用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 有無人去了真道書院interview
樓主: tracyching
go

有無人去了真道書院interview [複製鏈接]

回覆 little_yolky 的帖子

嘩! 你個女好勇猛喎

回覆 AgapePa 的帖子

程序相同, 但D問題唔難答

引用:Quote:little_yolky+發表於+14-7-7+13:42+

原帖由 AgapePa 於 14-07-07 發表
哈哈! 我個女上年考私小時,又係排隊時被其他小朋友攪, 要排隊尾, 雖然全部識答, 最後連Waiting 都無
...
Me too,個女玩Lego,其他組員唔比佢同另一個女仔玩,又推佢地,我女全程結局唔開心,無心情答問題,waiting都無。

回覆 ozoz 的帖子

其實係唔係考EQ多D呢?

NCSH 發表於 14-7-7 15:36
回覆 ozoz 的帖子

可能攪人個D小朋友係臥底測試員,

NCSH 發表於 14-7-7 15:26
回覆 little_yolky 的帖子

嘩! 你個女好勇猛喎
你就笑得落 不過, 起碼今次無打番人, 已經有少少進步。不過, 佢話嬲到張畫畫得唔好, 出嚟仲嬲爆爆。真心希望打人尖、推人同鬆人踭個幾位小朋友都入唔到2nd in 。

Nesdove  如果打人都入到,,間學校真係與別不同  發表於 14-7-7 16:02

引用:回覆+ozoz+的帖子 其實係唔係考EQ多D呢?

原帖由 NCSH 於 14-07-07 發表
回覆 ozoz 的帖子

我覺得係,𠹭次某校6份Lego 8人玩,其實要測試下佢地EQ等等。經過那一次,我同女兒傾,睇下佢睇法,引導下,我覺得係一個好經歷,成功與否,好多時係天意。

Nesdove    發表於 14-7-7 16:03

回覆:有無人去了真道書院interview

請問幾時會有結果

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+AgapePa+於+14-07-07+發表哈

原帖由 ozoz 於 14-07-07 發表
Me too,個女玩Lego,其他組員唔比佢同另一個女仔玩,又推佢地,我女全程結局唔開心,無心情答問題,waiting ...
點去解決困難都係考小一重要考慮,蝦人唔岩,俾人蝦果個點反應都好大影響。係喊丫,定打返人轉頭,定向老師求助,定冷靜同小朋友分析返?有學校會特登出挑戰題睇小朋友點反應。真係要好好準備

Nesdove  如果打人都入到,,間學校真係與別不同  發表於 13 分鐘前

可能老師睇唔到丫嘛

Nesdove   so poor  發表於 14-7-9 11:31

Charlotte_mom 發表於 14-7-7 16:12
點去解決困難都係考小一重要考慮,蝦人唔岩,俾人蝦果個點反應都好大影響。係喊丫,定打返人轉頭,定向老師 ...
但係呢樣嘢好主觀。
好似我大囡, 佢如果俾人蝦會行開, 雖然唔開心但唔會出聲。幼稚園老師話要改善, 因為要為自己爭取。咁好似我細女, 好嬲, 嬲到塊面上面寫住個 "嬲" 字, 以佢平時既為人, 無打番人 "自衛" 已經叫做識大體。唔通你叫個5歲小朋友响陌生環境度識打 999 報警? 我相信佢哋當時已經好不安, 仲要俾人打尖同鬆踭, 咁多人唔守規矩, 唔通逐個逐個同佢哋講? 大人等小巴俾人打尖都唔係次次出聲啦。我只可以教佢下次記得見到老師都要保持笑容同埋唔好影響答題表現。

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 14-7-7 16:22
但係呢樣嘢好主觀。
好似我大囡, 佢如果俾人蝦會行開, 雖然唔開心但唔會出聲。幼稚園老師話要改善, 因為要 ...
坦白講, 面試嘅野, 一, 真係靠主觀感覺, 二, 係relative speaking, 當一個小朋友處理得比較好, 自然有好印象 (例如, 唔還手已經比打人好, 識向老師求助又比嬲嬲好)
當然, 做父母, 緊係希望仔女去面試遇到班好對手, 可以刺激到最佳水準出黎, 雙贏, 但奈何世上係有小霸王, 就算唔為小一面試, 都要學識點去處理同面對呀, 加油

去小一面試,尤其係group interview,已經預咗會有機會遇到小霸王,所以面試前已經同個仔講定,如果遇到呢啲情況要點點點,總之最緊要唔好打交同埋黑面。

Charlotte_mom 發表於 14-7-7 19:02
坦白講, 面試嘅野, 一, 真係靠主觀感覺, 二, 係relative speaking, 當一個小朋友處理得比較好, 自然有好印 ...
點解佢咁唔好彩, 考幼稚園又遇到, 考小一又遇到。"命運, 是否支配一生, 而我不可拒抗, ........."

noplanner  聽完甄妮,不如聽埋翁倩玉:"命運是 ........."  發表於 14-7-8 16:10

似乎冇玩lego, 佢好彩...
好像有學校真找人做馬倒亂看反應.
真是見光死.

引用:似乎冇玩lego,+佢好彩...好像有學校真找人

原帖由 麥兜MaMa 於 14-07-08 發表
似乎冇玩lego, 佢好彩...
好像有學校真找人做馬倒亂看反應.
真是見光死.  ...
Logos我女無玩lego呀,至於搵人攪亂,我覺得d學校無咁得閉咁安排,其實d小時候一玩就有乜負面性格都好易露底。

記得聽講座, 有校話可能ga.

玩Lego, 又搵人攪亂係同區叧一直資,
簡介會講明多人一齊砌Lego, 而且Lego係唔夠分, 無人搶就擺多兩個落去砌.

麥兜MaMa  因此有無間并不是無可能的  發表於 14-7-8 16:09
麥兜MaMa  yes,  係另一間講的.

引用:玩Lego,+又搵人攪亂係同區叧一直資,+簡介會

原帖由 AgapePa 於 14-07-08 發表
玩Lego, 又搵人攪亂係同區叧一直資,
簡介會講明多人一齊砌Lego, 而且Lego係唔夠分, 無人搶就擺多兩個落去 ...
今年真道出咗個16歲嘅IB狀元

CHUNGMIU 發表於 14-7-8 11:32
今年真道出咗個16歲嘅IB狀元
今年IB 平均分: 38.4  超勁!
個IB狀元已經被牛津取錄

‹ 上一主題|下一主題