用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 要成功考到小一,K3真係要學得咁深?
樓主: 甘恩
go

要成功考到小一,K3真係要學得咁深?   [複製鏈接]

回覆:要成功考到小一,K3真係要學得咁深?

根本冇需要咁深!唔知為乜!

引用:回覆+christineyhng+的帖子 其實學校要學

原帖由 gccng0 於 14-01-07 發表
回覆 christineyhng 的帖子

其實學校要學生寫d咁深既字可以代表d咩呢?
我都唔知點解學校教到咁深。我仔仔仲係到讀,冇可能去質問學校。

唯一可做,就係同仔仔一齊努力law.

Many parents, even schools, have a fundamental misconception about "贏在起跑線"!!  This is so sad!!

rainbowcov    教育界的可悲。  發表於 14-1-9 13:10
lauwingtai  x2  發表於 14-1-7 19:17
Yanamami  Indeed~  發表於 14-1-7 18:55

咁如果學哂咁多深字,咁佢地呢個年齡應該識既字仲有時間教嗎?咁淺果d咪吾識囉

教育泡沫化:;pppp:

其實神校先唔會考學術, 同個細傾吓計已經睇出邊個有潛質有修養 (當然會睇漏眼/睇錯)。 識計加減乘除會串廿個字母的英文字對考小學絕無幫助。

自己的經驗是KG不用太深,因為在選校的大部份流程都不會考學術,反而體藝重要D,有獎好過識生字。有D父母是舊生,加宗教,已入左7、8成。大抽獎又不是一定唔得。反而覺得學好英語、普通話在面試時有幫助。

rainbowcov  全對。  發表於 14-1-9 13:12

哈哈!KV and KM 都無咁深。 I like "教育泡沫化or怪獸化!真係奇怪……

Cable個節目話元朗定屯門間幼稚園,每星期默書和測驗,個校長係咪痴咗線!?

引用:我仔仔幼稚園正正要寫precipitation+and+co

原帖由 christineyhng 於 14-01-07 發表
我仔仔幼稚園正正要寫precipitation and condensation 等生字as hw.

Every week has Chinese and English  ...
可否告之边間?

有見過朋友的小孩(K3)也有學precipitation, condensation等,但又不是電視節目所見的課本。。。
看來都不只是個別KG有這樣的情況

其實怪獸一詞,真係唔止形容家長。形容成個教育制度真不為過。

不如by elimination :

肯定唔係KM, SC, KV, Vic

比你搵到又如何!?

其實節目中考起好多議員的還有許多不同的推理題。。可能亦來自很多間不同的幼稚園!

有些人覺得要串字是怪獸,有些人覺得要抄寫是怪獸!

整個香港幼兒教育的扭曲現象更值得深思!!

rainbowcov  同意。  發表於 14-1-9 13:15

引用:比你搵到又如何!?+ 其實節目中考起好多議

原帖由 fguy 於 14-01-07 發表
比你搵到又如何!?

其實節目中考起好多議員的還有許多不同的推理題。。可能亦來自很多間不同的幼稚園!
我第二個小朋友避開果D學校。我唔想咁樣「家校合作」

自幼深受填鴨的自己,最不想下一代仍要受這套。無奈現在的教育制度比以前更填鴨!政府是否需要檢討整個教授制度哩?

rainbowcov  哈, 恐怕政府見唔到呢個問題。  發表於 14-1-9 13:15

搵返間有學卷幼稚園,課程內容受教署監管,可能幫到你

引用:其實怪獸一詞,真係唔止形容家長。形容成個

原帖由 甘恩 於 14-01-07 發表
其實怪獸一詞,真係唔止形容家長。形容成個教育制度真不為過。
我覺得用怪獸太厚道,應該係敗類
因為佢地殺掉了小孩的童年

因為太多人喜歡吹捧那些教深一兩年的小学,以孩子能入讀这些所謂"神校"而自豪,小学为了迎合这些家長,只会越教越深,入学要求知識自然要深,幼稚園唔追住教点得?!

rainbowcov  惡性循環!!  發表於 14-1-9 13:16

引用:因為太多人喜歡吹捧那些教深一兩年的小学,

原帖由 longlokma 於 14-01-08 發表
因為太多人喜歡吹捧那些教深一兩年的小学,以孩子能入讀这些所謂"神校"而自豪,小学为了迎合这些家長,只会 ...
呢個模式似上市公司追逐利潤多過辦教育!

‹ 上一主題|下一主題