用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 關於老師食嗮帶去的蛋糕 原來誤會
樓主: winniechow33
go

關於老師食嗮帶去的蛋糕 原來誤會 [複製鏈接]

引用:+打去問園長+佢話將蛋糕攞佐去比K2的小朋友

原帖由 winniechow33 於 14-05-09 發表
打去問園長 佢話將蛋糕攞佐去比K2的小朋友食 因為K2班人數多 佢地帶的蛋糕吾夠分   睇來我都唔應該淨系聽 ...
我女k1時個個買,分埋比ee都食唔完,一到k2,胃口大咗,試過一次7個cake ,30小朋友,另外有小食,一滴cream都無淨。

引用:+本帖最後由+winniechow33+於+14-5-9+19:05

原帖由 winniechow33 於 14-05-09 發表

回覆 Kennisssss 的帖子
據我所知有些學校茶點費或雜費項目, 註明已包括生日蛋糕! 有些亦會叫家長隨意帶食物回去分享! 有些也會要求家長買蛋榚! 真是每間做法不同的! 我小孩的學校是包生日蛋糕的, 我只會替小孩準備一些糖果和小禮物分發給同學, 眼見亦有家長會買生生日蛋糕回學校, 但我真是覺得很浪費, 根本吃不掉! 如果要拍照, 學校那個蛋糕已很OK, 亦肯定夠小朋友吃

回覆:sweethoho 的帖子

我小孩老師會先切學校那個蛋糕, 吃完後, 再切其他, 當班上同學不添吃時(最多只可共吃三次, 第三次給很少, 怕小孩吃得過多), 就會和所屬蛋糕小朋友說如何處理, 老師會把蛋糕在同一樓層傳, 有時又返返嚟自己課室, 最後相信會去到校工咁! 其他食物吃不完, 也是傳, 零食就留下次生日會, 如存貨多, 會叫小朋友不要再帶xx, xx咁! “其實這樣, 小朋友也學會珍惜食物!”

我女學校係吾接受家長帶蛋糕返去,分比小朋友食。可能係基于食物衛生、責任等問題。

引用:+打去問園長+佢話將蛋糕攞佐去比K2的小朋友

打去問園長 佢話將蛋糕攞佐去比K2的小朋友食 因為K2班人數多 佢地帶的蛋糕吾夠分   睇來我都唔應該淨系聽 ...

我女學校生日月份的同學可以帶蛋榚,我見佢影D相番來D食物多到嘔,蛋糕又好多個,比我做老師每兩個月見一次咁既場面,會煩惱點分配食物多個想食左個蛋糕,絕對相信呢次是一次誤會而已
‹ 上一主題|下一主題