用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問東區同將軍澳嘅小學差幾多?
樓主: adaguo1016
go

請問東區同將軍澳嘅小學差幾多? [複製鏈接]

回覆:請問東區同將軍澳嘅小學差幾多?

咁我想問如果將軍澳同觀塘區比,邊區好啲呢? 下年亞仔要抽小學,但唔知邊區比較好,黎緊仲有妹妹

hehababy 發表於 14-9-3 18:15
咁我想問如果將軍澳同觀塘區比,邊區好啲呢? 下年亞仔要抽小學,但唔知邊區比較好,黎緊仲有妹妹

...
如果考諗埋中學網, 應該全港島, 同九龍都比TKO好
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hehababy 發表於 14-9-3 18:15

...
小學計, 官塘一線又有父分的人太多,  如"少強" 同藍循,   相對TKO 都有FC, WWS, 等, 如果你只是15分, 我不覺會TK比TKO 易抽心水.  另TKO 有好多私樓的出左去外區, 番在TKO 抽的人不知同KT 的比數.   
睇中學,, 官塘就真是會比較多不同banding 的中學可選, 好似好些.

醒目開學勳章

我由TKO搬東區,校網我覺得一定係東區較好。

HaYi 發表於 14-9-3 19:03
小學計, 官塘一線又有父分的人太多,  如"少強" 同藍循,   相對TKO 都有FC, WWS, 等, 如果你只是15分, 我不 ...

咁其實如果第日報中學, 係咪一定要跟返小學個網架?? SORRY, 新手乜都唔識....

醒目開學勳章 王國長老

hehababy 發表於 14-9-4 15:31
咁其實如果第日報中學, 係咪一定要跟返小學個網架?? SORRY, 新手乜都唔識.... ...
可跟學校網, 亦可申請跟屋企

回覆:hehababy 的帖子

跟小學或居住地址,如小學係弱區去強既區份(地址)不過有機會降級!

醒目開學勳章

引用:西湾河好似係14網,我阿嫂住鯉景湾都跟14網

原帖由 vnghk0001 於 14-09-01 發表
西湾河好似係14網,我阿嫂住鯉景湾都跟14網,舊基湾係16網。
no, 要睇係住西灣河邊度,14同16係一條街之隔

引用:Quote:原帖由+vnghk0001+於+14-09-01+發表

原帖由 puffy0305 於 14-09-04 發表
no, 要睇係住西灣河邊度,14同16係一條街之隔
係,得嘉亨灣,鯉景灣唔計入西灣河校網

josechan  嘉亨灣,鯉景灣都係14網,逸濤灣   發表於 14-9-21 20:56

我家住tko,大女上年就跨過東區扣門,理由是升學前景問題,因為東區英中數量比tko多好多,目前tko英中只有2間

tcy08 發表於 14-9-21 13:48
我家住tko,大女上年就跨過東區扣門,理由是升學前景問題,因為東區英中數量比tko多好多,目前tko英中只有2 ...

好似有4間

小學黎講, 我覺得TKO都幾多幾新既學校同千禧校舍, 東區學校會唔會較舊呢?

其實而家多唔多保母車呢?唸住搬去將軍澳,但舊基灣有20分,如果收左唔知實際遠唔遠,仲有都怕舊基灣好谷呢

引用:其實而家多唔多保母車呢?唸住搬去將軍澳,

原帖由 SWEETANN 於 14-09-24 發表
其實而家多唔多保母車呢?唸住搬去將軍澳,但舊基灣有20分,如果收左唔知實際遠唔遠,仲有都怕舊基灣好谷呢 ...
舊基灣20分好大機會入,睇埋結果先再諗搬唔搬啦!

考慮清楚呀!東區D學校唔錯...

回覆:bobo101^*^ 的帖子

因為其實我住緊屯門,東區啲樓太貴,又無咩嘢可以選擇,所以tko 係退一步選擇,就算跨區唔成,tko 小學應該比屯門大量雙非好

ps 謝謝你的解答

引用:Quote:tcy08+發表於+14-9-21+13:48+我家住t

原帖由 Ivan_s 於 14-09-21 發表
好似有4間

小學黎講, 我覺得TKO都幾多幾新既學校同千禧校舍, 東區學校會唔會較舊呢?
東區都好多新校舍,好多上下午校拆做兩間學校,都係轉新校舍。

引用:因為其實我住緊屯門,東區啲樓太貴,又無咩

原帖由 SWEETANN 於 14-09-25 發表
因為其實我住緊屯門,東區啲樓太貴,又無咩嘢可以選擇,所以tko 係退一步選擇,就算跨區唔成,tko 小學應該 ...
唔計雙非問題,屯門學校唔會差過東區好多,屯門都有好多好既中小學。一定比將軍澳好得多。

引用:因為其實我住緊屯門,東區啲樓太貴,又無咩

原帖由 SWEETANN 於 14-09-25 發表
因為其實我住緊屯門,東區啲樓太貴,又無咩嘢可以選擇,所以tko 係退一步選擇,就算跨區唔成,tko 小學應該 ...
屯門應該唔夠北區多,東區都有好多新移民,區區都有b6, 同一香港,點避都難! 讀直資或私立,應該會少d b6。

bobo101^*^ 發表於 14-9-25 13:01
屯門應該唔夠北區多,東區都有好多新移民,區區都有b6, 同一香港,點避都難! 讀直資或私立,應該會少d b6。 ...
直資/私校b6都會有,不過是較有錢的一批,也有越來越多的趨勢,教養問題就看個人啦。有人財大氣粗,有人家境一般但非常彬彬有禮,要叫自己小朋友小心交友了。

回覆:ncdbcvf 的帖子

都同意,屯門都有好好小學,但屯門好多學校歷史悠久,大部份都20分揸手,我得15分,抽唔到,可以去到好極端,再者,我媽媽都住喺tko, 搬出去有個照應。。。。而且,我覺得生活設施會比較好。

‹ 上一主題|下一主題