用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德貞vs白田救世軍vs對衡道方方,如何選擇? ...
樓主: Abking
go

德貞vs白田救世軍vs對衡道方方,如何選擇? [複製鏈接]

引用:回覆+kwokchun30+的帖子 小朋友曾經係德貞

原帖由 dickey09 於 14-12-18 發表
回覆 kwokchun30 的帖子

小朋友曾經係德貞學生,今個學年已經轉校.
今日有意無意打電話問野,咁岩主任接,於是問英文課程問題。佢話k1會由local和net交替上當,共一小時/一星期左右,以學券學校聽落不錯。

引用:回覆+kwokchun30+的帖子 小朋友曾經係德貞

原帖由 dickey09 於 14-12-18 發表
回覆 kwokchun30 的帖子

小朋友曾經係德貞學生,今個學年已經轉校.
請問你為何轉校?係邊年入讀?

回覆:Abking 的帖子

十分感謝大家意見,真係難以取捨。我會去觀察放學再決定take 邊個offer

回覆 Abking 的帖子

小兒係細b,而我兩公婆都想佢考到一間好啲嘅小學(講緊係直資或私小),所以希望將佢轉成大b,可以預備得更好,而且小兒性格係非常活潑好動型.眼見小兒在德貞的兩年生活,發覺德貞是一間非常傳統的學校,就算小兒繼續留下亦唔會有改進,所以上學年不斷尋找一間適合小兒的學校,幸好入到一間適合佢嘅學校.

引用:回覆+Abking+的帖子 小兒係細b,而我兩公婆

原帖由 dickey09 於 14-12-23 發表

小兒係細b,而我兩公婆都想佢考到一間好啲嘅小學(講緊係直資或私小),所以希望將佢轉成 ...
為何唔讀一年就轉大b呢?你所指的改進係例如什麼?
我的小朋友也是細b,暫時未知活動教學or傳統學校岩佢。但我也怕校規太嚴,小朋友承擔唔到

其實早一年係有考其他學校,但考的兩間都係waiting list,所以上年再考插班,結果有一間waiting list,兩間話收,最終揀E家讀緊E間.改進方面,舉一個實例,過去在德貞的兩年,小兒係唔會讀到一本英文圖書(當然字係唔多嗰種),但係噚晚佢可以讀完整本英文圖書(有啲字需要幫助下讀先到).

‹ 上一主題|下一主題