用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 㡬多歲會坐定定聽故事
樓主: socute
go

㡬多歲會坐定定聽故事 [複製鏈接]

回覆:㡬多歲會坐定定聽故事

其實講故事冇分年紀,細個唔識坐定會走開係正常,但只要你每日都講,比心機同佢講,比反應佢,講講吓佢就會坐定聽,一歲到一歲半講佢都有唔同反應,最緊要係睇你有冇回應佢,如果同一個故事聽得多,佢會喺不久將來喺你講嘅時候忽然答你一兩句,你會覺得好神奇,但其實佢一直有聽你講,只係佢之前未識答你
所以你只要堅持每日講,到一定時候佢就會講返到個故事裏面嘅野,加油

囡囡剛兩歲,喜歡自己揭書時形容圖片和請我講故事,到幾大個和如何使她開始留意文字呢?

回覆:winwin629 的帖子

我多數在圖書館借書,內容和小朋友日常生活有關,那時期想教什麼便借什麼,如生日前有關生日的書,想小朋友習慣刷牙時借刷牙書,游水前借游水的書。另外也借一些和情緒有關的書,如不要亂發脾氣,做什麼事會開心的書。我不會日借公主王子那類童話故事。

㡬多歲可以坐定定聽故事真系人人唔同。

最重要是不問回報,只求付出,總有一天小朋友會愛上聽故事,可以坐定定聽。

引用:其實个个小孩都吾同,只要keep住伴讀,總会

原帖由 mybabycullen 於 14-05-18 發表
其實个个小孩都吾同,只要keep住伴讀,總会受感染。我好彩,囝囝一开始接觸書已經好中意,大約十个月左右, ...
10個月

有時我地家長刀吾識點教,可能要出面老師教先得
‹ 上一主題|下一主題