用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問根德同ST. CAT, 大家會點選擇?
樓主: pateille
go

請問根德同ST. CAT, 大家會點選擇? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+chung_c9+於+14-12-17+發表KV

原帖由 klm402 於 14-12-18 發表
唔係誇張,確係冇由佢自己主辦既graduation party,但家長自己會搞,但校長老師都唔會列席的。如好concern呢 ...
感恩過去三年KV家長都自發組織一個大型畢業典禮,出席人數近千人。我估校方唔出席係唔想俾人覺得個畢業典禮係「官方」,免得被批評學校高調奢華。KV真係希望低調,盡量不想家長花時間和金錢。

chung_c9 發表於 14-12-17 21:52
KV連畢業禮都冇?會唔會誇張左d?
通常mami都會感性和長情d,我都理解,但講真我個的畢業禮隻dvd和自己6 d video, 我地睇左兩次之後已薦煲底。
另一邊廂,亦有些家長complain乜乜乜kg 畢業禮太貴(不是sc),lurc 水.  

如家長真好重視這類親子活動,kv 真的不會是their cup of tea.

klm402 發表於 14-12-18 00:27
唔係誇張,確係冇由佢自己主辦既graduation party,但家長自己會搞,但校長老師都唔會列席的。如好concern呢 ...
好似有的,只是冇家長參與

走過的,會發現畢業禮吾係想像中咁重要,我女舊年畢業(吾係呢兩間),幾間分校一齊搞,又總校長、又也也主禮嘉賓,又安排pta或各個重要家長的小朋友獻花,呢樣果樣,好多formality...

我自己一d都吾欣賞,小朋友亦因為人多、等得耐、又吾係個個識,都有d悶。如果自己學校幾班學生一齊聚餐,又吾同。

果張畢業禮dvd,一次都無睇過,亦應該吾會睇了。

引用:Quote:klm402+發表於+14-12-18+00:27+唔係

原帖由 MrBeast 於 14-12-18 發表
校內有一個非常簡單儀式,由兩位班代表從校長手中取過一大卷假證書。學校都有安排個人及全班畢業照拍攝。

引用:走過的,會發現畢業禮吾係想像中咁重要,我

原帖由 Jane1983 於 14-12-18 發表
走過的,會發現畢業禮吾係想像中咁重要,我女舊年畢業(吾係呢兩間),幾間分校一齊搞,又總校長、又也也主 ...
家長自發搞就是聚餐形式。大人細路都開心。

回覆 Wilma88 的帖子

咁真係仲好,我地係新伊館搞,好grand、好有排場、成場花牌...,但作為小朋友和家長,我寧願要個cosy同warm的畢業典禮。

引用:回覆+Wilma88+的帖子 咁真係仲好,我地係

原帖由 Jane1983 於 14-12-18 發表

咁真係仲好,我地係新伊館搞,好grand、好有排場、成場花牌...,但作為小朋友和家長 ...
後來,我都好明白KV點解唔想搞呢D典禮。舊年,D外人路人甲乙丙誤以為家長自發搞的畢業聚餐係KV官方典禮,網上肆意批評學校呃錢,其實學校連老師出席都唔想,低調到不得了。

係幾搞笑,好多家長鍾意話學校呃錢,報K,又話學校呃報名費,不過幾十元wor...
學校搞畢業禮,有搞的好,學校無搞,家長自發搞,亦吾係壞事。

MrBeast 發表於 14-12-18 07:17
KV從來唔搞畢業禮的, 會搞既係家長自己搞得.
但校內會影畢業相.

‹ 上一主題|下一主題