用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學校東區,現搬了灣仔區住,可選邊區升中? ...
樓主: ma記
go

學校東區,現搬了灣仔區住,可選邊區升中? [複製鏈接]

回覆:學校東區,現搬了灣仔區住,可選邊區升中?

灣仔雖然看似band1中學多,但不少有自己直屬小學,靠抽奬位入其實得好小位,最多位得間TSK,反觀東區更多選擇,除非一定要讀傳統名校。蘇小是東區強小學,往績派位佳,有保證,我會選留東區。同意之前位蘇小家長的策略,自行選灣仔名校,抽位用東區網。

回覆 mymelody0701 的帖子

問題係東區要喜歡BPS一間, 但灣仔區就有好多正既女校選。心底裏喜歡灣仔區,但又怕會影響Banding, 聯繫小學又多...
點算好....!?大家比D意見我吖!

ma記 發表於 16-10-6 19:49
回覆 mymelody0701 的帖子

問題係東區要喜歡BPS一間, 但灣仔區就有好多正既女校選。心底裏喜歡灣仔區,但 ...

都係睇番你囡囡呈2後Banding穩陣D...再決定跟校網 定 地址去派位
自行跨區揀邊區都無問題...你心儀BPS & MSS...咪可以放自行1/2囉...(自己評估機會率...BPS比MSS更加重成績)
若你有信心轉區後係B1生...灣仔統一派位係對女生有利....搏盡既可以考慮全B1組合
統一階段....只係MSS得9個街位...一定比留東區抽BPS蝕底...BPS位多好多
你可以諗吓自行試考MSS 和 SSGC....但都要睇下呈2成績...計吓自己Banding穩陣D ~~~

ma記 發表於 15-8-22 23:55
請問點解跌band? 是否兩區的學校成績相差大?其實小囡現就讀蘇浙小學,想試瑪利曼中學。。。

...
絕對可以。我都有朋友個囡一樣讀蘇浙小學升中入左瑪利曼,今年讀中二了。

回覆 mcl203 的帖子

多謝mcl203的分析!真是要睇買呈二先決定轉區,但我自覺囡囡是B1尾,B2頭的邊緣人。
而我老公就話乜都唔使睇啦!一於轉灣仔區啦!D男人真係比佢激死.....
不過仲要睇買11月初游泳學界既成績,如有獎攞既話⋯⋯就可補貼一下成績!

回覆 SingMom 的帖子

我囡只是喜歡MSS..... 所以先想想轉區會否機會大D!

ma記 發表於 16-10-6 23:47

多謝mcl203的分析!真是要睇買呈二先決定轉區,但我自覺囡囡是B1尾,B2頭的邊緣人。

以本區位計算...MSS 9個 Vs BPS 50個本區位...真係要你自己決定了
個人意見...若MSS抽唔到...灣仔任何一間女中都收貨...就搏得過
咁其實...灣仔另外3間女中...SPSS...SFCC...TLMSHK都好好
又...SSGC 係坊間評語都好好...跟MSS輕鬆學習係相若...名氣當然MSS較好
如之前所講...穩陣就留東區...自行/叩門試MSS...但要計番自行唔得...叩門會有幾大機會
情有獨鐘呢科野好難比意見...自行決定意向啦..........

仲有...我求求其計過吓...近年MSS果9個街位...似乎係B2生無乜偷雞機會 ~~~

ma記 發表於 16-10-6 23:47

係蘇小,想轉網都一定係B1學生,名次估計必須係top 50%以內先得。但MSS街外位真係少,風險高,所以點都要諗多一兩間。
如果對中學無乜取向,其實東區學生留係本區升學易好多,尤其係女仔。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實我是比較保守點....說囡是B2生,有可能她keep在東區(蘇浙)會是B1生。而沒有在校的優勢下,會在灣仔區是B2生......這是可能會發生的吧!
請指教⋯⋯

ma記 發表於 16-10-7 08:54

其實我是比較保守點....說囡是B2生,有可能她keep在東區(蘇浙)會是B1生。而沒有在校 ...
恕我直言....亦都係估估吓....無乜準確性
蘇浙 相對灣仔區強小未必有優勢...B1邊緣轉區入灣仔...會否趺Banding就請自行評斷
灣仔18間呈分小學...7間直联小+3間非直联小...都係區內強校...人數亦佔本區70%
所以令本區成為全港強區....應有一定比例全港性B1生係本區被推落B2
估估下咁諗...本區直联小B2-3生可以入港同...中基...是否代表佢地學術上係全港性Banding可以排前D
我都係估吓...有錯待其他網友更正~~~

ma記 發表於 16-10-7 08:54

其實我是比較保守點....說囡是B2生,有可能她keep在東區(蘇浙)會是B1生。而沒有在校 ...
其實好睇小朋友實際情況:
如果喺東區B1中游左右,可以考慮轉去灣仔區,應該仍然可以係B1;
如果喺東區只係B1邊緣人,轉去灣仔區變B2既機會相當高。

回覆 王家爸爸 的帖子

對,王家爸爸的分析正是我心中的憂慮⋯⋯因呈一,囡囡太緊張,反而成績drop咗!(因她一直都是B1 成績)
依家睇吓呈二成績可否上返B1, 和學界成績才可再作進一步分析吧!

mcl203 發表於 16-10-7 09:20
恕我直言....亦都係估估吓....無乜準確性
蘇浙 相對灣仔區強小未必有優勢...B1邊緣轉區入灣仔...會否趺Band ...

請問3間非直聯灣仔區小學是指邊幾間?

mymelody0701 發表於 16-10-7 19:32
請問3間非直聯灣仔區小學是指邊幾間?
2軒....聖雅各 ~~~

引用:回覆+mcl203+的帖子 其實我是比較保守點..

原帖由 ma記 於 16-10-07 發表

我記得蘇小之前有公布升中名單,有無睇呢几年有几多人升band1,再睇下囡囡名次,大約可估到banding

SingMom    發表於 16-10-8 20:49

回覆 whywhywhywhy 的帖子

以我記憶,已往升中大概有50-60%入B1學校。

醒目開學勳章

想請教BPS同SFCC個banding

醒目開學勳章

我同你剛剛相反,係灣仔讀想跨去BPS

呈二成績出咗,所以揾返哩個post同大家update一下。

呈一加呈二成績仍然保住B1尾,而亦交了誇區表(東區誇去灣仔區)。

和老師傾過,因囡囡英文比較強(全A), 不過中文好弱(C/D), 所以老師都話英中比較適合。和學界游泳比賽亦拿了兩個亞軍, 音樂節集誦冠軍.....

現在的部署:
直資:港同/協恩/中基
自行:MSS/SPSS

請大家指教一下和比D意見!謝謝。
‹ 上一主題|下一主題