用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 British passport vs 特區護照
樓主: takeshita
go

British passport vs 特區護照 [複製鏈接]

easyparent 發表於 16-1-9 10:30
不用太擔心,英國是很重視制度和權利, 你本身有的東西不會隨便给你取消。如擔心居英權證遺失,可寄之前好 ...

今早聽商台前高官話,銅鑼灣書店已經成為國際關注事件,特區護照的免簽證面臨考驗。重話呢排突然多咗好多人申請BNO續期,但BNO係"無中生有" 的過渡安排,英國政府隨時會撤回咁喎!(大悥,各位可以隨時上網聽番)咁居英權都係過渡安排,就算收番都唔係冇可能噃!頭先已經有幾個friend 比電話我問起呢D嘢,都唔知點答!

takeshita 發表於 16-1-9 20:02
今早聽商台前高官話,銅鑼灣書店已經成為國際關注事件,特區護照的免簽證面臨考驗。重話呢排突然多咗好多 ...
總之無論有資格攞BC passport 或 BNO都好,快D攞番先啦!冇壞既!而我就唔認為英國會撤回呢個安排喎!因為講到反口覆舌、違反承信呢樣野,中(国)認第二,全球冇其他國家敢認第一

今早聽商台前高官話,銅鑼灣書店已經成為國際關注事件,特區護照的免簽證面臨考驗。重話呢排突然多咗好多 ...
居英權當年是經英国国會討論一番才通過,國藉是非常嚴緊議題,不會隨便修收。再者當年批出5萬額道,已考慮英國可吸收能力。因居英權實際 是擁有者已相等於英藉人士(right of abode in the uk), 跟剛移民入境的permission to stay 是兩回事。前者是接近不能拿回(英國本土公眾也不可能接受),但後者行政上政府因應個別情况有修改的弹性。而BNO是比較復雜議題了。以上是個人的理解,歡迎指教。

我想問BNO有咩用 ? BNO在英國的地位同特區護照好似無咩分別
居英權應該唔會收返卦, 當年批左5萬家庭,當一家4個人,都係20萬姐...仲要有d人可能有加拿大,澳洲 passport, 唔會首選英國

我女今晚同我講, 佢話有部份同學...連家人都賣緊樓,準備成家'返'英國. 真係唔係得把聲....我心想,唔通打到黎...咁似97前個幾年

我女有師兄已經在英國返緊工, 話d公司foresee 經濟會好起來, 請多左fresh grad ...叫d英國人師弟妹即管apply英國公司,,英國公司其實唔抗佢請佢地呢種在亞洲受教肓的英國人,因為捱得苦

我估英國政府都估唔到過左咁多年,呢班人真係會來

wloi 發表於 16-1-9 23:16
我想問BNO有咩用 ? BNO在英國的地位同特區護照好似無咩分別
居英權應該唔會收返卦, 當年批左5萬家庭,當一家 ...
按當年批出居英權人士的資格,如移居,他們肯定是对英国本土有正面貢獻,這點英政府是很清楚,所以他們不會担心,也沒有理據向公眾交代 任何的變更。

easyparent 發表於 16-1-10 00:22
按當年批出居英權人士的資格,如移居,他們肯定是对英国本土有正面貢獻,這點英政府是很清楚,所以他們不會 ...
其實呢批家庭宜家先去,對英國仲有利,父母帶錢過去退休,仔女已經係可以貢獻社會的高學歷後生仔女..

引用:我仔準備留學英國的大學,已有居英權的英國

原帖由 takeshita 於 16-01-07 發表
我仔準備留學英國的大學,已有居英權的英國護照但未去過英國,如只用特區護照申請入學和簽證,會否冇咁着數 ...
我有兩個朋友個仔,一起去加拿大讀電腦,一個是拿加拿大保護照,另一個是特區護照。讀了三年,第四年placement,加拿大護照那位可到美國google 工作,人工約兩萬元港紙一個月,而另一位只可留在大學工作,約幾元港紙。據了解,這同成績没多大關係,若要弄個working VISA 要幾個月,亦没有公司會這樣做。讀完第五年,第一位已有工作經驗,很容易在美國找到工,人工約五萬元港紙( 未計比tax),而另一位只可回港找工作。

整件事情可看到VISA 已決定了起跑線。

真的很感謝各位大哥大姐的分享。不過我同囝都認為香港係最好,包括搵錢同生活,除咗讀書。外國護照都淨係買個政治保險唧!唔用就當然最好啦!我朋友加拿大碩士,為個囡放棄香港高薪工作去咗英國,揾唔到嘢做而家揸緊的士。有親戚嫁咗去英國,結果佢鬼佬老公都話要嚟香港打工,入咗機管局負責三跑,人工高三倍。

easyparent 發表於 16-1-9 10:30
不用太擔心,英國是很重視制度和權利, 你本身有的東西不會隨便给你取消。如擔心居英權證遺失,可寄之前好好復印一份,那有需要時補領會方便些。何况你丈夫和兒子也已取過英國護照。提議你自己也可考慮申請一本,那一家人過境到欧州就不用分隊排了。
請問下, 老公有居英權證, 老婆都有資格申請嗎?

引用:真的很感謝各位大哥大姐的分享。不過我同囝

原帖由 takeshita 於 16-01-13 發表
真的很感謝各位大哥大姐的分享。不過我同囝都認為香港係最好,包括搵錢同生活,除咗讀書。外國護照都淨係買 ...
如向$同物質享受看一定是香港比英國好,但如果從長遠政治丶社會前景、精神生活角度看,我覺得香港是越來越差,我會prefer 英國。

youma 發表於 16-1-20 21:50
請問下, 老公有居英權證, 老婆都有資格申請嗎?
吾好意思,,我弄錯了。應該是配偶97 前才可直接申請到居英權證(即時可拿英藉護照),97 後就只可申請移居英國和住滿年期才能入英藉了。

easyparent 發表於 16-1-21 10:04
吾好意思,,我弄錯了。應該是配偶97 前才可直接申請到居英權證(即時可拿英藉護照),97 後就只可申請移居 ...

係呀,我好記得當年好多有居英權的單身朋友都趕住在死線前结婚,等老公老婆可以有居英權。

英國和加拿大, 大家會點揀 ?

easyparent 發表於 16-1-21 10:04
吾好意思,,我弄錯了。應該是配偶97 前才可直接申請到居英權證(即時可拿英藉護照),97 後就只可申請移居 ...
IC. Thanks.
如果是1-7-97 前結婚, 現在還可以申請到居英權和英藉護照嗎?

引用:Quote:easyparent+發表於+16-1-21+10:04+吾

原帖由 youma 於 16-01-25 發表
IC. Thanks.
如果是1-7-97 前結婚, 現在還可以申請到居英權和英藉護照嗎?
居英權是97前推出, 现在當然無啦

引用:Quote:easyparent+發表於+16-1-21+10:04+吾

原帖由 youma 於 16-01-25 發表
IC. Thanks.
直接問英國領事館

poonseelai 發表於 16-1-26 09:37
居英權是97前推出, 现在當然無啦
應該是所有申請和批出居英權是97回歸 前要完成。往後就按一般英藉法執行,即子女可即時入藉,伴侶要移民才可。是否有錯,同意去英国領事証實好些。
‹ 上一主題|下一主題