用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IB tutoring
樓主: winglove119
go

IB tutoring [複製鏈接]

回覆 bobbycheung 的帖子

香港式IB的核心哲學
香港式IB認為,通過探究式學習加補習班,學生應在促進高階思維及不用思維的雞精 IB 補習班。它強調通過跨學科的學習科目(類似香港中學文憑通識教育)的相互關聯及補習香港式IB計劃旨在發展國際視野及被填鴨的人(學生和教師及補習老師),擔當:

詢問者 - 培養他們天生的好奇心去搵補習老師。他們掌握必要的考試技能,進行建設性的調查和研究,並成為獨立同時又依賴的主動又被動學習。他們積極地享受補習式學習,這對學習/補習的熱愛,將持續在其整個生命。

思想家 - 他們運用思維能力,批判性和創造性,接觸複雜的問題,並作出合理的決定性行動,唔識最好問補習老師點思考

溝通者 - 他們的理解和表達一種以上的語言,以自信和創造性的多種溝通方式將想法和信息傳達及其他人。

冒險者 - 他們在有信心和遠見的情況下接觸陌生的事物,唔識要搵補習班有獨立的精神探索新的角色(填鴨)、思路和策略。他們是勇敢捍衛他們認為正確的信念。

知識淵博 - 他們探索具有全球香港式意義和重要性的概念,思想和問題,如果做唔到就補習。這樣做,他們掌握,並能夠使跨學科的範圍內使用重要的知識,最重要是考試高分入到大學

具有原則 - 他們是一個掌握良好的道德原則的人。他們正直,誠實,公平和正義的意識和尊重個人的尊嚴。

同理心 - 憐憫和尊重別人的感受和需要。他們有個人的行動和服務承諾,對環境和其他人的生命做出了積極的貢獻。

開放視野 - 他們是開放及明白自己個人和傳統文化,他們用開放的角度來看其他文化的價值觀和傳統,他們習慣於尋求和考慮一系列的其他觀點,例如填鴨式教育,補習文化

良好的平衡 - 他們明白了身體和心理的平衡,理解自己和他人的人身福祉的重要性。他們展示毅力和自律。

反思 - 他們提供周全的考慮到自己的學習和個人發展。他們能夠以建設性的方式來分析自己的長處和短處,邊科差補邊科

講笑遮 .... 不睇紅色字就是 IB 的核心哲學。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 15-1-5 02:00

香港式IB的核心哲學

藍色是我的睇法

香港式IB的核心哲學
香港式IB認為,通過探究式學習加補習班,學生應在促進高階思維及不用思維的雞精 IB 補習班。它強調通過跨學科的學習科目(類似香港中學文憑通識教育)的相互關聯及補習香港式IB計劃旨在發展國際視野及被填鴨的人(學生和教師及補習老師),擔當:
所認識的IB習並非你所講的港式"不用思維的雞精 IB 補習班", 亦非"填鴨".  好似英文HL咁, 我都想知點可以不用思維的雞精填鴨補習.

詢問者 - 培養他們天生的好奇心去搵補習老師。他們掌握必要的考試技能,進行建設性的調查和研究,並成為獨立同時又依賴的主動又被動學習。他們積極地享受補習式學習,這對學習/補習的熱愛,將持續在其整個生命。
去補習就不會有好奇心?  就不會獨立的主動去學習? 我估依D同個人有關, 多過同補習有關. 我所認識的IB補習, 學生並非坐係度被填鴨, 而係經常主動問. 難道問補習老師就唔係詢問者? 問其他人就係?

思想家 - 他們運用思維能力,批判性和創造性,接觸複雜的問題,並作出合理的決定性行動,唔識最好問補習老師點思考

如果唔識, 應否回校問老師? 回校問老師同問補習老師有甚麼不同? 抑或不應問任何人, 總之就係自已一個?

溝通者 - 他們的理解和表達一種以上的語言,以自信和創造性的多種溝通方式將想法和信息傳達及其他人。

冒險者 - 他們在有信心和遠見的情況下接觸陌生的事物,唔識要搵補習班有獨立的精神探索新的角色(填鴨)、思路和策略。他們是勇敢捍衛他們認為正確的信念。
作為冒險者, 唔識都唔好問任何人? 總之就要自已一個拆掂佢?

知識淵博 - 他們探索具有全球香港式意義和重要性的概念,思想和問題,如果做唔到就補習。這樣做,他們掌握,並能夠使跨學科的範圍內使用重要的知識,最重要是考試高分入到大學
我相信對好多人嚟講, 考試高分入到大學十分重要

具有原則 - 他們是一個掌握良好的道德原則的人。他們正直,誠實,公平和正義的意識和尊重個人的尊嚴。

同理心 - 憐憫和尊重別人的感受和需要。他們有個人的行動和服務承諾,對環境和其他人的生命做出了積極的貢獻。

開放視野 - 他們是開放及明白自己個人和傳統文化,他們用開放的角度來看其他文化的價值觀和傳統,他們習慣於尋求和考慮一系列的其他觀點,例如填鴨式教育,補習文化
你對IB補習的模式與我認識的是截然不同

良好的平衡 - 他們明白了身體和心理的平衡,理解自己和他人的人身福祉的重要性。他們展示毅力和自律。

反思 - 他們提供周全的考慮到自己的學習和個人發展。他們能夠以建設性的方式來分析自己的長處和短處,邊科差補邊科
知道自已嘅不足, 想辦法去改善是正常,

講開又講, 其實家長去幫子女計劃大學嘅申請及搜集資料又何嘗唔係違背IB嘅原意.  作為詢問者, 思想家冒險者, 他們不是應該主動獨立揾依方面的資料嗎?

Good and interesting reply.

I voiced it out as I see more and more university students go for university-tuition , no matter they are from NSS or IB or GCEAL ........ an interesting trend.

Eventually, I collected info about IB is for my curiosity more than to make the decision for my son, he studied either IB or NSS, not me. He made most of his decisions by himself after evaluating different sources of info and options, included my suggestion(s). I played a supporting role instead of decision maker.

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我睇唔出高中課程有咩係深到自己睇書都唔會明,問下老師都唔會明。如果學生target 入神科,但會睇唔明書本,
,問老師都唔明,而要去補習,會係一個聰明學生?我勸佢都係放棄入神科吧,自學能力都無,跟本唔配讀大學。

how about unfortunately certain teacher(s) at school are not as good, and hence seek outside-of-school guidance?

ANChan59 發表於 15-1-5 13:32

我只係亂咁噏, 請勿介意.  We are all grateful for all the information and advice you share with us.

caa 發表於 15-1-5 14:24
how about unfortunately certain teacher(s) at school are not as good, and hence seek outside-of-scho ...

Certain teachers at school are not as good 都已經唔算係 unfortunate, 走堂無教唔在講, 教錯 exam syllabus 都試過.

引用:Quote:ANChan59+發表於+15-1-5+13:32+回覆+

原帖由 bobbycheung 於 15-01-05 發表
我只係亂咁噏, 請勿介意.  We are all grateful for all the information and advice you share with us.  ...
I know we just shared different views and respect others views.

I don't have hard feeling, don't worry.

ANChan59 發表於 15-1-5 19:35
I know we just shared different views and respect others views.

I don't have hard feeling, don't w ...

如果個個好似你, BK多美好 .

引用:+本帖最後由+bobbycheung+於+15-1-5+19:42+

原帖由 bobbycheung 於 15-01-05 發表
蒲咗EK咁多年,對大家都有一些瞭解,點會個個啱晒。

我估你指EK,而非BK!

實話實說,兒女11年的中小學生涯,首9年 - 自學自理成績理想。最後1年的ib 課程,2個都有補習。
原因,學校新,老師經驗不多。他們修的幾科即使比埋markscheme 亦完全不能看得出你做得好定唔好,當老師話唔夠好,兒女get 唔到點解唔夠好,我唔識,於是搵人幫。
兒女去補習,我認為是被其他派別高人指點啟發,令思路更清晰而已,他倆絕非去被 spoon feed。
我問他倆,要錢架,有用嗎?個仔答,有人幫手溫故知新,實有用架。對某一科來講,他清楚知道自己究竟答得點解好,點解唔夠好。
問個女,個女直情話重拾某科信心。
我不會說學校或老師唔好,事實上我感激學校既,但我會說世界好大,高手處處。

del.

天生聰明過人,記憶力高, 只係佢地好彩, 條命生得正啫.  有d人無佢地咁好彩嘅, 走去補習, 將勤補拙, 都無問題架.  況且唔係人人都以讀所謂神科為目標.

其實所謂神科, 只係香港人當佢地係神科啫.  依個世界好大, 又或者有d人嘅志願係申請比所謂神科更難入嘅大學呢.  Harvard and Yale 家吓嘅收生率係5%至6%. 我估就算神科嘅尖子亦都唔係一定考到.  如果依d尖子選擇唔讀神科而走去報 Harvard or Yale etc., 話唔定佢地都走去補習或者揾埋 admissions consultant都未定

有人覺得補唔到, 有人覺得有幫助, 其實最好就係"同枱食飯, 各自修行", 各自努力咪OK囉.
其實依個世界, 天生聰明與否唔係最重要, 最重要係努力.

對,我也有相當多這類朋友,我的年代我成長的地區補習太奢侈了,感恩遇上了一群恩師,很多帥兄弟均能被啓迪上流。但不幸也曾碰上庸師,我們那時候只有自求多福了吧。真人真事 - 我的預科年代 , 某科 , 全班同學也是靠自己讀, 沒有一個同學聽那老師唔知講乜一塌糊塗發噏風。

抱歉我絕不同意套板的認定 - 孩子補習 => 不夠聰明 => 反正不夠料,請勿染指某些科了。

大家的孩子有曾遇上功課上的困難嗎? 大家有跟孩子溫過功課嗎? 那跟補習有甚麼分別? 要是孩子向家長求教,除非家長自己不懂吧,會有家長拒絕孩子嗎?“你夠聰明應該可以自己看書本自行解決。還是看不懂嗎?我也不會教你,你不夠料就無謂勉強繼續讀了。”有家長會這樣對自己的孩子嗎?不可能吧.

一家人一家事,某某要補習原因可能很多,補習亦有不同的程度 , 那可一概而論。

我見我的同事因為孩子考試而請假是頗惋惜的,考試才去溫習能幫上甚麼忙? 我亦反對給孩子對功課,反正條條數學均會由家長覆核過, 那孩子還須用心去作業嗎? 這類型的補習我亦會說是拔苗助長。

我說的補習 , 是要求孩子自理自學 , 透過不同的渠道, 不同的老師去啟迪思維 , 為甚麼要否定補習的意義?

不同意補習是將勤補掘,勤力的話,正路是睇書做卷有唔識問老師,如果定期去上補習班,等老師brainstorm你,是捷徑的方法。不過,有人勤力有人懶,有人聰明有人蠢。既然dse 都有補習班,我想ib 補習都會有存在價值。
但我周不時都將讓孩子自學的概念反覆提醒自己,我好少詳細解答小朋友問題,反而叫佢地自己上網查。網上資源豐富,有時都學到out 晒syl.,但就養成佢跟大部分同學不同的學習方式。

回覆 samsam123321 的帖子

我女冇補習,但我知她有同學有補。
我唔認為一定不必補,每個人能力唔同。例如有些人數學較弱,老師解釋的方法未必明,但有時用另一個方式去教,可能會較易明。另一方面,有些人數學強,但語文能力較弱。
其實退後一步,就可以看得較客觀。
IB stress that we should be open minded. So may be we should be more open minded with tutoring as well.

其實有時真係唔到你唔補架. 老師時常走堂兼無敎, 咁點好呢? 將勤補拙, 有時唔係補自己嘅拙, 而係補返老師嘅拙. 講開又講, 你見過開學後, 大半班同學突然集體轉科未? 又或者由SL轉去HL? 大家都唔明點解咁多同學突然改變主意, 對某科目突然產生極大興趣? 查實依d集體逃亡都係為咗避開某個老師. 死未?
當然唔係所有老師都差, 有d係好及盡責嘅. 但亦有個別同學係好渴望考滿分或者接近滿分. 咁對於依d同學嚟講, 可能佢地覺得補習會另佢地更有把握攞到高分, 咁咪去補囉.
每個人嘅環境及要求都唔同, 好難一概而論. 當自己放在別人嘅環境時, 可能就會明白別人為什麼這樣做.

武航 發表於 15-1-8 19:18
對,我也有相當多這類朋友,我的年代我成長的地區補習太奢侈了,感恩遇上了一群恩師,很多帥兄弟均能被啓迪 ...
出完trip回來, 看到這個post,真係好中point我都唔想小朋友讀書辛苦,但十分同意"要補習原因可能很多,補習亦有不同的程度 , 那可一概而論。"!!!!!

老實說,做家長的都係想見到小朋友有進步。唔係每個家長都一定會迫他們的小朋友做功課溫書學這學那到凌晨12點才可休息。補習都只希望小朋友上課時遇到的問題可以解決,不需要帶著問題一級一級升,令問題愈來愈大,令小朋友可以跟上進度或可比進度快一點點,讓後來學的知識更易吸收

ANChan59 發表於 15-1-5 13:32

請問他最後讀IB,抑或DSE?
‹ 上一主題|下一主題