用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 偷步研究中學讀書方法
樓主: eviepa
go

偷步研究中學讀書方法 [複製鏈接]

回覆:KoWY72 的帖子

你眼紅樓主?

多謝樓主無私分享!

回覆:偷步研究中學讀書方法

好心急

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

引用:+本帖最後由+eviepa+於+14-11-27+22:33+編

原帖由 eviepa 於 14-11-27 發表

各位家長,雖然你們的子女大部分都是小學生,但不久都會升中 ...
先收藏,再慢慢細閱,謝謝你分享!

Eviepa, 謝謝分享,先收藏!你吾係答應個女吾公開成績的嗎?

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

唔會公開佢全部成績。如有需要,可以講部分。

//樓主個啲心得係抄抄埋埋以前個高手發表啲心得及觀點//

大家注意,似乎聰明仔爸(KoWY72)所講既以前個高手就是指自己。我淨係知佢有個資優仔,原來佢仲有個蠢蠢地既小朋友,仲唔知佢響邊發表過點樣教呢個小朋友既野可以俾我抄呢?

聰明仔爸(KoWY72)

「我的孩子的學業成績比你的好很多,所以我的方法就必定比你好,你沒資格在這裡分享。」

以上的是你其中一個慣常用的論點,正如我所在前面所說,這歪理從來未見有任何網友附和過,但已經被不知多少人駁斥過,不過,你依然經常用。

話口未完,你看有多少網友對用你這論點表示反感?

你一向知道,我不會像你那麼低莊,用幾個名去虛張聲勢;我也沒有PM叫網友們反對你的論點。這裡所有反對你的,都是網友們自主行為,可見你的論點是多麼的薄弱。

如果你衰贛居,以為這論點是好觀點,這還好,因為不涉道德操守問題。但問題是,以你的思維能力,你不可能不知道這論點是歪理,而這歪理最符合你的利益,於是,你便樂此不疲地不斷重複這歪理。

正如前面網友所講,品德比學業成績重要,如果品德未達基準,談甚麼教仔心得呢?

以你的性格,只要對你有利的歪理,你會不斷應用。好,這條題目正好用來教提醒你,有無數網友對你這論點很反感。以後你在甚麼地方用這論點企圖消滅網友聲音的話,我就會引此出來。

從前你的劣績僅是少撮資深網友知道,其他人不大清楚。例如前幾天你對longlokma傲慢無禮,她還以為是J君。你對很多網友的出言不遜,很多人都不知是誰的所作所為,所以你的劣績未能顯示於眾人面前。

不過,情勢是會變的!

引用:+本帖最後由+KoWY72+於+14-12-4+16:03+編輯

原帖由 KoWY72 於 14-12-04 發表
你好自大喎

真係有料嘅,有D自大都唔出奇!
但自大也可和平討論,知識同時也要有修養!

引用:真係有料嘅,有D自大都唔出奇! 但自大也可

原帖由 wan_sosin 於 14-12-05 發表
真係有料嘅,有D自大都唔出奇!
但自大也可和平討論,知識同時也要有修養!

...
其實係唔係因為太過自卑呀?

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+14-12-05+發表

原帖由 moondream3003 於 14-12-05 發表
其實係唔係因為太過自卑呀?

每個人都會有自卑同自大嘅一面!
其實樓主同佢個對頭,都係有料嘅人!
但男人天性比較愛競爭,因為咁,男人事實會有更大動力向前!
記得梁生同唐生都爭得很精采!
但爭之餘,要記得為乜嘢要爭!
相信係EK,大家都係想培養良好嘅下一代!

大家一睇就大概估到啦, lisinchi又係聰明仔爸另一個化名。我唔知佢記錯定亂噏,我曾經試過一次向佢請教閱讀問題,係公開問,唔係私底下問。

我唔似聰明仔爸,自以為乜嘢都識。有疑問,向人請教係我偶然會做既動作。

聰明仔爸覺得用第一個網名唔夠力,而家用第二個,唔知幾時用第三個?

引用:大家一睇就大概估到啦,+lisinchi又係聰明

原帖由 eviepa 於 14-12-08 發表
大家一睇就大概估到啦, lisinchi又係聰明仔爸另一個化名。我唔知佢記錯定亂噏,我曾經試過一次向佢請教閱 ...
對!覺得自己有過人才智無問題,但無需覺得別人蠢!
不恥下問是美德!
我哋都希望小朋友願意發問!欣賞別人強項!
以身作則,是育兒真理之一!

lisinchi 發表於 14-12-8 16:27
兩個實力懸殊,怎可相提並論及邊到有得比。
兩個爸爸都是差不多年齢,同一年代在香港土生土長讀書,一個學 ...

其實,就算「當」你說的全部是事實,一個仍然在分享教育心得,另一個除了說自己如何優秀外便沒有再分享,現在要比較實力和說服力,應從何說起?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

lisinchi 發表於 14-12-8 17:20
唔好亂估,係我返去問妹夫,証實他兒子(即我之前post那英文故事之作者)是你所講的人,而妹夫跟我説,你 ...

我曾經係舊 post 見有網友提過一次 "聰明仔爸爸" 已出書並有 link 顯示書名, 當年自己新手, 只 "收藏" 該帖但沒有 copy & paste 留底, 後來該網友 "禁止訪問", 書名亦失傳.

可唔可以問下係你 "妹夫" 佢本著作書名, 我好有興趣想睇睇, 同埋邊度仍有得買呢!

不喜歡 "聰明仔爸爸"網友, 不喜勿插! 先謝
‹ 上一主題|下一主題