用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正 K1 vs 基督教中心 K2
樓主: lulugogo
go

培正 K1 vs 基督教中心 K2 [複製鏈接]

引用:我唔太了解培正小學,只係因為龍校,口啤幾

原帖由 lulugogo 於 15-02-12 發表
我唔太了解培正小學,只係因為龍校,口啤幾好同埋近,所以報。小學學學費還可以,好似中學係免費。。。如果 ...
點解可以升去合一堂?

lulugogo 發表於 15-2-12 22:15
我唔太了解培正小學,只係因為龍校,口啤幾好同埋近,所以報。小學學學費還可以,好似中學係免費。。。如果 ...

我講你知. 我識人在合一堂讀緊.
合一堂小班. 老師唔錯. 但學生家長質素一定比培正差小小.
呢個係所有津校既共通點. 抽入去學校無權選人.不同程度既都會入到去.
不同私校自己點兵.

家長自己都話程度同培正差好遠(我睇過佢地既功課)
而且合一堂現在都多人抽. 入都不易.因為佢係34網中2線算唔差既選擇

中心幼稚園可以入合一堂只係可能叩門有優先.
但不要忘記 叩門位只有幾個....

家長應先了解下培正小學先, 無可否認, 培正是谷的小學, 是比較傳統的小學, 如家長願意配合, 小朋友谷得, 同時學費又唔係問題, 我會選擇培正, 因為小一派位真係很煩而且不能控制.  其實如果你不能現在決定的話, 你都可以選了培正先, 因為O係實際上你無損失D咩, 我唔會覺得培幼會比中心差得遠, 就算有D不足都好, 亦唔會對小朋友有咩大改變, 但如果你放棄左培幼就等於放棄了培小.  但你放棄中心既話, 看來你無咩損失. 如果係咁, 不如比多3YRS時間自己了解培小多D  

回覆:langweilig 的帖子

樓主心中有晒答案啦

回覆:培正 K1 vs 基督教中心 K2

培幼不算太谷,反而小學谷d

引用:+本帖最後由+lulugogo+於+15-2-8+19:00+編

原帖由 lulugogo 於 15-02-08 發表

小朋友是11月B,培正收了小朋友下年K1,小朋友今年讀緊基督教 ...
最後去左培小?开左学觉得點?如果在中心上合一堂容易嗎?

引用:+本帖最後由+lulugogo+於+15-2-8+19:00+編

原帖由 lulugogo 於 15-02-08 發表

小朋友是11月B,培正收了小朋友下年K1,小朋友今年讀緊基督教 ...
最後你入边间?

回覆 Pinkmoon 的帖子

仍然覺得中心訓練好,但培正是大校,設施也好好。最後入培正,開始習慣。

引用:回覆+Pinkmoon+的帖子 仍然覺得中心訓練好

原帖由 lulugogo 於 15-10-15 發表
回覆 Pinkmoon 的帖子

仍然覺得中心訓練好,但培正是大校,設施也好好。最後入培正,開始習慣。
培幼是否小班教學?

不是

引用:不是

原帖由 lulugogo 於 15-10-20 發表
不是
Ic, 幾人一班呢?

培正alumni 無乜学校可以媲美~~Networking係—个重要asset.

sisbro    發表於 15-10-22 11:48

引用:培正alumni+無乜学校可以媲美~~Networking

原帖由 Yanamami 於 15-10-22 發表
培正alumni 無乜学校可以媲美~~Networking係—个重要asset.
唔明

回覆:lulugogo 的帖子

是男孩還是女孩?
男,我會讓他讀培正K1。女,我不會轉。

lamhoilam 發表於 15-10-23 09:21
是男孩還是女孩?
男,我會讓他讀培正K1。女,我不會轉。

為什麼呢 ?
培正小, 中學都是男女校.  

回覆:MamaQueen 的帖子

如果我係女仔,大個左,發覺同班同學好大部份細個我,或者仲大一年,我會唔開心。女仔較早發展,做細B 也容易跟得上。中小學黎講,女校也較多,容易入到好學校。
相反,男仔做細B, 可能會辛苦啲。培正做大B, 又一條龍,又唔洗跟得辛苦。

lamhoilam 發表於 15-10-23 14:31
如果我係女仔,大個左,發覺同班同學好大部份細個我,或者仲大一年,我會唔開心。女仔較早發展,做細B 也容 ...
点会唔开心,諗多左……

引用:如果我係女仔,大個左,發覺同班同學好大部

原帖由 lamhoilam 於 15-10-23 發表
如果我係女仔,大個左,發覺同班同學好大部份細個我,或者仲大一年,我會唔開心。女仔較早發展,做細B 也容 ...
呢個諗法太落後太惹笑 而家社會已經男女平等架啦 最重要係家長掂教育小朋友

引用:如果我係女仔,大個左,發覺同班同學好大部

原帖由 lamhoilam 於 15-10-23 發表
係以前,同一級中的超大B比較少(分分鐘一級得1-2個);但近年,某D學校分分鐘超大B加大B佔1/2至1/3!

ChanSiuTung 發表於 15-10-25 10:05
呢個諗法太落後太惹笑 而家社會已經男女平等架啦 最重要係家長掂教育小朋友

...

哈哈! 可能我太傳統吧....
每個人有自己的想法和選擇
‹ 上一主題|下一主題