用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇父母送子女出外讀書,希望他們會在外落地生根? ...
樓主: ivac
go

有冇父母送子女出外讀書,希望他們會在外落地生根? [複製鏈接]

回覆:有冇父母送子女出外讀書,希望他們會在外落地生根?

如果香港守得住自由和法治兩塊基石, 相信仍可吸引各地投資者, 香港人在香港機會應仍比在外國多, 身邊不少移民第二代也回港工作。 但這兩塊基石日日俾人搖動, 真不知捱得幾耐。有機會讓孩子出國讀書見識下, 自己找自己一片天啦, 這片天在那裡? 我都唔知

回覆:有冇父母送子女出外讀書,希望他們會在外落地生根?

法治幾時失守?好快,當依家既外籍法官退休後。總結:聽天由命

引用:子女將來做甚麼工作、識甚麼朋友、在那裡定

原帖由 亮燈 於 16-03-03 發表
子女將來做甚麼工作、識甚麼朋友、在那裡定居……等等,我係完全控制唔到既!佢地喜歡如何、如何行佢地既路 ...
完全同意亮兄!我地當初送大仔去英國讀書,爸爸經常擔心呀仔讀完大學之後會愛上英國唔返香港,但自從舊年班年青人瞓街我地專登帶埋細仔去龍和道睇下,當日所見比我地感受到學生團結、守秩序、垃圾不會隨處掉周圍地方都很乾淨!學亮兄話齋年青人唔好在家打下機、睇電視、瞓晏覺?點解突然會咁多人關心香港嘅將來?問題由那裡而起?
其實當日除了見大部分是學生,還有很多是40-60歳都有在現場靜坐!早2個月爸爸突然同我講如果大仔讀完書喜歡留在英國找工作或者是生活,我都支持佢!對香港已經完全無信心了。只要2個仔平平安安、身體健康、自己可以養妻活兒已經很幸福的事了,我們現在只要辛苦一點供完2個仔大學畢業,日後條路就睇佢地自己點行了!

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+16-03-03+發表子女將

原帖由 小嵐子 於 16-03-04 發表
完全同意亮兄!我地當初送大仔去英國讀書,爸爸經常擔心呀仔讀完大學之後會愛上英國唔返香港,但自從舊年班 ...
謝謝!而我就在阿大9/2014開學前已同佢地講,唔一定要返港工作、生活,世界之大,唔會無處容身,因香港唔係生活既地方。
在這十幾年既觀察、感受,及家母小時候接觸到中共既處事方法,只有一種:就係謊言治國,試問呢種國家、政府,還有前途嗎?
最後,我亦感謝這群佔領瞓街既年青人、市民,肯為香港付出及犧牲前途!

引用:Quote:原帖由+小嵐子+於+16-03-04+發表完全

原帖由 亮燈 於 16-03-04 發表
謝謝!而我就在阿大9/2014開學前已同佢地講,唔一定要返港工作、生活,世界之大,唔會無處容身,因香港唔係 ...
我仔也是9/2014去英國讀書,之前唔識用EK,只係聽人講話有好多熱心人解答問題,同仔安排去英國都係靠agents的資料,有時英鎊價位都靠呀仔提醒我,而家呢度日日有更新資料,非常之方便!2個月前先入來EK學野!呢度真係好多資料幫到我呢D文盲,請各位多多指教!

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+16-03-04+發表謝謝!

原帖由 小嵐子 於 16-03-04 發表
我仔也是9/2014去英國讀書,之前唔識用EK,只係聽人講話有好多熱心人解答問題,同仔安排去英國都係靠agents ...
我都係經agent報左學校,等學校收左,攪埋VISA先上黎EK學野,因為時間太趕,依家都知道好多,亦謝謝各位。

我女在澳洲讀了2年書, 他自己都有想法是否想留下來工作. 真的要到畢業後出來工作才知道自己心意, 但對爸爸媽媽來說, 見到香港的現況當場不想他回來香港啦.

引用:子女將來做甚麼工作、識甚麼朋友、在那裡定

原帖由 亮燈 於 16-03-03 發表
子女將來做甚麼工作、識甚麼朋友、在那裡定居……等等,我係完全控制唔到既!佢地喜歡如何、如何行佢地既路 ...
我好同意。

引用:其實我見李波出來笑着否認被拉,我已很心寒

原帖由 ivac 於 16-03-05 發表
其實我見李波出來笑着否認被拉,我已很心寒!
如果係外國,有個咁既政府,神早已暴動!

ivac 發表於 16-3-5 10:44
李BALL事件、簡直完全totally ridiculous.  貢橙糖仲殺有介事的毎日作個STORY比我地。 Do they really think we are idiots.. yes I think they do.  But the most annoying thing is 又会有D重要人物話比我地聴、個当事人都話無事、就無事LA. 香港真係到了如此知歩!!
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

引用:Quote:ivac+發表於+16-3-5+10:44+其實我見

原帖由 Mighty 於 16-03-05 發表
李BALL事件、簡直完全totally ridiculous.  貢橙糖仲殺有介事的毎日作個STORY比我地。 Do they really thi ...
重點唔係佢作故仔,而係中共知道佢就算作個好荒謬既故仔,香港人都係唔敢出聲,呢樣先係恐怖。

引用:其實我見李波出來笑着否認被拉,我已很心寒

原帖由 ivac 於 16-03-05 發表
真係好恐怖!仲要話放棄居英權,叫英國唔好插手!

nintendo    發表於 16-3-7 18:11

回覆:ivac 的帖子

要看他在大學讀那一科目,而且不是任何科目都可以移民。

亮燈 發表於 16-3-5 14:10
重點唔係佢作故仔,而係中共知道佢就算作個好荒謬既故仔,香港人都係唔敢出聲,呢樣先係恐怖。

有人出聲!不過係大大推歪理撑中央。
恐怖。

我在兒子小學時已PLAN定比佢留學, 去多幾個國家, 用意係想佢放眼四方, 搵個最適合自己的地方。我怕打仗多過怕共黨管治, 總覺得戰爭唔太遙遠。

中四佢去咗美國EXCHANGE, 再去英國ALEVEL, 咁我諗住大學就去澳洲啦, 點知佢經過三年西方生活後, 就考咗入中大, 唔肯走嘞, 當時墨爾本大學收咗佢。佢同我講, 美國還好, 但超唔鐘意英國, 仲話移民最多去台灣喎... 唉, 弊在台灣戰爭機會仲大過香港... 但佢唔想去洋人地方定居, 我都無計。

所以, 順其自然吧。計劃係永遠趕不上變化。
‹ 上一主題|下一主題