用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 怎樣溫習, 默, 測?
樓主: 細細粒媽咪
go

怎樣溫習, 默, 測? [複製鏈接]

我女都喺剛上小一, 遇到同樣的煩惱, 不過我仲煩, 阿女好冇記性, 人又懶, 叫佢做功課惨過受刑. 一樣功課有本事做成個鐘. 默書果頭教轉頭就唔記得, 下星期就有英文默書了, 但相信佢一句都唔識, 點算好? 我真係好痛苦.

引用:中文默書: 1)先係冇溫過書的情況下同佢預

回覆:怎樣溫習, 默, 測

要返工嘅家長,最好喺星期六日温習。

引用:Quote:原帖由+summerfok+於+13-09-03+發表

原帖由 IloveJJ 於 13-09-14 發表
我都係用你呢個方法:無溫就默,錯既俾佢溫完再默,由得佢寫唔寫,但我有樣猶豫,就係一開始啱嗰啲,重默好 ...
如果不是太多,重默所有的,因為可以加深記憶,這是小一的模式。小二下学期模式就轉左

ferrari2007    發表於 13-9-15 18:58

引用:我女都喺剛上小一,+遇到同樣的煩惱,+不過我

原帖由 斯藝 於 13-09-13 發表
我女都喺剛上小一, 遇到同樣的煩惱, 不過我仲煩, 阿女好冇記性, 人又懶, 叫佢做功課惨過受刑. 一樣功課有本 ...
我跟你情況一樣,四、五日時間都冇法記住兩三個英文字,我真的想死。

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+13-09-14+發表我

回覆:IloveJJ 的帖子

因為,最初我發現佢未温就叫我默,每課書大約老師比一星期佢,佢在一星期会叫你默幾次,我觉得浪費時間;於是,我便說,我只會默一次......默唔好就抄,這樣由下学期到現在,不用取满分,但一定九字頭,再加課外讀默,都令我满意!

Wincy0729 發表於 13-8-22 14:21
通常之前一個星期前就知默 d 咩, 同佢預默兩三次(即係老師講範圍比佢果日到要默書, 係屋企已經同佢預默),  ...
之前小一預備班模擬默書我都係咁做,好work

阿仔已過咗兩星期小二, 暫時問題未出, 下星期第一次默中文全課, 多過小一課本一倍, 本來叫他自行默, 但阿仔叫我讀默一次比他聽, 我只講只此一次, 下不違例, 他說無問題..

醒目開學勳章

‹ 上一主題|下一主題