用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 尤德夫人返來,仔是過度活躍症和專注力不足。 ...
樓主: jojo8303
go

[過動] 尤德夫人返來,仔是過度活躍症和專注力不足。 [複製鏈接]

換個角度睇,知道小朋友有問題,可以正式著手處理,或許是化解死結的起點。以前我都唔知阿仔專注力不足,咪成日鬧佢做功課發夢,成日整到阿妹嘈,同埋講野無禮貌。佢就會覺得成日俾人鬧,睇唔到自已的問題。

我為了他的問題也苦惱了很久,成日以為佢曳。直至一天老師說她可能有ADHD,我才正視這個存在已久的問題。最後下定決心,哦到佢同意戒口,做生物治療。其實小麥、蛋及奶,對這些小朋友真的有很大的負面影響。我仔,做生物療法幾個月,在情緒控制、說話太多及常遊魂的問題已見初步改善,胃口亦明顯好左。戒口係食少D食物種類,但胃口反而好左。好過食精神科藥物,搞到無胃口兼影響生長。

回覆:free_style 的帖子

我老公不想給仔吃藥,我也很矛盾。少吃小麥、蛋、奶,會有幫助嗎?這些都是仔每天必吃的,又是很中意吃的。小麥不能吃,那面包,餅乾就不能吃了,那就每天飯菜和水果。有人說吃魚油可以改善,有用嗎?如果在飲食上真的可以改善,那就太好了。是藥三分毒啊!

有幫助呀! 我兩個小朋友都戒口中。一個戒左三年,因為效果幾好,另一個亦因為有需要,而家戒左四個月。好明顯喎,做功課及好多生活細節上,鬧仔的頻率低左好多....但當然,仍然難盡完美的.....但起碼小朋友自覺俾人鬧少左,我同佢關係無咁緊張,大家有多些空間一齊玩下講下笑。我身邊有朋友都試緊,同樣反應正面。好過食精神科藥物啦。

回覆 IwanBB 的帖子

只要去家事蜜語,再選仔仔女女,便見到有加入群組,但需輸入帳號登入。我希宅大家在討論區多交流分享經驗,因照顧Adhd小朋友,實在要用許多心機和精神,真是需要同路人的支持和鼓勵!

我想問一問各家長,如果6歲前在健康申請接受評估監察計畫,有關評估結果將來會影響他派升小學嗎?

回覆 free_style 的帖子

可否提供一下生物療法資料?有沒有醫生介紹?

Tata188 發表於 14-9-4 18:31
我想問一問各家長,如果6歲前在健康申請接受評估監察計畫,有關評估結果將來會影響他派升小學嗎? ...
應該不影響的。

回覆 HaYi 的帖子

6歲之前可選針灸,效果非常好,同吃藥差不多,最主要是沒有副作用,安全,有些診所1百多一次,有些診所2百多一次

HaYi  已試過, 冇效.  發表於 14-9-13 18:01

我揾唔到“家事蜜語”,請問係邊?

回覆 HaYi 的帖子

請問你仔每天要服藥多少次呢?聽聞服一次藥只有效維持專注力3-4小時,我女現讀小二,番全日學,連放學要做功課,是否要一天服3次藥才足夠維持她專注力12小時呢?但她在學校時,誰可提醒她服藥呢?心急人上。

v38 發表於 14-9-12 19:07
我揾唔到“家事蜜語”,請問係邊?
me too~

可以試下做neurofeedback training, 我仔做緊有好大改善! 不過要一星期做3次, 時間絶對係一個問題!! 建議去聽講座了解下先。

IwanBB 發表於 14-8-27 13:03
回覆 RingoMum 的帖子

如何加入BK群組(家事密語/教仔教女/專注力不足孩子的天空)?

我也想了解如何加入?謝

家長真係苦自己知,我都想佢比人認同,唔想佢落後太後方。人地以為阿囡心散,唔投入,所以有時小朋友都唔同佢玩, 令到她不開心。但等政府要等成三、四年,時間太慢長。我都想個比佢睇私家醫生食藥,但係唔係由小一食到大? 我真係唔知點幫到她,我有時因為忘記帶功課、忘記取回字條等…都要四處想辦法補救,真得擔心她自我能力!好勞心勞力。

引用:我仔在尤德夫人做的評估。現在等見精神科醫

原帖由 jojo8303 於 14-08-16 發表
我仔在尤德夫人做的評估。現在等見精神科醫生。
東區?

我懷疑我的小一的孩子也有ADHD, 學校社工巳安排轉介見兒童精神科, 非常擔心, 成日上課不專心, 跟同學傾計, 鍾意那科老師就專心, 唔鍾意就玩對抗, 同小朋友相處不融洽, 時常作弄同學, 又不守規矩。

我都想加入群組。我個囡都係A仔同亞氏保加

真是找不到「家事密語」在哪?
‹ 上一主題|下一主題