用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一開學購物清單
樓主: ChristyBBmama
go

小一開學購物清單 [複製鏈接]

Re: 小一開學購物清單

Bambi,

邊道買 ?

Anybody know where can buy 納米書包?

columbia 水壼,真係週街都有。 我以過來人身份提提:尤其係男仔,擦膠同間尺,係要一打一打咁買既,信不信由你!

請問邊度有保暖水壼買及邊隻飯壼保暖最耐?

Bluestar:
I brought it at Ocean Terminal - Columbia counter inside Giga sport. 話時話, 我好似重未call 妳拿書喎, 我呢排好鬼死忙, 都唔記得law, 遲多個week啦, 唔該晒妳.
Bluestar 寫道:
Bambi,

邊道買 ?

ykwong 寫道:
我以過來人身份提提:尤其係男仔,擦膠同間尺,係要一打一打咁買既,信不信由你!

Agree    
I always said 要用條繩綁住舊擦膠!!!    

naughtyboy 寫道:
[quote]
ykwong 寫道:
我以過來人身份提提:尤其係男仔,擦膠同間尺,係要一打一打咁買既,信不信由你!

Agree    
I always said 要用條繩綁住舊擦膠!!!     [/quote]

Eraser已經買了一打 "Radar" $10 六件。但是我想知道你怎樣可以用條繩綁住Eraser?你有寫名上eraser嗎?

我個仔差不多一星期一塊eraser,所以不用買貴eraser,最好$1一舊。

邊處有一蚊粒擦膠賣?快快提供!我買擦膠間尺買到有折

亞囡學校課室有失物箱,一到學期尾,老師就會將失物箱的文具分給各同學!平時囡囡唔見文具,我會叫佢去失物箱到搵

擦膠鉛筆,我個仔上珠心算堂eca已每次一個/一枝。(個仔執野慢,別人全部執完至到佢,有剩才取回。)
只好用d最醜樣/半枝/半粒+千叮萬囑+用permanent marker 寫名。自此唔見的速度減慢。重慘過唔見舊金。

看來要帶些最醜樣/半枝/半粒回校用,留返d靚樣的在家用。

邊道有平靚正,可以整打整盒的買 ?

Bambi,

唔使急。慢慢啦。個packing有膠包住。我重未拆,未影印d notes/ex。

Radar Eraser 最平是$10/6pcs,在我家附近文具店買,而教協賣$1.8/pc。

我剛在教協買了一塊韓國做的eraser (有藍色、青綠色、杏色。。),size約是Radar L size的eraser,每件$1,個仔用了一個星期,都覺得好用。我會看情況,如果這個牌子OK,我都會買一打半打.

買文具都係教協最平,ruler可以平到一蚊雞一把,eraser又多款色.

Summary:

1.        書包
2.        文具 (擦膠同間尺,可能要一打一打咁買)
3.        手錶
4.        飯壺
5.        水壺
6.        校服
7.        新鞋
8.        雨具 (水鞋, 雨傘, 書包cover)
9.        exercise books 套 (一包五個/十個)
10.        名字lable (自己印或者出面比$20)
11.        毛巾仔
12.        白襪
13.        檯墊 (午餐用)
14.        保暖水壼 (冬天用)
15.        著住校服既証件相
16.        合適學校顏色的外套 (背心及長袖各一件)
17.        White sports shoes

Any more suggestion? Thanks.  
[img align=left]http://www.fx-word.com/img1/20070115/1168850504I.gif[/img]

teresa

你之報料太子有貼文具的LABEL 買﹐但找不到﹐有詳細地址嗎﹖

另點解要買書包COVER﹐有的雨衣可以遮住個書包的。

請問織‘口麥’在那裡有買﹖校服裡是不是有地方可以寫上姓名的﹖織‘口麥’不用可以嗎﹖

水壺要不要‘口羊’帶﹖謝謝

Perth 寫道:
teresa

你之報料太子有貼文具的LABEL 買﹐但找不到﹐有詳細地址嗎﹖

另點解要買書包COVER﹐有的雨衣可以遮住個書包的。

請問織‘口麥’在那裡有買﹖校服裡是不是有地方可以寫上姓名的﹖織‘口麥’不用可以嗎﹖

水壺要不要‘口羊’帶﹖謝謝

唔知係咪短期舖呢??  我講既舖係o係太子mtr聯合廣場出口, 有間叫"無限空間"既舖行前2-3個位.

織嘜唔一定要"織", 可以去jusco $10/uny針紙部買白色條狀既名字lable 熨貼.  只要用t-shirt markero係上面寫名, 再剪出你要既size, 用熨斗熨落件衣服就ok喇.

"另點解要買書包COVER﹐有的雨衣可以遮住個書包的。"=>其實都ok既, 不過我仔唔係次次著雨褸, 咁用school bag cover會方便d.

水壺要不要‘口羊’帶﹖=> up to you!

2.        文具 (擦膠同間尺,可能要一打一打咁買)
8.        雨具 (水鞋, 雨傘, 書包cover)
9.        exercise books 套 (一包五個/十個)
10.        名字lable (自己印或者出面比$20)
16.        合適學校顏色的外套 (背心及長袖各一件)
18.       細細包既輕便雨衣 (我平時都會放一包o係書包, 估唔到今日黃雨用得著!)

請問書包除了SPI & Dr Kong, 仲有what 選擇?
SPI & Dr Kong 邊個好d 呢?

Thank you teresa. Why you know so many things!

How about food box? Is it needed?

Perth,

多謝你提醒食物盒呢樣野!!! 我知得比你多係因為我係個八婆law!!!:

18.       細細包既輕便雨衣 (我平時都會放一包o係書包, 估唔到今日黃雨用得著!)
19.       食物盒 (裝小息時既食物)

snack list

1) 早餐多穀物成份果條
2) 朱古力
3) 薯片
4) 嘉頓瑞士卷
5) Edo威化餅
6) 卷蛋蛋糕
7) 椰達
8) 花生jam搽面包
9) 如果帶餅干, 就比多2塊子菜佢食
10) 半個橙