善技巧;而 ...
謝謝意見
鋼琴老師朋友多次質疑我仔老師的進度,說她太慢,去年老師幫仔報考三級,朋友知道,說為什麼不直接考五級?如果是他教,至少會報四級,不會浪費時間報三級

今年無考級,老師安排明年考五級,這段空檔時間要仔彈好多不同曲式的四五級的歌,還要練好兩首有些難度的歌去參賽,朋友又說為什麼今年不考五級?為什麼要等多一年?比賽用考試歌就可以,不用額外操另外兩首

知道仔現在彈的書,他說太多了,拖慢考級

我最初也動搖,但和一位任樂器老師的家長傾過,她聽我講老師的教法,她說的老師是難得的好老師,不是追求快快考級,而是追求技巧根基,對仔好重要

回覆:LeeCC 的帖子

簽名被屏蔽

回覆:Oboe_FRSM 的帖子

回覆:yannie_man 的帖子

簽名被屏蔽

Oboe_FRSM 發表於 16-7-29 14:27
Is your friend trying to get your business?  For him/her to say something bad about your son's teach ...
可能是吧,這老師朋友的媽咪多次同我提起,她兒子有個學生K3參加校際六級攞獎,我個仔如果俾她兒子教,一樣有此成績,考級也快d,不會浪費時間

Oboe_FRSM 發表於 16-7-29 17:35
I have now been back to HK for almost 2 years, after two decades away.  I notice almost all students ...
我識人學左未夠一年就預備考五級,準備用一年多預備考試,一開始彈scale就系練五級scale,skip曬我仔二三四級彈過的歌書,fingering書和scale書,主力彈五級考試歌加兩三首飲歌,他老師說甘就足夠了
媽咪好奇怪點解我仔將會同期考試,但仍未學考試歌,只係彈住幾本她仔無彈過的歌書

我只係講大家老師教法不同吧

yannie_man 發表於 16-7-29 15:35
Absolutely agree!
而家有啲家長好現實,認為學樂器要考取證書!無可否認考試可以有助於進步,但盲目追求只 ...
有人看過我仔和我說上面考五級小朋友彈琴,她說我仔彈琴有身體語言,感受到有音樂,另外一位小朋友系努力彈d音出來,動作生硬
唔知這是否你所講的煲湯理論

我仔老師冇比過我仔彈hanon, czerny, 但都教身體表達,phasing之類, 我都同其他家長傾過,有好多人都質疑唔彈呢類fingering個底打得唔好,但我仔宜家又彈得好開心,我都唔知好唔好,不過比得佢教只有信老師了。

引用:我仔老師冇比過我仔彈hanon,+czerny,+但都

簽名被屏蔽

Oboe_FRSM 發表於 16-7-30 15:07
What is 身體表達?! music is for listening, not for watching.

老師都無教過身體表達,身體的律動系自然流露的,好似小朋友唱歌甘,無人教都會個身自然地搖,腳UNUN

阿仔彈快歌的時候系好似上身甘UN,細個時仲擰埋pat pat,而家大d擰少左

引用:+本帖最後由+LeeCC+於+16-7-30+21:29+編輯+

簽名被屏蔽

Oboe_FRSM 發表於 16-7-30 22:17
In my opinion, such movements only subtract from, not add to, the musical performance.  One only nee ...
老師都話過他,叫他吾好UN得甘誇,觀眾會眼花

我曾經在YouTube看過一個老師的鋼琴教學片段(講普通話的),她刻意教學生某d位舉高手,高過頭,一首歌吾只一次舉高手,個學生又跟住做,老師仲教點舉高手,好看些

我記得老師教仔彈同一首歌,無話要舉高隻手

看完段片都有d莫名其妙

引用:我曾經在YouTube看過一個老師的鋼琴教學片

簽名被屏蔽

回覆:Oboe_FRSM 的帖子

唔好意思,我打漏兩個字又講得唔清楚,阿仔話即係點樣用身體去幫助自己發力,因為我完全唔識音樂,多謝你地比意見。

回覆:mansum92 的帖子

即係,好似彈scales時手肘要高,個身要跟住移過去

mansum92 發表於 16-7-31 10:46
即係,好似彈scales時手肘要高,個身要跟住移過去

老師話阿仔好多呢D技巧都吾使教,自己試試下,已經捉摸到做到

但系就成日話,老師知你好中意UN,但系吾好UN得甘誇,又話上台彈琴吾好fing腳,人地吾知你系彈琴定跳舞

其實,他在家彈琴時有個壞習慣,就係喜歡企系度彈琴,一邊彈一邊UN,甚至有舞步,不過上堂時唔敢企,一定坐,但就UN同fing腳
‹ 上一主題|下一主題