用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今年競爭人數會唔會無上年咁多人
樓主: elainechua2012
go

今年競爭人數會唔會無上年咁多人 [複製鏈接]

你們忘了計那班"跨年大b"

引用:你們忘了計那班"跨年大b"

回覆:今年競爭人數會唔會無上年咁多人

好在已派阿囡幫一對細佬霸定兩個位,5年後唔駛再心驚膽怯爭入學。

回復 溋溋 的帖子

唔係忘記,而係無這方面的數據,亦似乎難以估計有多少人會轉做大B,只能單純地假設2007年尾出生轉做14/15大B的人數與2008年尾出生而轉做15/16大B的人數相若,互相抵銷。

chunyatmama  Good point!  發表於 13-9-25 09:28
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回復 剛果公主 的帖子

排幼稚園的場面確係好誇張!

nieualma  真難為父母  發表於 13-9-25 11:22
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回復 happy_lavender 的帖子

咁攪法阿囝呢d 08年8月尾嘅小朋友咪分分鐘變成左最細果班考生?事實係我有朋友嘅囝07尾聖貓仔都寧可加入14-15呢個戰局,攞盡優勢,唉!

引用:好在已派阿囡幫一對細佬霸定兩個位,5年後

原帖由 dannyyau302 於 13-09-24 發表
好在已派阿囡幫一對細佬霸定兩個位,5年後唔駛再心驚膽怯爭入學。
咁講我囡有20分,一定以地區B1英小優先,因為有細佬跟尾,佢係12月虎B,今年會同兔仔再戰K1,計一計到細佬考小一時就係世襲生,事實上今年報k1比我去年報k1的人數多了好多!即使囡囡考到心儀直資or私小……

happy_lavender 發表於 13-9-24 23:29
回復 溋溋 的帖子

唔係忘記,而係無這方面的數據,亦似乎難以估計有多少人會轉做大B,只能單純地假設2007 ...

肯定有很多,我果個係07細B,好多人考唔到心儀既幼稚園就REPEAT 一年,

跟住REPEAT果一年既時間去學K2既嘢,要同呢堆人爭私校直資位,

之前已經有個POST 列舉做大B的優勢。

我自己堅持唔會俾女兒做超大B,我俾人話返轉頭,

啲人一聽見我個係細B,就第一句問點解你唔俾佢做超大B?

回復 溋溋 的帖子

真係好難講,不能單純睇出生月份就決定轉或不轉做大B。每個人的心理和生理發展都不同,要視乎實際發展情況是否能配合課程需要;亦取決於家長傾向和所選幼稚園/小學的教育方向。

你選活動多的學校,但小朋友的肌肉發展未成熟,做不到活動需求,是否要留班呢?同樣地用於學術上,小朋友智力發展未到可以理解乘數的程度,你試吓教佢但點教佢都唔會明,而你和學校也並非催谷型,學校都未正式教乘數,咁又留唔留班好呢?呢D問題都不會有特定答案,因人而異,所以無得統計。

回復 erniec 的帖子

我個仔係9月中出世,有人都當佢細B,但我又無諗過要佢讀多年喎!因為我只要求佢鍾意返學,自動自覺做功課,暫時到K3都OK。

happy_lavender 發表於 13-9-25 10:58
回復 溋溋 的帖子

真係好難講,不能單純睇出生月份就決定轉或不轉做大B。每個人的心理和生理發展都不同, ...

當然會有小朋友有實際需要去留一年,可惜,不是全部超大B都係這情況~~

我亦無意去討論超大B ,我只是提醒一下14/15年小一的家長,這年做超大B的人數唔少,

唔止私/直資受影響,連熱門津校亦受影響~~~

回復 溋溋 的帖子

無錯!有一批2008細B走番去報男拔,明明做15/16大B,又走番出嚟摶。

happy_lavender 發表於 13-9-25 17:33
回復 溋溋 的帖子

無錯!有一批2008細B走番去報男拔,明明做15/16大B,又走番出嚟摶。 ...

是啊~~

始於教育局的適齡是指五歲八個月至七歲,越黎越多人咁樣做,原因係考幼稚園時比大B蝕底

所以為左讀名幼,就去左REPEAT一年,在名幼黎講,呢批大B 考小一有優勢,可提升學校地位

可說是互惠互利~~~

‹ 上一主題|下一主題