用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一派位滿意率逾82% (轉至政府新聞網) ...
樓主: clarachauky
go

小一派位滿意率逾82% (轉至政府新聞網) [複製鏈接]

醒目開學勳章

引用:一個數字遊戲,其實好多家長今年都避重就輕

原帖由 ckh311 於 15-06-05 發表
一個數字遊戲,其實好多家長今年都避重就輕,根本就算派到都未必係最想心儀個間,因為我小朋友學校d媽咪就 ...
係,我個區好多人乙一就進取,乙二已經填二線,乙三係填寶校中較好一間,費事被派去寶中之寶或者區外寶校。講到明除非中乙一,派去乙二,乙三,一定去叩門。

回覆:小一派位滿意率逾82% (轉至政府新聞網)

我覺得佢要講埋幾多派乙一,甲+乙一先叫滿意率

引用:我覺得佢要講埋幾多派乙一,甲+乙一先叫滿

原帖由 catcc2000 於 15-06-05 發表
我覺得佢要講埋幾多派乙一,甲+乙一先叫滿意率
但呢d數字或者%永遠都唔公佈俾大家知

所以祝大家好運

回覆:開心小花 的帖子

你講真架,寶校填乙三?

醒目開學勳章 王國長老

adamtam 發表於 15-6-5 08:45
你講真架,寶校填乙三?
我都講真, 我識人都係, 無backup乙二已經要穩入, 乙三係所謂寶校之中較好一間

Charlotte_mom 發表於 15-6-5 11:40
我都講真, 我識人都係, 無backup乙二已經要穩入, 乙三係所謂寶校之中較好一間
...
咁我好驚...

回覆 Charlotte_mom 的帖子

sorry, 乜嘢叫做寶校

回覆 ckh311 的帖子

其實我都好想知甲部三間抽中率有幾多?乙部又幾多?

甲部    3002/28483 = 10.50%
乙部    (19413-3002)/25481 = 64.40%

滿意率改為接受率比較贴切

Xmasxxx 發表於 15-6-5 13:04

乙部    (19413-3002)/25481 = 64.40%

因為甲部只佔全部統一派位的10%,即係話今次統一派位最少都有30020個位。
咁即係扣埋乙部派出的學位,最少都仲有1537個位剩低俾家長叩(未計各校的小一
留班位)。

30 020 - 28 483 = 1 537

問題係呢千五個位有幾多係叩得落手?!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:滿意率改為接受率比較贴切 +

原帖由 MMVV 於 15-06-05 發表
滿意率改為接受率比較贴切
因為抽獎,派彩率最合適!

Yanamami  agree  發表於 15-6-5 21:11
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

滿意率 滿意

回覆 Charlotte_mom 的帖子

我乾脆就真地按心意填,反正也是不中第一,必入寳校,還不如到時候叩門時看看排位還有些分可加。

回覆 MMVV 的帖子

我估滿意率.....即中咗甲部及乙部頭3志願掛!

好心啦! 咁得閒冇嘢做就去研究呢啲字眼, 已經有一大堆啦 咩叫“滿意”?滿意到咩程度? 咁同“可接受”有冇分別?定係“好過冇”咁解。可唔可以再“優化”吓個字眼呀

Xmasxxx 發表於 15-6-5 13:04
乙部做咩要減3002??

28,483名兒童參加小一入學統一派位,獲派甲部學額的佔3,002人 (10.54%),獲派首三個志願學校的兒童共19,413人 (68.15%)。

簡單D講,得到甲+乙123嘅學生佔10.54%+68.15%=78.69%,對嗎??

學位無加 人多咗。五餅二魚 派極都有咩 重災區68÷2
真係自求多福喇

引用:Quote:Xmasxxx+發表於+15-6-5+13:04+甲部++

原帖由 mrwong39 於 15-06-05 發表
乙部做咩要減3002??

28,483名兒童參加小一入學統一派位,獲派甲部學額的佔3,002人 (10.54%),獲派首三個志 ...
不對。 68% 係包晒甲及乙1-乙3。
19,413 / 28,483 = 68%

‹ 上一主題|下一主題