用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國升學顧問
樓主: florence
go

英國升學顧問 [複製鏈接]

引用:Quote:florence+發表於+15-9-25+10:52+我都

原帖由 spiderlily 於 15-09-25 發表
This is hard to tell.  You may do it in parallel.

For the school my son currently studying, I appl ...
咁其實係咪自己直接apply就最好呢?

引用:+本帖最後由+dorame+於+15-9-25+17:04+編輯

原帖由 dorame 於 15-09-25 發表

其實Agent揾嚟聽吓意見攞學校資料就好,因Agent 叫你填張app. ...
係呀!當個agent推介Queen Ethelburga's School 俾我時,我即刻有少少反感,我唔想個女讀呢d"六星級"學校。

引用:Quote:florence+發表於+15-9-25+10:48+哈哈

原帖由 spiderlily 於 15-09-25 發表
You have plenty of time.

It is without doubt that AA has the best school profile.  The bad thing of ...
Which agent did u contact ? Can u pm me?

引用:Quote:原帖由+hjma+於+15-09-25+發表我四月

原帖由 db7mu23 於 15-09-25 發表
其實係個衰仔讀小三時,己經做了升學路線圖俾佢,預計讀完中三,就出國讀書,但係越大越反抗,唔肯去外國讀 ...
既然而家已肯去uk讀,就等佢讀落睇吓點

其實我也是六月尾才找 agent 的, 其間還要阿女去了兩星期 camp, dse 放榜, 學校老師放假, 我真是今天取 visa, 明天上機, 時間是緊, 但不是不可能. agent 帮我找了幾間學校, 都是 300 名之內 ( 包括 Queen Ethelburga). agent 的好處是可以同一時間找很多學校, 通常第一次都是 email 找學校, 如果有回復便 email + 電話, 而 test + interview 都是在 agent 處做 (如果自己找, 可能要去 british council 做). 而且申請visa, agent 可以帮你對文件 (要收錢). 所以我提意, 如果你有時間, 可以自己找學校, 如果無時間, agent 可能帮到你. 六月之後, 也不是找不到好學校, 但要看彩數

florence 發表於 15-9-25 22:08
咁其實係咪自己直接apply就最好呢?

It depends.

The good thing of applying through agents is you can save time and efforts in arranging exams and interviews.  Save money too as the costs for sitting exams in British Council venue is kind of HK2-3k+ per school (depending on the duration of exam).  

I would suggest, if possible, to keep direct dialogue with the school.

引用:其實我也是六月尾才找+agent+的,+其間還要

原帖由 chanchoi 於 15-09-26 發表
其實我也是六月尾才找 agent 的, 其間還要阿女去了兩星期 camp, dse 放榜, 學校老師放假, 我真是今天取 vis ...
請問你囡囡讀咩年級?

她今年讀 year 10.

Does anyone have the latest FT ranking?

引用:她今年讀+year+10.+

原帖由 chanchoi 於 15-09-26 發表
她今年讀 year 10.
咁mun都趕得到

回覆:英國升學顧問

其實agent嘅佣金又未必同學費掛勾嘅,佢地都係打工,間學校俾幾多佣都未必影響到佢俾你嘅選擇,不過當然有hea嘅agent喇

引用:請問各位子女往英國升學的家長,你地找會否

原帖由 florence 於 15-09-24 發表
請問各位子女往英國升學的家長,你地找會否找多過一間agent提供選校意見嗎?有沒有誠實丶誠懇、可信的agent ...
聽來聽去話有多有少!到底在英國大學一年學費連生活費要多少?

回覆:英國升學顧問

好難計,同科如医在倫敦學費一年三萬鎊,北愛學費萬鎊一年可 ,未計住宿及使費

引用:好難計,同科如医在倫敦學費一年三萬鎊,北

原帖由 brother4 於 15-09-27 發表
好難計,同科如医在倫敦學費一年三萬鎊,北愛學費萬鎊一年可 ,未計住宿及使費

...
哦!

tonychan9 發表於 15-9-27 11:14
聽來聽去話有多有少!到底在英國大學一年學費連生活費要多少?
大學比中學平一些,因為少了監護人費用及放假住宿額外洗費,大學可在外出租屋住,如果租屋亦可煮食更平。要看你在一二缐城市生活還是北上,生活指數有別。一般只計學費由一年£11xxx 至£19xxx 都有。中位數£15-16xxx 的大學較多,北愛的大學較平但遠及凍。所以可以一年最平HKD30萬都有,亦可貴到HKD60萬住倫敦,所以30-60 範圍。預算HKD40-50 萬一年有保障。另外有些科目不是讀三年大學,所以搜集多一些資料。

引用:Quote:tonychan9+發表於+15-9-27+11:14+聽

原帖由 noel2010 於 15-09-27 發表
大學比中學平一些,因為少了監護人費用及放假住宿額外洗費,大學可在外出租屋住,如果租屋亦可煮食更平。要 ...
真糸吾該哂各位解釋!

引用:其實agent嘅佣金又未必同學費掛勾嘅,佢地

原帖由 tingkit 於 15-09-27 發表
其實agent嘅佣金又未必同學費掛勾嘅,佢地都係打工,間學校俾幾多佣都未必影響到佢俾你嘅選擇,不過當然有h ...
其實我嘅考慮係個agent係咪会幫手揾到一間好適合自己個女嘅程度嘅學校,而唔係只係揾d好易考入而學費貴嘅學校俾佢……

引用:Quote:tonychan9+發表於+15-9-27+11:14+聽

大學比中學平一些,因為少了監護人費用及放假住宿額外洗費,大學可在外出租屋住,如果租屋亦可煮食更平。要 ...
請問女仔租屋住安吾安全?

tonychan9 發表於 15-9-27 11:52
請問女仔租屋住安吾安全?
如果第一年去英大學year 1, 尤其初次出國,住一年學校宿舍讓她適應,貴少少值得。第二年很多大學生已找到同伴一齊租屋住。學校會有租屋的介紹,都是大學附近及用開,這樣較安全。如果一直在英國讀開,第一年可能已找到同伴租屋或租studio 生活。

引用:Quote:tonychan9+發表於+15-9-27+11:52+請

如果第一年去英大學year 1, 尤其初次出國,住一年學校宿舍讓她適應,貴少少值得。第二年很多大學生已找到同 ...
吾該哂

‹ 上一主題|下一主題