用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 各位過來人,畫畫佔小一面試嘅比重大嗎? ...
樓主: jj511
go

各位過來人,畫畫佔小一面試嘅比重大嗎? [複製鏈接]

回覆:执子之手414 的帖子

多謝回覆!

似乎畫畫真係好緊要!

希望到時小兒畫唔好都講得到啦!

相信學校不是考畫功, 是從中看小朋友的性格、平常生活和表達能力。
~easybring~

回覆:easybring 的帖子

多謝回覆!

jj511 發表於 14-1-27 15:50
多謝回覆!
不如你睇番舊帖,睇下妳打算報個D學校面試會考D乜好過
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

我會的,謝謝!

jj511 發表於 14-1-27 15:57
我會的,謝謝!
不要對考小一有太大的期望, 亦不要給小朋友太大壓力.
今年間間一線直資/私小都超過3千人去考, 失望既人多過開心既人好多好多.
相信下年情況會更慘烈. 失敗了, 都不代表你的小朋友有問題.
講真, 小一面試某程係"黑箱作業", 有咩評分準則局外人係唔會知.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

你錯了....二線都2、3000人報!

回覆:hkpapa852 的帖子

明白的!唯有做好自己!

回覆:各位過來人,畫畫佔小一面試嘅比重大嗎?

我會話畫畫係重要的,不是要靚,要能表達自己的想法

回覆:HappiMom 的帖子

知道了!謝謝!

Drawing can test a child's patience and concentration.  So the drawing skill and technique may not be important, but of course desirable.

yfchoy  同意  發表於 14-1-28 10:32

不用太擔心,去年有朋友分享她囝囝的例子:到私小面試,圖一是「大廈火燭」,小朋友需完成圖二部份。素來不愛畫畫的孩子之後重畫答案給媽媽看,據媽媽形容,花了不足十秒,寥寥數筆畫了三嚿嘢,連媽媽也看不明是什麼,孩子解釋原來畫了手提電話、濕毛巾和所匙。當時他媽媽希望畫功不會佔太大

Sorry按錯。。。最後那小孩都順利被錄取。所以如果畫功不濟,都不代表完全沒機會。

每位小朋友都獨一無二,長短處各有不同,千萬不要用孩子的短處跟人家硬比較。無論孩子畫了什麼,都是傑作,大讚特讚,讓他們慢慢畫出自信。

醒目開學勳章 貢獻勳章

MRSTAM2008 發表於 14-1-27 15:22
SFA first in其中一環節是在已畫上線條的紙上加上自己的創意畫畫

舊年唔駛架!如果要~我隻仔都必定...... 响上面寫滿數字!

MRSTAM2008  條題目係今年既,畫上有隻猴子,其他就自由發揮,阿女畫了很多棵樹,其中一棵就是掛著這隻猴子,之後加上蛇和鳥,再寫上熱帶雨林四個字。  發表於 14-1-28 22:30
恐龍家

多謝以上幾位嘅回覆!你地好好人呀!

我諗耐性同專注力對畫畫真係有好大影響,偏偏小兒就係冇乜耐性嘅人,佢唔係唔鐘意畫,但就係冇耐性慢慢咁畫,希望能再培養吧!

jj511 發表於 14-1-28 10:08
多謝以上幾位嘅回覆!你地好好人呀!

我諗耐性同專注力對畫畫真係有好大影響,偏偏小兒就係冇乜 ...
我會咁睇法,小女今年都係考小一,考咗兩間都唔使畫畫(男的是高主教,女的不用說)。但我依然揾地方俾佢學畫畫,原因唔係應付考試,而係緞練佢既耐性和專注力。講多少少女兒特質,超級多嘢講,頭腦轉數唔慢,但超級冇耐性和唔專注,畫嘢十分求其(未在現在的畫室學之前係連人都求其畫,個身得個四方形)。上了現在的畫班後,發現構圖豐富咗(佢會諗多啲周邊既嘢),油色較以前好(以前係一小時只油一隻顏色而且會出界有空白位),從前佢不主動要求畫畫,現在佢會要求畫和肯坐耐啲。由於畫畫專注咗,其實連帶寫字的字形亦比以前好咗少少。
正如樓上的JM話,畫畫其實可訓練專注力,耐性和創作力。因為是可以自由創作,天馬行空。咁亦會幫到小朋友係答問題上的創作力(用作應付考試,個人認為只係一啲隨後的影響)。當然不是每間畫室都能做到發展小朋友潛能(純粹個人經驗,之前一間學完佢都係冇咩進步,只係不停跟同學玩,現在上了3堂已發現佢用心咗去畫,就算堂上冇小朋友一齊都好開心地畫。),所以都要小心選擇。現階段佢哋學的不只的畫畫技巧(其實真正學習正式既技巧,通常6歲才開始),還有無窮的創作力及聯想力。

柔情爸爸  Agree!  發表於 14-1-28 14:24

sugarnana 發表於 14-1-28 09:39
每位小朋友都獨一無二,長短處各有不同,千萬不要用孩子的短處跟人家硬比較。無論孩子畫了什麼,都是傑作, ...
十分讚同,而且咁細個小朋友,佢哋畫的完全隨心,有些人細心留意的自然會畫得豐富啲。但不代表唔細心的人畫不到豐富的畫,根據近期的經驗,我發現係需要引發到佢哋既小宇宙就能發揮到佢哋所長。不停跟其他人作比併無擬把小朋友框框起來(佢哋有機會只因大人讚賞而去模仿他人繪畫而失去自己的風格)。

回覆:yfchoy 的帖子

多謝你咁詳細嘅回覆呀!

小兒正正就係呢類人,初初真係淨係識畫火柴人!

而家上咗畫班後會好少少,不過係限於有導師喺側邊指導下會畫得好好,但一冇詳細解釋時就畫唔返咁好!咁即係都仲未掌握到!但起碼佢對畫畫多番啲興趣!

yfchoy  唔好急,每人吸收唔同,同埋始終較細。  發表於 14-1-28 15:18

jj511 發表於 14-1-27 11:00
因畫畫係小兒嘅弱項,來年就要考小一了,擔心中!

不重要!我囡畫畫好靚,但都係得1個offer。
‹ 上一主題|下一主題