用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 yamaha 82z saxophone
樓主: Mikeyuen
go

yamaha 82z saxophone [複製鏈接]

貢獻勳章

YAS 62 夠用到8級. 我個人吹過82, 同62分別唔大, 價錢又貴D, 唔抵! 如果係有錢, 就一次過買 875 Custom. 雖然 82 都話係 Custom, 但拎上手已經有分別, 再吹埋直頭有對比!

Conn Selmer 係國內生產, 免!  Selmer (Paris) 先係正宗法國製造, 淨係睇價錢都知, 最平都接近4萬.

台灣比大陸好, 因為好多大牌子都係搵台灣代工生產低型號樂器, 所以台灣佬有外國品牌的技術. 但唔知點解, 反而台灣的自家品牌的低 model 又轉去大陸造, 所以要睇清楚. 台灣可試 Juipter / P.mauriat

大陸牌子唔好問我, 得個樣, 好快現形.

老師可能會建議你買某牌子, 如果你唔識, 可上嚟問下. 因為老師都要搵食, 可能幫琴行出貨賺佣, 但未必係最好.

小心D日本名的牌子, 可能係大陸做. 以下可以推介一D非國產牌子:

(Japan)

Yamaha Custom 875EX
Yanagisawa
Forestone

(France)
Selmer (Paris)
Buffet

(Germany)
Keilwerth

(Italy)
Rampone & Cazzani

joemyt 發表於 15-1-4 00:52
YAS 62 夠用到8級. 我個人吹過82, 同62分別唔大, 價錢又貴D, 唔抵! 如果係有錢, 就一次過買 875 Custom. 雖 ...

我支Conn Selmer係越南造架!

貢獻勳章

回覆:yame 的帖子

以前分美國 Selmer 同法國 Selmer, 美國 Selmer 出名鋼水好,美國 college band 最鍾意,但個tone 唔係咁好。Conn 以前亦有出 sax,  有成 100年歷史,之後比 Selmer 收購,改名 Conn Selmer. 但質數只係初階,上唔到大檯。真正professional model 的Selmer,  係法國做,每支都唔同,價錢至少三萬尾。

回覆:joemyt 的帖子

其實對初學者來説,只要不太劣便可,我都是買支中国蕭山,仿Yamaha 82Z A貨給兒子算了,一套約1800元。

回覆:Mikeyuen 的帖子

自己吹过,都唔錯,只是用氣太緊時,會低音变成高8度!我唔識吹,但覺得很響及反應快!

回覆:Mikeyuen 的帖子

我在網上看到近来外国也對中国產的评價不差,但不是全部產品。

momo234 發表於 14-12-27 11:14
我老師都叫我幫仔仔換過支新,但我仔從來未考試,佢話我地用緊個支連3級都考唔到喎,是否真的會3級都考唔到 ...
請問你兒子用咩牌子, 3級都考唔到?
希望每天開心渡過 ;-)
‹ 上一主題|下一主題