用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: lalamike
go

deleted [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

lalamike 發表於 15-5-27 10:31
我明呀,我只係覚得,理論上人人都想為子女揀一、二綫學校,(唔會刻意揀3、4綫)咁自行又比人任揀的,咁在 ...
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2714063

事實上, 在2014小一入學年度, 有42%人可以在自行分配階段獲得學位

點會一開始就大抽獎就公平呢(雖然, 無論咩制度都會對某一D人唔公平)

醒目開學勳章 王國長老

lalamike 發表於 15-5-27 10:49
我諗你誤會了,我沒說制度不公平,只是唔明機制玩法咋!即使大抽獎我都唔覺特別公平㗎!只係可以慳咗時間諗 ...
送俾你睇, 睇完應該會明
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2663284&extra=page%3D1

Charlotte_mom 發表於 15-5-27 10:54
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2663284&extra=page%3D ...
版主, 可能妳篇野唔夠生動, D人成人都唔睇, 不如諗下叫 lauwingtai 幫你改改, 可能繼明星小一選校論之後, 變成另一經典!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

好呀

Charlotte_mom 發表於 15-5-27 11:00
好呀

hkpapa852    發表於 15-5-27 11:28
Charlotte_mom    發表於 15-5-27 11:20

引用:Quote:lalamike+發表於+15-5-27+10:31+我明

原帖由 Charlotte_mom 於 15-05-27 發表
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2714063

事實上, 在2014小一入學年度, 有42%人 ...
唔該晒

引用:Quote:lalamike+發表於+15-5-27+10:49+我諗

原帖由 Charlotte_mom 於 15-05-27 發表
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2663284&extra=page%3D ...
明哂!(其實我有睇過,但轉頭就忘,或許潛意識唔想記!)thanks

回覆:男孩子應選嘉諾撒嗎?

我都係一樣嘉諾撒有分,男仔,我其實都一般想入,不過唔揀就可能唔知派咗去邊,到時就dum心啦

deleted

del

引用:Quote:原帖由+polliebb+於+15-05-27+發表我

原帖由 lalamike 於 15-05-27 發表
原來你都一樣,但其實嘉諾撒不是不好,但佢要111,又真係有啲棘手,始終是雞肋

...
其實係無得揀,除非你唔怕放棄咗會派得差

引用:Quote:原帖由+polliebb+於+15-05-27+發表我

原來你都一樣,但其實嘉諾撒不是不好,但佢要111,又真係有啲棘手,始終是雞肋

...
20分抽母校canossa 很多人求之不得,如果你放棄,搬去12網抽個2間,你覺得抽中機會大嗎?萬一吾中便2頭吾到岸,你希望瘋狂地叩門嗎?

del

del

...
我連續兩年都係20分抽唔到canossa,唔好以為好易

del

del

引用:Quote:原帖由+catcc2000+於+15-05-28+發表

原帖由 lalamike 於 15-05-28 發表
我都知唔易,只係入到又擔心男孩子問題,如諗住入唔到那自行不如試其他,所以先心大心細

...
除左 canossa ,仲有邊間有20分?
或你想15分入自行2男校,再111叩門?

引用:Quote:原帖由+catcc2000+於+15-05-28+發表

原帖由 lalamike 於 15-05-28 發表
我都知唔易,只係入到又擔心男孩子問題,如諗住入唔到那自行不如試其他,所以先心大心細

...
Canossa 之上的,相信冇邊間15分有機會 只係你怕canossa 收左冇得抽個2間姐

哩個問題我諗過好耐,我唔敢博

借樓主嘅主題嚟問相似嘅問題(唔好介意),20分(Canossa係我母校,一個囝囝,冇宗教) 但我住16網,應該揀Canossa嗎?我嘅顧慮係男仔入到去係小衆,而男仔喺小學階段一般比女仔弱,入到去會唔會有挫敗感? 考試功課Cher嗎?

引用:借樓主嘅主題嚟問相似嘅問題(唔好介意),20

原帖由 DJ924 於 15-05-31 發表
借樓主嘅主題嚟問相似嘅問題(唔好介意),20分(Canossa係我母校,一個囝囝,冇宗教) 但我住16網,應該揀Cano ...
我就係諗過同一問題,不過都係嗰句,唔敢博

DJ924 發表於 15-5-31 00:56
借樓主嘅主題嚟問相似嘅問題(唔好介意),20分(Canossa係我母校,一個囝囝,冇宗教) 但我住16網,應該揀Cano ...
20分自行入到嘉諾撒既機會其實好低, 不如諗番自己個網有咩選擇放乙一乙二好過啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題