用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 假如入不了名校(CK)
樓主: elbar
go

假如入不了名校(CK) [複製鏈接]

回覆:假如入不了名校(CK)

入到名校,其實更要謙虛,否則更招人話柄。

回覆 bigfoothk 的帖子

好有趣,跟現實接近 d 。

我忍不住將校名套入"名校" ..... 過癮。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

入名校或神校, 家長要有心理準備. 因為老師多數唔係點教書, 因為學生(及家長)太叻, 老師用多d 時間做行政野同出題目考學生. 正常唔會有乜野創新野或者任何谷, 不停test 除外.  次一等的學生, 一係叫你走, 或者升中被拒收, 又或者自己再谷追番.

Jackieson  唔認同, 不能以偏概全  發表於 13-12-2 12:14
WKDRB  你講的是小學情況,而我說的是中學名校情況  發表於 13-12-1 15:04
Yanamami  現實啊~~  發表於 13-12-1 14:19

skkeung 發表於 13-11-30 20:19
我大把朋友的子女讀名校而DSE攞少過15分,何來赢在起跑線?

你 d  friend,唔係諗住仔女入到名校,可以直升大學卦?

Bluegene 發表於 13-12-1 11:55
因為老師多數唔係點教書, 因為學生(及家長)太叻,

唔好神化名校
名校其實真係學生 spectrum 好闊,學校學生舊生,當然都只想提叻個批的威水史
不過名校大部份家長都有錢係事實,唔掂就搵人補習補到掂
補都唔掂,讀到中三大不了去英國讀 boarding school,和其他真正叻的同學同期去英國,人地讀名校,自己讀普通學校,人地問,就話去英國讀 boarding school,輕描淡寫,邊個知你讀邊間
英國多大學,幾年後,入到名大就梗係好,入唔到又冇乜大不了,去二三線大學讀個水泡科,畢業返香港入老豆公司做
其實呢類學生,嬴在他們有錢,而唔係名校功勞

話時話,名校中最叻個批,通常都唔係最有錢個批,頂多係中上
有錢仔,唔駛讀得咁辛苦,都會有好前途的

Bluegene  我唔係神化名校, 只是講現實: 可能唔係點教書, 不停test, 叫你走, 升中被拒收.  發表於 13-12-1 14:35

Bluegene  我唔係神化名校, 只是講現實: 可能唔係點教書, 不停test, 叫你走, 升中被拒收.  發表於 3 小時前

你可能將幾種不同學校,放在一句裏面了。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

讀書靠名校,而唔係個人努力!這樣教孩子們,香港……!

引用:Quote:skkeung+發表於+13-12-1+19:24+讀書

原帖由 WKDRB 於 13-12-01 發表
這裡沒有人表達過有這樣的想法。
入唔名校就代表失敗,入到就有成就!咁都唔係!唔係化!

引用:Quote:skkeung+發表於+13-12-1+19:39+入唔

原帖由 WKDRB 於 13-12-01 發表
幾時有人講到入唔到就代表失敗,入到就有成就?
自欺欺人!

回覆 WKDRB 的帖子

講得咁清楚,應該冇人抽水啦!

你的見解是同意的,但前文並不是這樣!你再看看!

WKDRB  算了吧,大家無謂再爭拗  發表於 13-12-1 20:12

//唔好神化名校

唔係神化名校. 但想問下點解DGS, SPCC, St.Mary, 培正...的成績會咁好?

等同香港大學的成績會咁好!收到精英學生就是咁簡單,精英學生背後有精英家長!我認為同學校無關!

‹ 上一主題|下一主題