用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 收到聖道迦南不取錄信
樓主: Crash6938
go

收到聖道迦南不取錄信 [複製鏈接]

Crash6938 發表於 16-4-7 19:18
回覆 little_yolky 的帖子

佢P5的成績表上,maths pass,中文肥佬,但P6 1st exam 中文合格,當時未派成績 ...
咁唔係衰中文,係數學都衰埋;啱啱pass同fail其實分別唔多大,
而且現時香港嘅政府資助大學學位係要中、英、數、通4科,
2科要救要比多d時間,
就算真係你個女入到去都可能只能夠望住人哋個背脊嚟跑

回覆:收到聖道迦南不取錄信

我想問大家收到的信係咪話因為學位唔夠,所以未能提供學位?

我想知不取錄信會唔會有唔同版本?

Crash6938 發表於 16-4-7 19:18
回覆 little_yolky 的帖子

佢P5的成績表上,maths pass,中文肥佬,但P6 1st exam 中文合格,當時未派成績 ...
啊, 咁應該係成績未合乎佢哋要求了。校長表示重視英文, 但並不表示不重視其他科啊, 始終英中都係要讀中文的。不要緊, 樓主, 反正已有合適的收了女女, 那就好了。

bobbob  反而有興趣知邊間直資主科唔合格都收  發表於 16-4-8 09:38

收生起碼三科主科要合格吧!

little_yolky  我哋合格係D。  發表於 16-4-8 10:34
5kin  我覺得4科(中英數常)起碼要有C(如果E係合格)  發表於 16-4-8 09:27

bobbob  反而有興趣知邊間直資主科唔合格都收  發表於 半小時前

可能另一間直資考慮埋小四成績, 而且樓主小朋友小六已經合格返了。

收生標準只可以講合唔合眼緣...成績OK當然機會好D...但又未必係唯一因素決定收唔收
同意...既然已有直資收左...安心好多啦
況且....英中收生標準並非只睇一科英文既~~~

小朋友d成绩真系無定向風,識人呈一,二,中英數都,aaa,呈三已变bbb,幸好已有直资收左!😊

http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

Yanamami 發表於 16-4-7 23:22
而家DSE有唔少学生其他科成績好,就因中文無3入唔到U, 所以好多英中收人都会睇埋中文成績,免到時候拖低佢 ...
佢開放日,show 幾個畢業生人版,都不是入到大學的。我唔感覺佢會怕你拉底佢入大學率lol

5kin 發表於 16-4-8 01:02
咁唔係衰中文,係數學都衰埋;啱啱pass同fail其實分別唔多大,
而且現時香港嘅政府資助大學學位係要中、英 ...
現在講緊聖道迦南喟,乜近年提升咗咁多咩?

little_yolky 發表於 16-4-8 10:34
bobbob  反而有興趣知邊間直資主科唔合格都收  發表於 半小時前
因為果間遲一點見,小六成績表已到手。而果間十分重視英文,見咗好耐,家長都考埋。

回覆:Crash6938 的帖子

典解樓主甘介懷聖道迦南?根本佢都唔系你杯茶!
其實見直資我系平常心,又要比$讀,只不過收左唔使受苦甘耐,早d安心d傘!😊😊😊

http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

回覆 PINK2007 的帖子

我冇介懷,只是有人回應,咪答lol
現在叫做安樂D lol

引用:Quote:5kin+發表於+16-4-8+01:02+咁唔係衰

原帖由 Crash6938 於 16-04-08 發表
現在講緊聖道迦南喟,乜近年提升咗咁多咩?
是的,這兩年收生標準提高了。

回覆:Siumingmama 的帖子

不過我估今年高唔到,學生不多',直資都要搶客

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-4-8+10:34+b

原帖由 Crash6938 於 16-04-08 發表
因為果間遲一點見,小六成績表已到手。而果間十分重視英文,見咗好耐,家長都考埋。 ...
收的是福建中學?

lovebb2 發表於 16-4-9 12:16
收的是福建中學?
不是。福中好谷,佢收都唔掂。

好難估計學校收生標準,我囡囡成績band 1,福建連second in 都無,相反同學band 2中至尾,已收了,我都諗明白,但囡囡怕愧,同學仔口才叻,應該衰面試,樓主有另一間己收,真系安樂 lol

回覆:粉紅虎 的帖子

福中,女band2中唔收,同學band1尾,面试不太好唔收,上星期同學收信,估後補位,但同學已另一直資收左,無論典,同學话唔會揀福!☺

醒目開學勳章

PINK2007 發表於 16-4-9 20:28
福中,女band2中唔收,同學band1尾,面试不太好唔收,上星期同學收信,估後補位,但同學已另一直資收左,無 ...
如果點都唔會讀,點解仲要報?

回覆:bobbob 的帖子

唔系呀!同學around band 1中,一開始漁翁散網報直资,第一間見福中冇準備當然見得不理想,同學有offer佢冇,2…3個月後比信话收你擺明後備,個心當然不舒服,況且現在也有另3間直資收,banding又高過福,那當然不考慮啦!

bobbob  ic  發表於 16-4-9 23:09
‹ 上一主題|下一主題