用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 Cambridge starter 滿盾
樓主: 彈弓狗
go

Cambridge starter 滿盾 [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+castersugar+於+15-4-17+23:47

原帖由 castersugar 於 15-04-17 發表

我孖B K2升K3的暑假 (足5歲)先考STARTER(一個14, 一個15 ...
請問看什麼書?每日要看多少本?

我由 MAGIC BOX SERIES 開始 (1-40本), 在圖書館借, 一本都無買, 睇完已識認讀! 每日都睇, 細細本好快睇完!

之後比佢地睇 BOB BOOKS, 再慢慢開始睇CHAPTER BOOKS, 依家亞仔睇緊MAGIC TREE HOUSE SERIES, 亞女睇RAINBOW MAGIC.

我地在家是講廣東話的! 所以ORAL 那PART 要 TRAIN.
LISTENING 我除了做卷之外, 會比PEPPA PIG, BEN AND HOLLY LITTLE KINGDOM 及 ALPHABLOCKS 佢地睇! 個人覺得CBEEBIES 的節目好心有做, 好好睇.

推介下中文書先, 小朋友不斷睇<<我自己會讀>>, 我有同佢地玩認字卡, 作句及重組句子, 有開CD比佢地聽!

我無特別上考CAMBRIDGE 試的堂, 反而有比佢地上PHONICS, 因為自己唔識教, 所以找外援.

我起初無計劃考, 不過見佢地READING 個底子打得幾好, 比佢地試下! 所以沒有重點可言, 當小朋友在做卷時有不明白的地方, 就解釋! STARTER 串子方面, 因學了PHONICS, 所以好快串到.

其實考左唔一定幫到考小學, 家長要有心理準備.

引用:而家係咪好多攞到滿盾?+12/13+個盾都唔算

原帖由 彈弓狗 於 15-04-11 發表
而家係咪好多攞到滿盾? 12/13 個盾都唔算高分?
傳聞12、3盾,不如唔好同人講有考好過

王家爸爸    發表於 15-5-11 16:17

hedhed 發表於 15-5-11 12:19
傳聞12、3盾,不如唔好同人講有考好過
得14個盾都唔敢同人講,當無考過,然後再報。

回覆 王家爸爸 的帖子

堅?

王家爸爸  一年考幾次,再報係最好   發表於 15-5-12 09:06

cc0402 發表於 15-5-11 20:08
回覆 王家爸爸 的帖子

堅?
14個盾同15個盾,睇嚟只差1個盾,但背後既意義好唔同:

14個盾代表你既能力只值14個盾。

15個盾代表張證書最多只有15個盾,你既能力可能值16個盾,甚至20個盾。

cc0402 發表於 15-5-11 20:08
回覆 王家爸爸 的帖子

堅?

15個盾代表張證書最多只有15個盾,你既能力可能值16個盾,甚至20個盾。

王家爸爸 發表於 15-5-12 09:12

王家爸爸, 你令我諗起下面的笑話:

有一次考了98分,學霸100分,以為自己和學霸差距很近了,沒想到學霸說:“你考98分是實力只有這麼多,我考100分是試卷只有這麼多分。” 他說的太對,我竟無法反駁..

王家爸爸    發表於 15-5-12 11:26

回覆 王家爸爸 的帖子

有道理!
其實講到考試,香港小朋友的英文考試能力,係非常強勁的。

引用:+本帖最後由+setom+於+15-5-12+10:32+編輯+

引用:Quote:cc0402+發表於+15-5-11+20:08+回覆+

原帖由 王家爸爸 於 15-05-12 發表

有道理

想請教已考starter的爸爸媽媽, 小朋友再準備了多久才考mover?

回覆:hopeclover 的帖子

小兒5歲,準備左5-6個月考movers

回覆:castersugar 的帖子

嘩,睇 magic tree好深,我仔都係 ORT stage 10

回覆 citygirl 的帖子

小朋友已經考了Mover嗎?很叻仔! 請問除了ORT 10, 有其他Chapter book介紹嗎?小朋友怎樣練習Mover speaking部分? 我覺得有點難度

回覆:hopeclover 的帖子

平時咩書都睇,之前淘 ORT 10-12, 感覺比較深,轉睇 oxfordvtreetop 10-11, 及 first young reading就好 D, movers oral部分我無特別練,只著重操練 past paper, 未考架,要下星期才去考。

淘宝商品:First Young Reading 平装绘本合集 英文原版书 8本带原版CD http://tb.cn/NwjGW7y?sm=006ede (复制此信息,再打开新版手机淘宝,可直接访问此链接)

回覆 citygirl 的帖子

Thanks! 預祝仔仔Mover有好成績,等你報喜(^ω^)

醒目開學勳章

回覆:Cambridge starter 滿盾

今日好開心,收到Cambridge Starter 成績, 15盾滿盾呀

醒目開學勳章

回覆:Cambridge starter 滿盾

佢宜家5歲9個月讀緊K3, 打算明年考Movers 要好好準備吓了。

考上去P5考PET, 中学都唔会睇~

王家爸爸  FCE中學都唔會睇  發表於 15-5-21 10:56
‹ 上一主題|下一主題