用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 就近 VS 長途 上學
樓主: micdiana730
go

就近 VS 長途 上學 [複製鏈接]

回覆:就近 VS 長途 上學

元朗邊個位先?如近西鐵都可以考慮。但自己送一定好過校車保母車,因時間太長啦。。我自己都住元朗但無打算搭校車,會自己開車送。我唔係咁抗拒喺元朗讀,其實都唔係間間都咁多b6, 睇你讀邊間。有學劵嘅相對會多啲。我都報左元朗同九龍,最後等出offer再決定。你老婆好似對元朗好有偏見咁,如果係咁唔好搬入黎啦。元朗都有好多好有質素同貴價嘅屋苑架!

引用:Quote:原帖由+micdiana730+於+14-09-17+發

原帖由 vechibi 於 14-09-17 發表
我十卜你
多謝!
我唔係話想睇下究竟邊個啱,邊個錯,我只係想係無徧見嘅情況下大家好好商量,揾出一個對個囝健康快樂成長最適合嘅方法。

引用:+本帖最後由+Christine520+於+14-9-17+19:5

原帖由 Christine520 於 14-09-17 發表

樓主,我都好明白你嘅處境同心情,因為我係住天水圍的 ...
我明白呀,我小朋友都係7點就起身,但因為太太希望佢讀全日班,夜晚就等到我地收工先接埋小朋友一齊返屋企。
我覺得咁樣嘅話就太長喇,其他小朋友4點放學,我個囝就要自己等多幾個鐘,咁好似好慘咁。而且等到我地收工再去接,返到屋企就會好夜,跟住夜晚又會有婆婆同嫲嫲過黎同佢玩,我驚小朋友唔夠時間休息。

我覺得不是小朋友早起與否的問題,是要浪費時間在車程的問題,如坐校車更長,我囝囝離我們住的地方只有十分鐘不到的車程,乘校車已要三十分鐘車程,對於一個兩歲的小朋友真的太慘,也可能因此不想返學!

回覆 micdiana730 的帖子

其實點為之"害"左個小朋友呢?如果去咁遠讀全日.即幾乎朝8晚7在外面
回家仲要食飯沖涼陪爺爺嫲嫲公公婆婆玩
真係要考慮下小朋友能否應付得到

引用:Quote:原帖由+Christine520+於+14-09-17+發

原帖由 micdiana730 於 14-09-17 發表
我明白呀,我小朋友都係7點就起身,但因為太太希望佢讀全日班,夜晚就等到我地收工先接埋小朋友一齊返屋企 ...
小朋友咁細,就搞到好似大人返工,真係三思再決定。

如果返全日我就覺得唔係咁好喇!

micdiana730 發表於 14-9-17 17:06
因為外母一家搬入元朗,而太太睇過外母新屋後亦好鍾意,加上我爸爸媽媽一直都係住係元朗。
商量搬入元朗時 ...

你剛剛簽完租約﹐
當你一年生約一年死約﹐
你 apply 學校得來、收在生、開學﹐
死約都過了﹐
到時咪搬番出九龍;

你同你太太講﹐
唔搬出九龍就讀番附近的學校﹐
佢想小朋友出去讀就要搬﹐
就係咁簡單;

當然大前提係你小朋友真係有九龍心儀學校的offer。

micdiana730 發表於 14-9-17 21:21
我明白呀,我小朋友都係7點就起身,但因為太太希望佢讀全日班,夜晚就等到我地收工先接埋小朋友一齊返屋企 ...

哩個 Plan﹐
你地真係要搬番出來﹐
你太太似乎無視在自己都會疲倦的。

本身小朋友番全日班﹐
家長放工才接不是太大問題﹐
問題係家長放工、撲去學校、再一齊番屋企﹐
就當自私D未諗小朋友﹐
你太太當自己係鐵人?!

引用:Quote:原帖由+Christine520+於+14-09-17+發

要check check, 學校接放學有限定時間,睇睇趕唔趕到接小朋友。

醒目開學勳章

首先,list down會報邊d學校,包括九龍同元朗,有邊d學校值得你小朋友坐咁耐車,附近又有邊d學校值得報,就算讀4年都勉強可以
然後就去報名,收咗先決定出年搬唔搬返出九龍,或者荃灣/大圍都好d呀!

不過,你個係8月b,你預咗唔係咁多學校會收,除非小朋友好smart

引用:Quote:micdiana730+發表於+14-9-17+21:21+

原帖由 siumak 於 14-09-18 發表
哩個 Plan﹐
你地真係要搬番出來﹐
你太太似乎無視在自己都會疲倦的。
極同意,我之前就係諗住自己送個女番學,再番工,其實送個女番學都係45分鐘再加自己番工45分鐘,共個半小時,但我捱唔夠一個星期就投降,實在太辛苦。因為我仲要早起身準備少少早餐,再叫醒個不情願番學既女,同佢換校服,tum佢番學,日日打仗咁!

引用:Quote:原帖由+siumak+於+14-09-18+發表哩個

原帖由 liliankaykay 於 14-09-18 發表
極同意,我之前就係諗住自己送個女番學,再番工,其實送個女番學都係45分鐘再加自己番工45分鐘,共個半小時 ...
咁現在點?

總有啲人,係唔試過唔會覺得有問題嘅!話俾你太太聽,出九龍讀可以,但頭兩個星期佢要自己帶個仔返學放學,如果觀察兩個星期都無問題嘅,咪繼續囉,發覺唔得嘅,一係退學等k1,一係轉校。

liliankaykay 發表於 14-9-18 09:53
極同意,我之前就係諗住自己送個女番學,再番工,其實送個女番學都係45分鐘再加自己番工45分鐘,共個半小時 ...

因為我正正就係哩批放工去接全日班小朋友放學回家的家長之一﹐
屋企沙田學校九龍塘﹐
都算只係隔在條隧道﹐
可以一程車過的話都還好了﹐
如果要轉車﹐
直頭要我命~

樓主係九龍塘 Vs 元朗﹐
我無話可說;

仲有﹐
全日班學校好大部份最最最遲要六點前接﹐
我好彩可以放早﹐
最快都要五點半先至到學校﹐
其實五點半已經可以放剩一、兩個小朋友架咋﹐
唔知樓主太太幾點放工呢??

引用:Quote:原帖由+liliankaykay+於+14-09-18+發

原帖由 lovebb2 於 14-09-18 發表
咁現在點?
原本搭校車要50分鐘(我同個女行路+地鐵要45分鐘,但搭校車仲耐),我女一開始又未適應搭校車唔肯搭,覺得好似自己送好d,但唔洗一星期辛苦到病左。後來安排由我早d番工的老公帶囡囡去奶奶度(同區但15分鐘路程),响响奶奶處食早餐換衫搭校車,仲可以遲20分鐘上車,校車車程只係30-35分鐘,所以真係好睇上校車係咩地方,同埋校巴安唔安排到!

liliankaykay 發表於 14-9-17 13:10
剛剛女兒N班要搭校車,我女係大B九月開學都近2.5歲,同係九龍區搭校車都要45分鐘,如果有得揀真係想近d。你 ...

Agree!

引用:首先,list+down會報邊d學校,包括九龍同元

原帖由 kerkermui 於 14-09-18 發表
首先,list down會報邊d學校,包括九龍同元朗,有邊d學校值得你小朋友坐咁耐車,附近又有邊d學校值得報,就 ...
心水清,八月B,可能真係唔駛煩

引用:請大家俾啲意見, 我小朋友係8月b+,+今年1

請大家俾啲意見,
我小朋友係8月b , 今年1歲,住元朗,諗住報下年2015全日N班。
個半鐘車,如果校車點對點,你預小朋友一定瞓,而個頭就及下及下,對條頸好大影響

引用:總有啲人,係唔試過唔會覺得有問題嘅!話俾

原帖由 Shangrila 於 14-09-18 發表
總有啲人,係唔試過唔會覺得有問題嘅!話俾你太太聽,出九龍讀可以,但頭兩個星期佢要自己帶個仔返學放學, ...
好同意,任何事都係'講時容易,做時難'! 元朗去九龍塘。。。我實在不敢想像一個小孩自2歳開始就要長征,如果樓主太太咁堅持連N班都一定要出九龍塘讀,可以肯定這個只是開始!先不討論是否開心童年,認真傾傾她心中長遠的理想藍圖,如她堅信只有九龍才有好的學校,你沒有選擇,確實要搬出九龍。

現解決方法,正如其他媽媽所講,先傾下報邊間學校,照報照in, 如果囝囝真係咁叻叻考入,咪俾佢讀試吓囉,事實勝於鴻辯,到時就知work唔work. 只係可能會辛苦左囝囝,而且小朋友好直接的,如果佢真係唔鍾意呢個安排,佢一定會用佢的方式話俾你地知

‹ 上一主題|下一主題