用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴好唔好...
樓主: coyrachel
go

劍鳴好唔好... [複製鏈接]

引用:我淨係知劍鳴係“爭崩頭幼稚园“中,唯一一

原帖由 zoezebra 於 14-09-04 發表
我淨係知劍鳴係“爭崩頭幼稚园“中,唯一一間填form唔洗填父母讀過邊間小學架囉!

...
講得好!呢樣野已經值得我咁buy呢間學校。好多學校會問父母讀咩,因為如果宗教分加舊生分可以穩入一d名校,即使表現唔係最突出佢地都會俾offer呢d小朋友。人生....就係咁鍾意標籤化......小朋友都不能倖免。唉。劍鳴份問卷真係問關於小朋友嘅野,我覺得好難得呀。

coyrachel  以小朋友為中心, 聽落去, 呢間學   發表於 14-9-6 17:56

回覆:劍鳴好唔好...

我小朋友讀KM,當時填表冇問父母學歴同讀邊間學校,班中亦認識有N無家長。其實學校interview好睇小朋友表現同家長誠意,大家不妨試下先,KM的確是好學校,值得家長考慮。

keep-calm 發表於 14-9-4 17:36
請問KV、SC 、HKPS 有冇教深教快?
KV 都好似係K1下學期寫字SC就跟足 K2寫字嘅
hkps應該都係 K1下學期

其他嘢,你預SC以往係無教深,但聽聞近年中文加多嘢,你要問SC家長
KV就一定教深咗,但唔清楚去到邊,起碼一早要默書先

以我幾年前做比較,SC其實係課程適中,無乜點教深到嘅,但hkps KV就會

隨遇而安

引用:Quote:keep-calm+發表於+14-9-4+17:36+請問

引用:Quote:keep-calm+發表於+14-9-4+17:36+請問

原帖由 crispin 於 14-09-05 發表
KV 都好似係K1下學期寫字SC就跟足 K2寫字嘅
hkps應該都係 K1下學期
多謝回覆!有冇最近用家家長可以再補充下?另LH 係咪都係谷?

回覆:ginababe 的帖子

N無都節衣縮食讀KM,精神可嘉

coyrachel  起碼, 唔睇家長背景, 真係以小朋   發表於 14-9-6 17:49

其實, 我都會考慮報KM, 因為我想我仔服從性高D, 深, 嚴我係OK 既...

引用:Quote:原帖由+zoezebra+於+14-09-04+發表我

原帖由 terterarashi 於 14-09-04 發表
講得好!呢樣野已經值得我咁buy呢間學校。好多學校會問父母讀咩,因為如果宗教分加舊生分可以穩入一d名校, ...
有朋友個仔讀SC,個仔表現麻麻,但因為家姐之前係SC讀,所以收左。公平與否見仁見智

引用:我唔係好實際知喎﹐我淨係覺得佢地比較喜好

原帖由 siumak 於 14-09-03 發表
我唔係好實際知喎﹐
我淨係覺得佢地比較喜好屋企講英文為主的小朋友﹐(係我覺得)
同埋屋企家長都有D家底的 ...
我係KM家長,但不是打手。只想給大家參考。
我們沒有家底,家裡主要用廣東話溝通。

TwogirlsMama 發表於 14-9-25 09:33
我係KM家長,但不是打手。只想給大家參考。
我們沒有家底,家裡主要用廣東話溝通。

...
謝謝你的資料, 請問現在幾錢一個月學費? 雜費, 校車費, 茶點費貴嗎?

Thanks!

kerkermui  自備茶點架  發表於 14-9-25 10:45

回覆:劍鳴好唔好...

請問kM PN要認字嗎?PN定K1 開始phonics?

kerkermui  N班要認字  發表於 14-9-25 10:45

引用:Quote:TwogirlsMama+發表於+14-9-25+09:33+

原帖由 yiu_mimi 於 14-09-25 發表
謝謝你的資料, 請問現在幾錢一個月學費? 雜費, 校車費, 茶點費貴嗎?

Thanks!
唔好意思,只記得大約 :  千幾雜費,半年一次,茶點自己帶,學費約四千。若不正確,請其他KM家長糾正。謝謝。

引用:Quote:原帖由+yiu_mimi+於+14-09-25+發表謝

原帖由 TwogirlsMama 於 14-09-25 發表
唔好意思,只記得大約 :  千幾雜費,半年一次,茶點自己帶,學費約四千。若不正確,請其他KM家長糾正。謝謝 ...
學費$4180

引用:請問kM+PN要認字嗎?PN定K1+開始phonics? +

原帖由 keep-calm 於 14-09-25 發表
請問kM PN要認字嗎?PN定K1 開始phonics?
我女而家讀緊km PN, 認緊「人、日」,我見其他學校PN都係咁上下,無咩特別

引用:劍鳴好唔好...

原帖由 coyrachel 於 14-09-02 發表
劍鳴好唔好...
其實一間幼稚園好唔好,真係睇你要求咩。係我心目中,KM排第一,考到真係好開心,其他名幼offer都放棄了(不點名了,費事俾人話踩其他學校或我是打手)。我要求的是活動教學與傳統教學並存,而希望小孩子仍然比較自律而非公主王子病那種,綜合一些小學老師意見,雖然Km不是樣樣最好,但真係相對平均,亦不要求父母非富則貴,加上又多親子活動,我可以多多參加,所以即使朋友叫我既然有這個那個名幼offer 給你選,當然選那個啦,km不是不好,但那間真的超好呀!有時,父母的要求跟老師的要求怎會一樣?老實說,大部份老師這麼喜歡kv生,就是因為個個都可乖乖坐又自律又學業根底好,但對我來說,快樂的童年比一切重要,創意亦很重要。父母本身一定要清楚自己要求什麼,想小朋友變成什麼,才會懂得真正如何去選學校。真心想小朋友好,並非人講咩名幼就跟風去爭,這跟問所謂專家拎number買股票無咩分別,看看open day, 感受下義工家長表現同態度,仲有面試時看看老師的態度,很容易有所得著。希望大家都揀到岩自己小朋友嘅學校!

引用:Quote:原帖由+coyrachel+於+14-09-02+發表

原帖由 terterarashi 於 14-09-26 發表
其實一間幼稚園好唔好,真係睇你要求咩。係我心目中,KM排第一,考到真係好開心,其他名幼offer都放棄了(不 ...
Thank u for sharing! Now I have some idea how to choose the right nursery/kindy for my child!

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 terterarashi 的帖子

估唔到除咗我之外,KM仲有super fans!
哈哈~

响呢間學校出入5-6年,唯一不滿係老師轉得快!我已經唔會激讚呢間學校,最愛嘅老師都走埋,但硬件不變,不過感覺上,K2功課比3年前多...怕做功課嘅家長小心!

恐龍家

terterarashi 發表於 14-9-26 16:24
其實一間幼稚園好唔好,真係睇你要求咩。係我心目中,KM排第一,考到真係好開心,其他名幼offer都放棄了(不 ...
Thanks for your sharing...

我小朋友今年N班,因為開學頭嗰幾日係可以陪住小朋友上課的,所以可以從中睇得到上堂嘅模式,流程同老師點樣對學生,仲可以認識到同班嘅家長!
小朋友自己上課的第一個星期,老師每日都會打電話比家長告知小朋友上學嘅情況,之後再隔兩星期之後再打電話比家長,告知家長佢哋嘅小朋友嘅進度!老師真係好細心,我B啲衰嘢全部比佢講中哂!

引用:回覆+terterarashi+的帖子 估唔到除咗我之

原帖由 小曳人 於 14-09-27 發表
回覆 terterarashi 的帖子
其實,每間學都有不足。我有不下十個中學朋友,都在大家心中的神校小學或中學任教,但他們自己說如有小朋友,都不會送他們到自己學校。小曳人,其實選讀km的家長,很多都將km放在1st choice 的,而不是其他名奶不收才揀km. 說老實話,Km英文不及st cat 深,中文可能不及kv 好,課外活動可能不及維記或國際學校多,但每樣感覺都讓我很舒服安心。老師轉得快的確令學生難適從,但我今年仍看到很多好老師,沒教我女的都會叫我女的名,細校就有呢個好處。我朋友說,有些名幼師資深的老師,反而會變得很求其很老油條,後生的反而有種passion和那一團火,要平衡要取捨,沒有最好的幼稚園,但有最適合家長需要或切合小朋友性格的幼稚園:

‹ 上一主題|下一主題